Hirdetés

Itt a mézeskalács szezon! Hogy vásárolj mézet, hogy biztosan jó minőségű legyen?

Itt a mézeskalács szezon! Hogy vásárolj mézet, hogy biztosan jó minőségű legyen?

Hirdetés
A méz a téli hónapok elengedhetetlen tartozéka, emellett szorosan hozzátartozik a karácsonyi receptekhez is. Advent idején minden háztartásban beindul a mézeskalácsgyártás, csakhogy korántsem mindegy, milyen mézet használunk a sütibe vagy a téli nátha kúrálásához. De hogyan ismerhetjük fel a jó mézet?
Hirdetés

A méz az egyik legfőbb immunerősítő, és a legősibb édesítőszerünk is egyben. A mézet már az őskorban is fogyasztották, míg a nádcukor használata csak jóval később, a középkorban terjedt el. Nem beszélve a répacukorról, aminek nagyipari gyártása csak a 19. században indult be.

Nem mindegyik méz folyik! Vannak kristályos mézek is. Fotó: Pixabay

A méz rengeteg természetes antioxidánst és ásványi anyagot – köztük vasat, magnéziumot, kalciumot és nátriumot –, továbbá kis mennyiségben B-vitamint, és nagyobb mennyiségben C-vitamint is tartalmaz. Enyhén gyulladásgátló és antibakteriális hatású, ezért nagyon jól használható felső légúti megbetegedéseknél. Mint láthatjuk, a méz rendkívül sokoldalú élelmiszer, ezért is nagyon fontos, hogy jó minőségűt vegyünk belőle. Na de hogyan lehet eldönteni, melyik a jó méz? 

Kóstoljunk meg a mézet, ha lehet!

A mézet általában nem tudjuk megkóstolni – bár hozzáteszem, a termelői piacokon a legtöbb termelőnél mindig van kóstoló –, így ez alapján nemigen lehet eldönteni, hogy mennyire jó minőségű. Pedig a kóstoló nemcsak azért hasznos, mert így meggyőződhetünk a méz minőségéről, hanem azért is fontos, hogy túllépjünk az unalomig ismert akác- és virágmézen, és megismerkedjünk más fajtákkal. Nagyon finom például a selyemfűméz, a napraforgó- és a hársméz, nem beszélve az igen ritka gesztenyemézről.

Fotó: Pixabay

Mindenképpen igyekezzünk jó helyről beszerezni a mézet! Erre remek alkalmat biztosítanak a már említett termelői piacok, melyek a fővárosban már minden kerületben elérhetőek, csakúgy mint a vidéki városokban. Aki vidéken él, még nagyobb előnyben van, hiszen közvetlenül a termelőtől is vásárolhat. Egyszerűen keressük fel a lakóhelyünkhöz legközelebb élő méhészt, és szerezzük be tőle a mézet! A járványhelyzetre való tekintettel sokan ki is szállítanak, így ki sem kell mozdulnunk otthonról. Nemcsak termelők, hanem zöldségkiszállítással foglalkozó cégek is szállítanak házhoz magyar termelői mézet. Ha találtunk egy jó termelőt, tartsunk ki mellette!

Fotó: Pixabay

Nézzük meg a méz címkéjét!

Ha nem piacon vagy termelőnél, hanem boltban vesszük a mézet, akkor is feltétlenül nézzük meg, ki a termelő. Ha a címkén pontos nevet és elérhetőséget találunk, akkor már nagyot nem tévedhetünk. Jobb, ha nem veszünk meg olyan mézet, amire az van írva, hogy mézkeverék, és még jobb, ha a méz magyar eredetű. A hamisított mézek nagy része ugyanis külföldről érkezik hozzánk – szerencsére a mézhamisítás a szigorú szabályozásnak köszönhetően az utóbbi években visszaszorult.

Klasszikus mézeskalács
Klasszikus mézeskalács

A mézhamisítás azt jelenti, hogy méz gyanánt mesterségesen érlelt mézet adnak el, vagy esetleg nem az a fajta van az üvegben, mint amit ráírtak. A hamisítás során legtöbbször sima cukorszirupot kevernek a mézhez, amitől az elveszti jellegzetes illatát, és bár azt hisszük, olcsó mézet vettünk, valójában csak cukorért fizettünk. Előfordul, hogy a csalók a méhekkel is cukorszirupot etetnek, így bár a méz valódi, de sokkal gyengébb minőségű – ez azonban nem gyakori. Bevett módszer még, hogy más országból származó, gyengébb minőségű mézet kevernek a jó minőségű akácmézhez. Ezért is fontos, hogy ne vegyünk mézkeveréket!

A kristályosodás nem hiba!

Egy átlagos vásárló számára, bontatlan formában a szín és az állag nem tud sokat elmondani a minőségről. Sokan csak a külső alapján ítélnek, és azt hiszik, hogy a kristályos méz hamis, de ez tévedés! A tiszta akácméz megfelelő hőmérsékleten tartva évekig sem kristályosodik, azonban a repce- és a napraforgóméz néhány nap alatt beáll. A kristályosodás tehát nem hiba!

A kristályosodás nem hiba. Fotó: Pixabay

Sajnos a méz színe sem ad sok támpontot, hiszen sokféle színű méz létezik, az egészen világostól az egészen sötétig, attól függően, hogy milyen virágból van, milyen volt a talaj minősége vagy milyen volt éppen az időjárás. A méz egyébként kicsit olyan, mint a bor: minden évben más lesz némileg a színe és az íze is. A világos és a sötét méz egyaránt jó minőségű, ha megbízható termelőtől vásároljuk.

Az akácméz világos, zöldessárga színű, kellemes aromájú, nehezen kristályosodó méz, ezért is az egyik legnépszerűbb. Édesítésre főleg ezt és a virágmézet szokás használni, aromájuk ugyanis nem nyomja el a többi ízt. A különlegesebb fajta mézeket pedig inkább magukban fogyasszuk, minden nap egy-egy kanállal! Már csak azért is, mert a méz hevítés és sütés hatására elveszti nagyon sok kedvező tulajdonságát, az aromájáról nem is beszélve. 

Sajnos el kell fogadnunk, hogy a jó méz drága. Jelenleg 4000 forintos árnál kevesebbért nem nagyon kapunk mézet, de még ez sem számít soknak. Több termelőnél akár a 6000 forintot is elérheti az akácméz kilója. 

Ha pedig máris kezdenétek a mézeskalácsgyártást, akkor itt van egy szuper kis recept!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?