A budapesti gasztrovilág egyik legmeghökkentőbb sztorija volt talán az Aum nevű ázsiai étterem, amiről itt írtunk. Varga Dániel séf Thaiföldről hazatérve nyitotta meg egészen elvadult éttermét, ráadásul egy olyan helyen, amire tízből tíz ember azt mondta volna, hogy nem fog működni: Óbudán, a Flórián Üzletközpont aljában. Az étterem azonban nem várt sikert futott be, alig lehetett asztalt kapni. Majd megnyílt nagyobb testvére is a belvárosban, aztán rá pár hétre beütött a covid-járvány. Az Aum története ezzel véget is ért, pár évre rá pedig megszületett a Nám – Taste of Asia.
Régi igazság azonban, hogy ahol egy ajtó bezárul, ott kinyílik egy másik. Így volt ez Varga Dani esetében is, aki a járvány alatt Veszprémbe költözött, majd Tihanyban nyitotta meg Füge nevű, szintén ázsiai ételeket kínáló food truckját. Ez is óriási siker lett, már az első nyáron rengeteg törzsvendégük lett, gyorsan bővülni is tudtak, és hamar állandó helyre költöztek. Tavaly pedig Michelin-ajánlást is kapott a Füge, így azt hiszem, semmi sem állíthatja már meg Varga Dániel szédületes balatoni karrierjét.
Budapest is kapott egy kis Ázsiát
Na de mi marad nekünk, fővárosiaknak? Szerencsére idén januárban fél lábbal visszaszivárgott Budapestre is, megnyílt ugyanis a Nagymező utcában a Nám – Taste of Asia nevű hely, ahol Varga Dánieltől megszokott módon, nagyon különleges keretek között nyerhetünk betekintést az ázsiai fúziós konyhába. A Nám egyébként thai nyelven levest, folyadékot jelent – utalva arra is, hogy ez a hely is elsősorban levesezőnek indult. Más kérdés, hogy szerintem már egy hónap alatt is maximálisan kinőtte magát, a leves csak egy kisebb része a kínálatnak, hiszen hihetetlenül sokszínű az étterem.
Dani persze nem egyedül viszi a helyet, a Nám két másik lelke Harmath Csaba és Jászai Gréta, akik szintén szívüket-lelküket beleteszik a helybe. A terv az, hogy nyárra Dani visszaköltözik a Balatonra – Gréta pedig marad Budapesten, a Námban.
Ilyen lett a Nám – Taste of Asia
Az étlapként szolgáló táblák első ránézésre kissé zavarosak. Ezt persze nem mertem rögtön bevallani, de ők is elismerték, hogy sokan nem értik a táblákat. A jövőben az étlap egyszerűsítve lesz, ettől még a sokféleség természetesen megmarad. Lesznek állandó, vagy úgy is mondhatjuk, signature ételek, amelyekért mindig érdemes lesz beülni ide. Mindig lesz egy húsleves, és a már ismert és híres massaman gulyás. Étlapon maradnak a wokételek, választható feltéttel, hallal és természetesen vegetáriánus opcióval, és mindig lesz egy katsu, azaz rántott étel.
Emellé társul mindig egy á la carte opció, ami hetente változik, csakúgy, mint a napi ajánlat, ami egyébként egy kiadós, kétfogásos menü, mindössze 2890 Ft-ért. Szóval ha először tértek be ismerkedni ezekkel a különleges ízekkel, és nem tudjátok, mit is érdemes rendelni, szerintem kezdjétek ezzel!
Persze mi azért vagyunk, hogy mégiscsak megtudjátok, mit érdemes rendelni, így sorolom is azokat az ételeket, amiket leteszteltem, és amiket bátran ajánlok. Itt semmit se úgy képzeljetek el, mint máshol, a Námban minden fogás legalább 5-6 külön összetevőből, és ennél is sokkal több alapanyagból áll, amelyek nincsenek vegyítve. Éppen azért, hogy a vendég maga ismerkedhessen az alapanyagokkal és a különlegességekkel. Ez tehát nem az az “ide jövök, és gyorsan bekapok valamit” – hely. Szerintem érdemes időt szánni rá.
Kagylóceviche
Csak annyit mondok, hogy rögtön az első fogásom (ami egy előétel volt) egy gyönyörű kagylóhéjban érkezett. Ez tulajdonképpen egy kagylóceviche, és volt mellette a biztonság kedvéért egy grapefruitsaláta is, valamint friss pak choi, ami panzuval volt kikeverve, és egy kis tálkában kaptam mellé még külön rizsport is. (A ponzu egy savanyú, szójaszószos alap, amit halszósszal, korianderrel és fokhagymával bolondítanak.) Imádtam az egészet, nagyon különleges volt a kagyló és a grapefruitsaláta is. (2750 Ft)
Miso leves
Következett egy olyan fogás, amelynek a miso leves állt a középpontjában, de eköré is nagyon sokféle alapanyag érkezett. A miso leves dasival, azaz hallevessel készült, házi retek, marinált gomba, valamint tofu és mangalicahús is társult mellé. Bár valóban az ízek állnak a középpontban, fontos megjegyezni, hogy itt a vendég élményt is kap, hiszen kvázi magának kell összeállítania a fogásokat. Tiszta csináld magad! Ezért is nagyon különleges a Nám – Taste of Asia.
Én a levesek esetében azt javaslom, keverjetek mindent össze, és egyben kóstolgassátok. Engem talán ez a fogás nyert meg magának a legkevésbé, de van, aki meg kifejezetten ezért jön, szóval nagy kijelentéseket nem tennék. Én magáért a miso levesért sem vagyok oda, az viszont biztos, hogy nagyon kiadós. (2690 Ft)
Biryani
Következett a biryani, amivel Thaiföldről már inkább India felé kacsintgatunk. Nagyon erősen fűszerezett rizs csillagánizzsal, házi kókuszchipsszel, ami szintén india fűszerekkel és joghurttal megbolondított csirkecombbal és marinált karfiollal érkezett. Ez volt nálam az abszolút kedvenc, – a savanyított tojás és a házi joghurt még dobott rajta. (3390 Ft)
Lazac-curry
A következő étel is a kedvenceim között volt, így tulajdonképpen két favoritom is lett rövid idő alatt. A lazac-curryt a mangós szósz, az isteni rizs és szintén a házi kókuszchips tette még különlegesebbé. Frissítésként gyömbéres répa és lime érkezett mellé. Desszertként pedig egy banánpitét kóstoltunk, ebben is volt mangó, jackfruit és kókusz bőven. (3490 Ft)
Azt hiszem, már ilyen tömör leírásból is látszik, hogy itt egy teljesen egyedülálló ázsiai étteremről, vagy talán inkább büféről van szó. A büfét persze a szó legkomolyabb, food bar értelmében gondolom. Olyan helyként, amivel Ázsiában lépten-nyomon találkozunk, itthon azonban hiány van belőle. „Mi tényleg főzünk és az ízekre figyelünk, szerintem ebben vagyunk különlegesek. Folyamatosan kóstolunk, kreatívkodunk, nem könyvből készítjük az ételeket, hanem zsigerből. És szerencsére a vendégeknek is az a visszajelzése, hogy sok helyen kóstoltak ázsiait, de náluk valami teljesen mást kapnak” – meséli Gréta.
Kicsi de hangulatos étterem
Az étterem nagyon apró, az ablakban van egy nagyobb körasztal, amúgy a fal melletti pultnál lehet enni. A Nám tehát nem annyira hosszan ücsörgős hely, de azért van egy olyan tippem, hogy ezt nagyon gyorsan ki fogják nőni. Kiváncsi vagyok, vajon merre terjeszkednek tovább. Az ízeken szerintem még egy fokozatot lehet turbózni és csavarni, hiszen ide mindenki a meghökkentő párosítások miatt jár. De az biztos, hogy már most üde színfoltja Budapestnek a Nám – Taste of Asia.
Igen különleges élmény emellett a privát vacsora, ezt tíz fő esetén lehet kérni, ilyenkor az ajtót kulcsra zárják és csak a tiétek lesz az egész étterem. Ami azt jelenti, hogy a két séf is kizárólag nektek főz. 10-12 fogásra és egy minimum 3 órás élményre készüljetek, aminek keretében az étterem szinte teljes menüjét végig tudjátok enni. Ennek ára fejenként 15 500 forint.
NÁM – Taste of Asia
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 34.
Ha tetszett a Nám – Taste of Asia akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!