Szerencsére Zila László cukrászmester, aki eddigre már elismert és szeretett cukrászdát üzemeltetett a közelben, új értelmet adott a jobb sorsra érdemes épületnek, és bizonyára büszke rá, hogy gyermekei viszik tovább a Zila Kávéház örökségét.
A kávéház-cukrászda több ütemben fejlődött azzá a komplexummá, ami ma is, és habár a covid-járvány óta nincsenek százfős esküvők, ez továbbra is a hely egyik erős lába. A rendezvények alatt is biztosítanak helyet a kávéházba betérő vendégek számára. A pandémia miatt viszont elindult saját házhozszállítási megoldásuk, ami azóta is annyira közkedvelt, hogy már velünk is marad. A nagyobb ünnepekhez kapcsolódóan egyébként spéci menüvel is készülnek.
Magyarország tortája és a saját fejlesztésű tortaforma
Az ország tortája verseny elindulása is erősen kötődik hozzájuk, majd ezt a címet még négyszer el is nyerték, az egyik ezek közül a gluténmentes kecskeméti sárgabarackos kölestorta 1090 Ft-ért.
Természetesen a süteményosztály a zászlóshajó, így ebből rögtön többet is kóstoltunk.
A legjobb mákosguba-torta
Nekünk leginkább a mákosguba-torta jött be (990 Ft), ami amennyire egyszerűnek és olcsónak hangzik, annyira az ellenkezője. Az általuk a 2000-s évek elején kifejlesztett tortaforma egyébként meghatározó a kínálat sok elemére.
A sűrű, szaftos tésztaréteg, ami úgy elképesztően mákos, hogy mégsem fojtó, szépen egyben marad, a tetejét pedig egy vaníliás krémréteg fedi. Eddig még nem is annyira extra, viszont a forma miatt, a krémréteg alatt édes, folyós, madártejízű meglepetést tartogat, ami azonnal láthatóvá, érezhetővé és tunkolhatóvá válik az első falatnál.
A házi krémes és a képviselőfánk méretei elképesztőek. Mellettük már nemigen tudna mást is kóstolni az ember. Mindkettő tésztarétege remekül van elkészítve, egyik sem ázik meg vagy puhul fel a tölteléktől. Viszont nekünk a képviselőfánk gyengébb volt a többi desszerthez képest. A krémje lehetett volna édesebb, illetve a tetőt díszítő karamell talán túl híg lett, így roppanós réteg helyett kicsit keserűen ízesítette meg.
Az eklerfánk megosztó volt a csapatnak, itt minden tökéletes, egyedül a pisztáciakrém és csokiganache arányában nem értettünk egyet. Végeredményben inkább csokis-pisztáciás, mint fordítva.
Modern desszertekben erősek
A csokoládé-málna mousse (1090 Ft) szív alakú monodesszert néhány elemmel Michelin-szintű helyen is elmenne, ízre, állagra, küllemre sem érheti panasz. Közepén sűrű csokikrémmel, harsogó málnaízzel, mindenkinek bátran ajánljuk.
Ami még érdekes ötlet, és szerintünk üdvözlendő, hogy ünnepekre készítenek 2-4-6 személyes minitortákat is a Zila Kávéházban. Amellett, hogy gyönyörűek, tökéletes megoldást nyújtanak egy kisebb család számára.
A Zila Kávéházban remek az ételkínálat is
Amellett, hogy több tucatnyi sütemény közül válogathatunk, a kávéháznak van egy korrekt, klasszikus fogásokat is felsorakoztató étlapja. A „rántott-töltött” húsok számítanak igazán közönségkedvencnek, de ezen felül is akadnak levehetetlen fogások a menün.
Az étlap egyébként átlagosan kéthavonta változik, így a szép számban visszajáró vendégeknek is szolgáltat némi változatosságot. Sajnos vegetáriánus fronton nincsen túlkínálat, ezzel érdemes lehet még foglalkozniuk.
Levesek közül a borjúragulevest (3290 Ft) kóstoltuk, ami tartalmas, jól áll neki a frissen aprított újhagyma frissítés gyanánt. Nekünk egy kis savat még elbírt volna citrom vagy almaecet formájában, de ez szerintem könnyen orvosolható.
Ritka jó harcsát kóstoltunk
Főételek közül egy sütőtökös bundában sült szürke harcsát (5990 Ft) kóstoltunk, amiről elmondható, hogy a hal makulátlan, fehér, mellékízmentes, és tökéletesen lett sütve. A bunda leírása kicsit megtévesztő, minden bizonnyal van benne burgonya is, viszont ennek köszönhetően a szép szín és minimális sütőtökös íz mellett a bunda ropogósra tud sülni. Jó, hogy egy ekkora helyen belefér, hogy a köretet ne mirelit zöldségekkel színesítsék, hanem frissen pirult julienne zöldségekkel.
Ügyesen alkalmazzák a sonkát
Ezenfelül rozé pecsenyekacsamellet ettünk sonkabundás túrógombóccal és zsályás birsalmakompóttal, ahol egyedül a hús-köret arány csúszott el egy kicsit, de a sós, enyhén füstös ízű gombóc remek kísérője a jól készült kacsamellnek. A házi sonkában sült, göngyölt sertésszűz chorizós glace-szal (4690 Ft) is remek tél végi kaja.
Remek, hogy egy olyan nagy múltú helyen, mint a Zila Kávéház, egy összeszokott csapat is képes az újításokra, és kíváncsian várjuk a bővülő cukor-, glutén-, laktóz- és tejmentes kínálatot is.
Rengeteg tanuló válik szakemberré a Zila Kávéházban
Szép dolog, hogy a kávéház erősen részt vesz az utánpótlásképzésében, és kiemelten együttműködik az engem is képző iskolával.
Ízlés dolga, de a vasárnapi élőzene után a mai slágereken alapuló délutáni zenei aláfestés nekünk nem annyira passzolt a helyhez. Viszont imádjuk, ha egy helynek története és múltja van, amit mindenki elolvashat a tányéralátéteken, várakozás és sütizés közben. Ennyi visszajáró vendég biztosan nem tévedhet, és mindenképp elismerésre méltó az újulásra való törekvés is.
Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452.
Ha tetszett a Zila Kávéház tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!