Hirdetés

Mi a közös az olasz paradicsomban és a magyar paprikában?

Zé-féle táfelspicc

Ne hétfő este kezdj neki :D

Mézeskrémes-pite

Mézes krémes újragondolva
Hirdetés

Mi a közös az olasz paradicsomban és a magyar paprikában?

Hirdetés
DOP: oltalom alatt álló eredetmegjelölés, ezt jelenti pontosan az a három betű, ami gyakran bukkan fel különböző termékeken, a jellegzetes piros-narancssárga címkével, de nem mindig tudjuk, hogy mit jelent. Pedig érdemes keresni ezt a címkét, mert ezzek a kifejezetten jó minőségű élelmiszereket jelzik.
Hirdetés

A DOP címkét azok a termékek kapják, amelyek egy adott régióra jellemzőek, gyártásukhoz helyi alapanyagot használnak, többnyire helyben is készülnek, szigorúan szabályozott és ellenőrzött, kézműves eljárás keretében. A DOP jelzés tehát biztosítja: a terméket helyi gazdák készítették, minőségi alapanyagokból. Ezek a termékek csak akkor kaphatják meg a DOP címkét, ha bizonyítottan egy adott helyről, régióból származnak, például a modenai balzsamecet kizárólag Modenából. Bár a DOP rövidítés az olasz termékeken tűnik fel, ez a piros-narancs logó az Európai Unió egységes minősítési rendszere, amelyet 1992 óta alkalmaznak a csúcsminőségű élelmiszerekre. A jelzés magyar megfelelője az OEM, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelölés.

Prosciutto

2017-ban az Európai Unióban 622 DOP, azaz piros-narancs színű címkével ellátott élelmiszer volt – ennek a hamada, 291 darab Olaszországban. Ebből is látszik, hogy a legtöbb eredetvédelemmel ellátott élelmiszer olasz, és ebben a nagy számban az alkoholos italok még nincsenek is benne.

Giuseppe Scaricamazza a Buono! nevű olasz olívaolaj és tésztaszaküzlet tulajdonosa Budapesten, és ő is több DOP megjelöléssel ellátott élelmiszert árul, főleg olívaolajakat és balzsamecetet. Mint elmondta, a  DOP címkés élelmiszereket egy szigorú zsűri ellenőrzi, aminek tagjait az olasz mezőgazdasági minisztérium nevezi ki. A zsűri tagjainak például éreznie kell, hogy az olívaolaj, amit kóstolnak, hibátlan minőségű, illetve megfelel azoknak az elvárt ízjegyeknek, amelyek az adott DOP fajtára jellemzőek. Egy eredetvédett olívaolajban csak az adott régióban termelt, szüretelt és palackozott olívaolaj lehet.

Azt azért Giuseppe is hozzáteszi, hogy a DOP jelöléssel ellátott termékek esetében is történhetnek visszaélések. Olívaolajat hivatalosan 1 millió 200 ezren gyártanak Olaszországban, nyilván lehetetlen mindenkit mindig ellenőrizni. Az olasz hatóságok azonban igyekeznek ezt nagyon komolyan venni, és főleg a nagyon népszerű termékek esetében csak az kaphatja meg a minősítést, aki minden feltételt teljesít.

Pecorino sajt

A teljesség igénye nélkül DOP címkével ellátott olasz termék például a Parmigiano Reggiano, a gorgonzola, a pecorino toscano (toszkán juhsajt), a prosciutto di parma (pármai sonka), a prosciutto toscano (toszkán sonka), patata di bologna (bolognai burgonya), Pistacchio verde di Bronte (brontei zöld pisztácia), Arancia di Ribera (Riberai narancs), Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (Hagyományos Modenai Balzsamecet), a Mozzarella Di Bufala Campana, vagy éppen a San Marzano paradicsom.

Pisztácia

DOP minősítést a Parmigiano Reggiano például csak akkor kaphat, ha minimum 24. hónapig érlelték, és még azt is ellenőrzik, megfelelő szénát kaptak-e a tehenek. Eredeti San Marzano paradicsomnak pedig csak az számít, ami Campania tartományban termett, hosszúkás az alakja és kézzel szedték le. Még bazsalikom is létezik DOP jelzéssel, ez állítólag a legzöldebb bazsalikom, szép nagy levelekkel, és csak akkor kaphatja meg ezt a minősítést, ha Genovában termesztették. Ettől még persze máshol is lehet jó paradicsom és bazsalikom, vagy akár mozzarella, a DOP inkább egyféle biztonságot nyújt.

Magyarországon eredetvédett élelmiszerből nincs túl sok, egyelőre hat DOP, – azaz ahogy itthon használjuk OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) – termék van: az alföldi kamillavirágzat, a hajdúsági torma, a kalocsai fűszerpaprika őrlemény, a makói vöröshagyma, a szegedi fűszerpaprika és a szegedi téliszalámi. Egyelőre tehát sehol sem vagyunk az olaszok 291 DOP termékétől. Ezek mindegyike egyébként hungarikum is, de a hungarikum nem egyenlő a DOP címkével. Utóbbit ugyanis az Európai Unió bocsátja ki, míg a hungarikumról a magyar hatóságok döntenek. Eszerint például hungarikum a magyar akác, a fröccs, a szódavíz, de a kürtőskalács és az Erős Pista is.

Fotók: Pixabay

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?