Nagymezőben Kismező, abban pedig szuper a pizza
Amúgy is bírom ezt a részét a városnak: a Nagymező utca bár nyilván vonzza a külföldieket, valahogy sosem vették át a főszerepet itt a kifejezetten turistás helyek. A színházak miatt mindig jellemző volt a magyar közönség is. Szerintem nagyszerű, ha egy vendéglátóhely erre reflektálni tud. A kovid utáni vendéglátás sok nehézséget, de ahogy látom megújulást is tartogat. Mindenki igyekszik átgondolni az eddigi működést, és jobban bevonzani a magyar vendégeket. Nyilván hosszú távon derül majd ki, hogy ez sikerül-e. Ebben a mostanában tapasztalható áremelkedés nyilván nem fog segíteni, de azért én drukkolok.
Vigalmi negyed a megosztás jegyében
A Pesti Disznó étterem bezárását követően a tulajdonosok egy olyan új, koncepcióval nyitottak újra – immár Kismező néven-, amely reflektál a vigalmi negyedre és annak múltjára. A KIsmező név utal a környezetre, de a Kemény Mária művészettörténész által szerkesztett Kismező, Nagymező, Broadway kötetre is, amiben a VI. kerület történetét ismerhetjük meg. A századfordulón, majd a világháborúk évei alatt ezen a területen, – a Bajcsy-Zsilinszky út, az Andrássy út és a Rákóczi út által határolt területen – alakult ki a „pesti Broadway”, azaz a vigalmi negyed. A Kismezőben ezt az eklektikus, urbanizált, nagyvilági, pezsgő világot szerették volna megidézni.
Az étlapot Fekete Norbert kreatív séf alkotta, az ételsor összeállításakor a small plate-ek kapták az egyik főszerepet. Ez szintén egy olyan koncepció, amely az utóbbi időben nagyon hódít, többször írtam már én is róla. A ‘small plates’ Angliában és Amerikában már egy ideje a legdivatosabb irányzat, lényege, hogy tulajdonképpen kis adag főételeket tálalnak ki, így egy társaság egyszerre több mindent meg tudnak kóstolni. Ezek többnyire minőségi, de laza fogások, hogy lehessen közben beszélgetni is. Ezt a koncepciót képviseli például a balatonfüredi Mór24 és a Fleischer nevű hely is, ezekről is írtam már nektek.
Kismező: klassz hangulat, firss saláták, csónakos pizza
A Kismezőnek a hangulata is laza lett: kellemes terasz, magasított asztalokkal, de ha valaki inkább bekuckózna, a belső térben arra is van lehetősége. A különböző nemzetek konyhái egy-egy mediterrán csavarral mutatkoznak be: sárgabarack chutney-val tálalt mangalica rilette, szardellás grillezett cukkini saláta, lassan sült marhaoldalas céklával és mángolddal vagy a Harissa szósszal és padron paprikával tálalt garnéla. Nekem két nagy kedvencem volt, az egyik a klasszikus marhatatár, amit retekkel és frissen sült focacciával tállatak, valamint egy csípős, csicseris garnéla.
És még csak ezután érkezett a hely legnagyobb specialitása a pizza. A szuper pizzákat a Digó csapatával együtt működve dolgozták ki. Az étlapon new wave pizza napoletana néven szerepel, de ha hivatalosan nevet akarunk neki adni,akkor canotto pizzának hívnánk. Tudom, tudom, hogy már annyiféle pizzáról írtunk, hogy meg se lehet jegyezni, de azért még erre kitérek egy kicsit. Ez a nápolyi tésztának az egyik változata, a tészta hasonló, csak még tovább, 72 órán keresztül kel, és ennek köszönhetően lesz igen magas a széle. A canotto név csónakot jelent, és a pizza szélére utal. Nem hiba tehát, hogy ilyen nagy a pizzánk széle, és viszonylag kevés a feltét, ennek a pizzának ez a lényege. A pizza széle, mint egy kis csónak körbeveszi a sok finomságot.
Picit kicsi, de nagyon finom
A feltételezés ugyanis sokkal különlegesebb mint a nápolyi esetében. Az én kedvencem a körtés-gorgonzolás-diós volt, bár ez egy megszokott párosítás, nekem mindig nagy örömömre szolgál. Amit még nagyon szerettem, az a fior di lattéval, nápolyi kolbásszal és citrommal ízesített pizza. Persz nem csak fehér alapok vannak, hanem a hagyományos paradicsomos verzió is elérhető.
A pizzák szuper finomak, de talán egy kissé kicsik. Én simán megettem egy pizzát egyedül, ami azért ritkán fordul elő, de itt nem volt gond. Mint elmondták, szeretnék arra biztatni a vendégeket, hogy a pizzához friss salátákat is rendeljenek, hiszen így még teljesebb ízélmény, ami egyébként valóban igaz. Én például kecskesajtos céklasalátával ettem a pizzát, és isteni volt. Hangsúlyozom tehát, hogy ez nem egy pizzéria, készüljetek úgy, hogy a pizza mellé még nem árt kérni valamit. A feltétek száma egyébként végtelen, ez nagyon szimpatikus, alig várom hogy kipróbáljam például a burgonya-pestós változatot, a lazacot és a padlizsánosat. A pizzák ára többnyire 3000 fölött forint van, de a saláták között már kétezer körül is válogathatunk.
Meleg ételek is vannak egyébként, ezek is a small plate koncepció keretén belül: sült padlizsán, bőrös tanyasi csirke, vagy lassan sült marhaoldalas. Nekem mondjuk a pizzák és a saláták jöttek be jobban. Kedves hangulatú, sallangoktól mentes, gyors, pörgős hely lett a Kismező, ha valóban az acél, hogy a magyarokat is becsábítsák, szerintem sikerülni fog.
Értékelés:
- Ízek: 4,5
- Ár/érték arány: 4,5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 4,75
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!