Hirdetés

Összefogtak az olasz séfek: tovább főznek és támogatják a kórházakat

Hirdetés

Összefogtak az olasz séfek: tovább főznek és támogatják a kórházakat

Hirdetés
Bár a koronavírus-járvány miatt itthon is kezd visszaesni az éttermek forgalma, a nyitvatartást még sehol sem korlátozták. Olaszországban azonban csütörtöktől semmilyen kereskedelmi egység nem lehet nyitva, ami nem élelmiszerbolt vagy gyógyszertár – ennek megfelelően az éttermek sem. Különösen súlyos csapás ez az olaszoknak, akik köztudottan szeretik a közösségi étkezéseket, ráadásul a turizmus és a gasztronómia gazdaságuk egyik húzóágazata.
Hirdetés

A koronavírus-járvány által leginkább érintett északi területeken élő milánói séfek most összefogtak, és létrehozták a Milano Keeps On Cooking, azaz „Milánó tovább főz” nevű mozgalmat, amihez eddig negyven milánói séf, cukrász és pizzasütő csatlakozott. Ezen a néven egy Instagram-oldalt is indítottak, amin egyszerű, otthon is elkészíthető, mégis különleges ételeket kínálnak a lakásukban rekedt olaszok számára. Ezzel egyidejűleg elkezdték a Milano Keeps On Cooking feliratú kötények árusítását, aminek teljes bevételével a milánói Luigi Sacco kórházat támogatják, itt ápolják a legtöbb koronavírusos beteget, és itt a legkritikusabb a helyzet. 

Forrás: Instagram

Mint a kezdeményező séfek nyilatkozták, nem akarják abbahagyni a főzést, ami a munkájuk, ezért vállalkoztak arra, hogy olyan recepteket tesznek közzé, amikkel megkönnyíthetik az emberek életét. Mivel étterembe járni nem tudnak, a főzés amúgy is fontossá vált a lezárt területen rekedt olaszok számára. 

A mozgalomhoz egyre több séf csatlakozik országszerte, miközben számos világhírű étterem döntött már március elején a teljes bezárás mellett. A séfek sorra bírálták a kormány döntését, amely egészen mostanáig megengedte a kávézóknak és éttermeknek, hogy napközben nyitva legyenek, azzal a feltétellel, ha a vendégek nem ülnek egymáshoz egy méternél közelebb. Az éttermek vezetői hangsúlyozták: teljes képtelenség úgy szervírozni az ételeket, hogy a személyzet és a vendégek ne kerüljenek egyméteres távolságon belülre. Sok étterem ezért a felelősségvállalás miatt már március elején bezárt, többek között a világhírű nápolyi pizzériák egy része is, mint a Da Michele, ami egy ideje már csak kiszállítást vállal. Nagyon fontos itt is a példamutatás, a Da Micheléhez például további száz pizzéria csatlakozott, elősegítve ezzel, hogy az emberek inkább otthon maradjanak, ami a járvány terjedése szempontjából az egyik legfontosabb dolog. 

Massimo Bottura, fotó: Facebook/ Massimo Bottura

Massimo Bottura a világ egyik legismertebb és leghíresebb séfje, étterme, a három Michelin-csillagos Osteria Francescana, amit többször választottak a világ legjobb éttermének. Ő volt az első, aki bejelentette, hogy az emberek biztonsága érdekében a bezár – egyelőre április 3-ig. Davide Oldani Michelin-csillagos séf, a D’O étterem tulajdonosa a következőt írta Instagram-oldalán a zárásról: „Ma este eloltottam a fényeket a D’O-ban, mert úgy éreztem, hogy ez a helyes. Hogy nehéz volt-e? Igen, de a szívem mélyén reménykedem, hogy hamarosan visszatérhetünk mindennapi életünkhöz. Még ha biztos is vagyok benne, hogy egyikünk élete sem lesz már egészen olyan, mint azelőtt.”

Lassan a csúcsgasztronómia is kezdi feltalálni magát. Bezárt a szintén három Michelin-csillagos Da Vittorio étterem is, akik azonban kiszállítást vállalnak. Három menüt is kínálnak, egy húsos, egy halas és egy vegetáriánus menüt, amit ingyen házhoz is szállítanak az étterem 15 kilométeres körzetében. Már ha valaki legalább 300 euró értékben rendel. 

Vannak ennél némileg önzetlenebb helyek is, mint például a Da Giacomo – írja a finedininglovers.com. Ők szintén vállalnak kiszállítást, ráadásul a veszélyeztetett, idősebb korosztálynak ingyen és bérmentve szállítanak naponta kétszer meleg ételt.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?