Az étterem enteriőrje abszolút hozza az arab kultúrával kapcsolatos prekoncepciókat. Keleti motívumok, sötét-pirosas színek, tömjénillat, és minden, amit az arab világhoz látatlanban is kötünk. Ami nekem egyébként különösen tetszett, az a csillár, amit Isztambulból hozott a tulajdonos, Nabil Switzer, aki egyébként édesanyja révén félig perzsa, és régi vágya, hogy a magyarokkal is megszerettesse a közel-keleti konyhát.
Nem titkolt céljuk, hogy Budapest legjobb libanoni éterme legyenek, és ezért mindent meg is tesznek. 100%-ig halal konyhát visznek, vagyis teljesen kivéreztetik az állatot, mielőtt elkezdik a felhasználását, illetve semmilyen alkoholt nem szolgálnak fel. Szakácsaik egytől egyig egyiptomi vagy libanoni származásúak, ami garantálja a valóban autentikus fogásokat. A koncepciójuk meghatározó eleme, hogy minden ételük alapja a friss citromlé és az egyedi fűszerek. Terveik között szerepel egy libanoni kóstolómenü összeállítása, valamint részt vesznek a DiningCity Országos Étterem Hét eseményén is, ami október közepén kerül megrendezésre. Hétköznaponként 1-től 5-ig 2500 Ft-os egységáron várják a menüzni vágyókat, húsos és vega választékkal egyaránt, mi azonban az á la carte étlapról szemezgettünk, lássuk, milyen eredménnyel.
Mezza válogatás
Én azt gondolom, hogy ilyen helyeken mindig érdemes rámenni a különböző válogatásokra, hiszen így egyszerre több mindenből kapunk ízelítőt, és ha valami esetleg nem ízlik, akkor sem leszünk csalódottak, mert lesz ott még más, ami tetszhet. A Noor kóstolóján helyet kap báránykolbász, tabbouleh, lebneh, hummusz, falafel és padlizsánkrém, kísérőül pedig kaptunk egy kosár libanoni kenyeret. Összességében minden kifogástalan volt, a kollégámnak a báránykolbász ízlett a legjobban, nekem a padlizsánkrém. Ez utóbbinak van egy kicsit füstös íze, ugyanis mielőtt sütőbe dobnák, köves grillen kérgesítik meg a héját, amitől megkapja ezt a kis extra pikantériát. Ha esetleg gyerekekkel érkezünk, szerintem nekik (is) tökéletes választás, mert semminek nincs nagyon markáns íze (3800 Ft).
Noor vega
Ha úgy vesszük, ez szintén egy válogatás a főételek között, mert a mezzékhez hasonlóan itt is több dolog érkezik. Nevesül hummusz, batata hara (csípős krumpli), beetroot moutabel (céklás padlizsánkrém), és ami a lényeg, falafel. Ez utóbbihoz ugye már volt szerencsénk az előételnél, de nagyon nem bántam, hogy újra elém került, mert egyszerűen nem tudtam betelni vele! Falafelt gyakorlatilag minden sarkon kapni, hiszen nincs olyan kebabos, ahonnan hiányozhat, de sajnos elenyésző azoknak a száma, ahol jó is. Legtöbbször egy iszonyatosan száraz (fagyasztott), ízetlen gombócka. Itt szó sincs ilyesmiről, olyannyira, hogy megkockáztatom, ennyire finomat még nem is ettem, itthon legalábbis. Eszméletlenül ropogós volt kívül, puha belül, jól érvényesült benne a petrezselyem, de nem nyomta agyon, szóval tényleg szenzációsan finom, húsevők se hagyják ki! A batata hara szuperpuha, de nincs túlfőve, viszont aki nem szereti a csípőset, annak nem javaslom, mert elég durva. A hummusz és a beetroot moutabel nagyon krémes, könnyen kenhető, utóbbi intenzíven céklás, bár azt gondolom, ez a színén is átjön. Nagyon korrekt és bőséges fogásnak találtam, szerintem ketten is simán jól lehet vele lakni (4500 Ft).
Bárányborda
Mint a legtöbb libanoni étteremben, a bárány itt is kiemelt szerephez jut, a vendégek körében pedig az egyik legnépszerűbb fogás. Saslik, kolbász és borda formájában is helyett kapott az étlapon, különböző köretekkel, nekünk az utóbbira esett a választásunk. A hús látványra az abszolút hibátlan kategóriába tartozik, ízre nem különben, nem rágós, nem túl zsíros. Előkészítéskor egy citromos alapú, 7-fűszeres pácot kap, amiben tálalás előtt 1-2 napig érlelik, majd a megfelelő hőkezelés után friss petrezselyemmel kínálják. Azok is adjanak neki egy esélyt, akik nem rajonganak kifejezetten a bárány jellegzetes ízéért, mert nem érezhető markánsan. Az ételt annyi kritikával illetném, hogy némileg megtörte az összhatást a tányér másik oldalán helyet kapott sült krumpli, ami szerintem abszolút nem passzol egy arab világot idéző étterembe, de a köret változtatható (6400 Ft).
Kunafa
Az arab édességek általános jellemzője, hogy a bennük található cukormennyiségtől egy komplett oviscsoportot elláthatunk energiával, úgy 2025-ig. Ennek fényében nagyon örültem, hogy most nem a szokásos baklava vagy halva volt az étlapon, hanem az úgynevezett kunafa, ami az „arab desszertek királynőjeként” ismert. Ennek lényege, hogy két, a cérnametélthez nagyon hasonló, de annál is vékonyabb tésztaréteg közé sajtkrém kerül, amit aztán sütőben összesütnek. Azért nem kell aggódni, ehhez is készítenek mindenféle cukoralapú szirupot, amivel aztán nyakon öntik az egészet, de szerintem nélküle még jobb. Engem egy kicsit a vargabélesre emlékeztetett az íze, nagyon finom, kipróbálásra érdemes (1600 Ft)!
Aki nyitott más nemzetek konyhájára, az egy percig se gondolkodjon, mert egész biztosan nem fog csalódottan távozni, legyen vega vagy húsevő.
Cím: 1013 Budapest, Alagút utca 4.