Az internetes mémek fénykorában, 2017-ben üstökösként robbant be a köztudatba Salt Bae, alias Nusret Gökce. A török hentes és séf már ekkor is több saját éttermet üzemeltetett világszerte. Az igazi hírnevet mégis a jellegzetes sószóró mozdulatát megörökítő videónak köszönheti, amit a Twitterre töltött fel. Napok leforgása alatt több mint 10 millióan látták a felvételt, ami rögtön mémmé vált. Netezők ezrei utánozták le a sószórómestert, és azóta is fel-felbukkan a híres Salt Bae-féle sózási technika a neten (sőt, néha még az SK-videókban is :D).
Sorban nyitotta a steakezőket Salt Bae
Miután többek között az Egyesült Államok és Argentína éttermeiben szerzett tapasztalatot, Nusret Törökországban nyitotta meg első saját egységét 2010-ben, egy steakhouse-t. Nem nehéz kitalálni, hogy a Nusr-Et honnan kapta a nevét. De azt talán kevesebben tudják, hogy az egyben egy szójáték is, az „et” ugyanis törökül húst jelent. Négy évvel később nyitott meg a második Nusr-Et Dubajban, ma már pedig ezek mellett Görögországban, Amerikában, Nagy-Britanniában és az Arab Emírségekben is beülhetünk hozzá egy jó steakre.
Nem lehet eltéveszteni, kinél is járunk
Messziről is kiszúrni, hogy kihez is érkezünk „vendégségbe”, hiszen Salt Bae hatalmas portréja díszíti a bejárat melletti falat – természetesen a híres-neves sószóró mozdulattal. A séf maga is gyakran megfordul a dubaji étteremben, és szívesen pózol a vendégekkel egy-egy fotó erejéig. De akkor sem lesz hiányérzetünk, ha épp nem futunk össze vele. Az étterem több pontján is szembejön az arcmása, a mosdók falát díszítő festményektől kezdve egészen a steakkésekbe gravírozott mintákig. Egyértelmű, hogy ő a hely húzóneve, de ügyesen eltalálták azt a pontot, amikor még nem érződik személyi kultusznak a dolog. 😊
Főszerepben a Nusr-Et étlapján: a húsok
Steakhouse lévén a húsoké a főszerep az étteremben, de egy-két tengeri herkentyű és vega fogás is akad az étlapon. Sőt, még külön sushikínálatuk is van, amire egyáltalán nem számítottam – ezt végül csak a pultban csodáltam meg, mert nem vagyok túl nagy rajongója. A Nusr-Et signature étele egyébként is a steak, azon belül is a golden steak, ami 24 karátos ehető aranyba van burkolva. A 400 grammos fartőtől az 1750 grammos rib-eye steakig többféle aranyozott húst is kérhet az, aki nem sajnál akár 200 ezer forintnak megfelelő dirhamot költeni a vacsorájára.
Steakrajongóként a nyers húsoktól sem riadok vissza, úgyhogy előételnek egy marhacarpacciót és egy tatár beefsteaket is kóstoltam. Mindkettő frissen, az asztal mellett nyeri el végleges formáját, egy kis „műsor” kíséretében – hamar kiderült, hogy ez szerves része az éttermi élménynek.
Carpaccio
A carpaccio hagyományosan, a tányérra terítve érkezik, a tetején jókora adag rukkolával és egy ropogós parmezánkoronggal. Ebből látványos késmozdulatok közepette a felszolgáló készít egy tekercset, és frissen kerül a tetejére a mustár, az olívaolaj, a balzsamecet és persze a nagy szemű só. Nagyon tetszett ez a felcsavarós tálalás. Sokkal jobban élvezhetők az ízek így együtt, mint amikor nekem kell a tányérról összevadászni az elemeket a villára.
Tatár beefsteak
A marhahúsból készült tatárt szintén az asztalnál keverik be frissen. A felszolgálók előre megkérdezik, van-e olyan alapanyag, amit nem szeretnénk kérni bele. A mediterrán vonalat kiválóan hozza az extra apróra vágott hús a kapribogyóval, hagymával, mustárral és ketchuppal, és kérésre egy kis csípősséget is csempésznek bele. Összességében ez az előétel is nagyon rendben van, de én tatárból sokkal inkább a hazai, kapribogyómentes verziót kedvelem. Így nálam ezt a kört a carpaccio nyerte.
Filet mignon héjában sült burgonyával
Ha steak, akkor nálam a bélszín, azaz a filet mignon vezeti a listát, így a Nusr-Etben is ezt kértem, médiumra sütve. Rögtön felcsillant a szemem, amint megláttam, hogy jacket potato, más néven héjában sült burgonya is szerepel a köretek között. Közel sem annyira elegáns kísérője a húsnak, mint egy gratin burgonya vagy a grillezett spárga (ez utóbbi egyébként szintén volt az étlapon). Nálunk mégis már-már családi hagyomány, hogy a steak mellé héjában sült krumpli jár. Legalább ilyen lelkesen csaptam le a hagymavirágra is. Amióta először láttam Tiktokon az egészben kisütött, bundázott hagymafejet, azóta nagy vágyam volt megkóstolni.
A steak természetesen tökéletesre sütve érkezett egy fadeszkán. Ez utóbbi jó megoldás azokra nézve is, akik nem kedvelik a húslé látványát a tányéron, a sötét fafelületen ugyanis semmi sem látszik ebből. A húsokba tűzött kis zászlókkal ügyesen megoldották azt is, hogy biztosan ne keveredjenek össze a rendelések, és senki elé ne kerüljön egy angolos steak, ha well-done-t rendelt. A hús puha és omlós volt, szinte elolvadt a számban, hiába kerestem, nem találtam semmi kivetnivalót benne.
A krumpli a savanykás tejfölös/joghurtos szósszal hozta az elvárhatót, és a hagymavirággal is nagyon hamar összebarátkoztunk. Nemcsak én, hanem az egész család! Ugyanis óriási adag, önmagában is kitenne egy főételt, köretként pedig hárman is simán jóllaktunk vele. Hagymarajongóknak egyenesen receptre írnám fel. A hagymakarikával ellentétben itt sokkal inkább érvényesül a hagyma íze, és a ropogósságra sem lehet panasz.
Baklava
Éhesen már biztosan nem álltunk volna fel az asztaltól akkor sem, ha a desszert kimarad. De miután kiderült, hogy mindössze egyetlen desszertet, nevezetesen baklavát lehet kérni, furdalni kezdte az oldalamat a kíváncsiság, hogy vajon mit tudhat. Ebből is elérhető az aranyozott verzió, de most is beértük a simával 🙂 – és milyen jól tettük! Magamtól szinte biztos, hogy nem rendeltem volna baklavát, mert inkább a gyümölcsös desszertek felé húzok. Ezt viszont határozottan kár lett volna kihagyni! A még langyos pisztáciás baklava közepébe szintén egy mini „előadás” keretében pakolták bele az asztalunknál a tejes fagyit, és a kettő együtt mennyei volt. Bár diétásnak egyáltalán nem mondható így sem, se a baklava, se a fagyi nem volt túlédesítve. A fagyi remekül ellensúlyozta a tömény pisztáciás tölteléket, és a végeredmény cseppet sem volt gejl.
Élményvacsorának tökéletes választás a Nusr-Et
Talán senki nem lepődik meg, ha azt mondom: a Nusr-Et nem az a hely, ahova egy hosszú munkanap végén beesik az ember, hogy gyorsan egyen valami finomat. Erre nem is nagyon lenne lehetőség, mert van, hogy csak hetekre előre lehet asztalt foglalni. Például a vacsora napján ránk is csörögtek telefonon, hogy biztosan megyünk-e este – vagyis a telt ház szinte mindennap garantált. Emellett persze az árak sem hétköznapiak, de tény, hogy ezért cserébe többet kapunk pár egyszerűen felszolgált fogásnál. A pincérek minden asztalnál igazi kis látványshow-val kedveskednek, és olyannyira nem ciki előkapni a telefont és videózni, hogy sokszor ők maguk bátorítanak erre, és pózolnak vidáman a kamerának. Az alapból is hangos zene sem nyomja el teljesen a csörgést és csörömpölést, ami a késes mutatványokat kíséri az asztaloknál, mindig lehet tudni, hogy épp melyik asztalhoz érkezett meg a rendelés. Mindeközben a látványkonyhába is bepillanthatunk, vagyis a szó minden értelmében élményben lehet részünk.
Nusr-Et Steakhouse Dubai
Cím: Restaurant Village Four Seasons Resort, Jumeirah, Dubai
Ha tetszett a Nusr-Et étteremről készült cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!