Hirdetés

Családi recept alapján készül a pelmenyi a 17. kerületben: a Pelmenyi Király birodalmában jártunk

Hirdetés

Családi recept alapján készül a pelmenyi a 17. kerületben: a Pelmenyi Király birodalmában jártunk

Hirdetés
Ha kíváncsiak vagyunk egy ország autentikus ételére, akkor a legbiztosabb, ha fogjuk magunkat, és elmegyünk oda megkóstolni az eredetit. De van egy másik opció is: ha ezt már valaki megtette (és ette) helyettünk, és hajlandó elkészíteni nekünk!
Hirdetés

A 17. kerületben található Pelmenyi Király esetében ez utóbbi történt. A kárpátaljai származású tulajdonos, Kelemen D. László több évet élt és dolgozott szakácsként Oroszországban. Így kétségtelen, hogy nála jobban kevesen ismerik itthon az IGAZI pelmenyi csínját-bínját. A pelmenyit viszont nemcsak oroszországi, hanem családi emlékei miatt is a szívügyének tekinti. 

A munkácsi pelmenyi király

Laci Kárpátalján született, ahol a pelmenyi olyan alap, mint nálunk a vasárnapi húsleves. 

„A pelmenyi gyerekkorunk kajája volt. Emlékszem, amikor mentünk Munkácsra a nagyszülőkhöz, ahogy átértünk a határon, egyből megálltunk egy étteremnél, és ettünk egy pelmenyit” – meséli Laci.

„Oroszországban és Ukrajnában egyébként ezt otthon csinálják. Nekünk is mindig összeült az egész család, és közösen töltöttük a tésztát. Ez volt a program, egy családi délelőtt. A végén mindenki annyit kapott, ahány éves, és mivel én voltam a legfiatalabb, mindig nekem jutott a legkevesebb. Ezzel szokott is viccelődni édesanyám, hogy reméli, már van elég pelmenyim, és annyit eszek, amennyit csak szeretnék. De megmondom őszintén, nem tudok vele betelni! Heti háromszor biztosan pelmenyi az ebédem. Sokat kísérletezünk különböző ízekkel, így sosem unalmas” – tudom meg a tulajtól.  

pelmenyi-kiraly
Fotó: Mudra László

Miért a 17. kerület?

A 17. kerület nem annyira felkapott gasztrofronton, mint a belváros. Bár a belső kerületekben is fel-felbukkan ez az étel, ahhoz, hogy a legeredetibb ízeket kóstoljátok, nem ússzátok meg a kirándulást! Laci egyébként közreműködött a belvárosi helyek sikerében is, de 17. kerületi lokálpatriótaként a kerület gasztronómiája jelenleg a legfontosabb küldetése. 🙂 A hely, ahol jelenleg üzemelnek, egy igazi matuzsálem.

„1985-ben épült, a születésem évében, és életem egyik legmeghatározóbb színfoltja volt” – kezdi Laci. „Egy cukrászda működött itt anno, amit Imre bácsi és a felesége, Anikó üzemeltettek. Isteni finom, eredeti vaníliafagyit főztek, én meg annyira szerettem, hogy valahogy hozzá akartam jutni, zsebpénzem pedig nem sok volt. Úgyhogy mindig jöttem keverni a fagyit, vagy ha épp pogácsát kellett szaggatni, abban segítettem.”  

Azóta pedig Laci le sem szállt a “vendéglátós vonatról”. A Gundelben végzett szakácsként, aztán elindult világot járni. Így történt, hogy Oroszországban is dolgozott, és beleáshatta magát a “szovjet multikulti” gasztronómiába, na meg persze az igazán király pelmenyi készítésébe. 

pelmenyi-kiraly
Fotó: Mudra László

Ilyen a pelmenyi a Pelmenyi Király konyháján

A pelmenyiket helyben, frissen főzik ki, néhány perc alatt elkészülnek, és máris felkaphatjuk őket, hogy otthon vagy menet közben nyugodtan elfogyasszuk. 

Szoljanka leves

A leves, amiben minden IS van! Egy pohárnyi tömény íz, a kovászos uborkás vonaltól kezdve a sós sonkáig, a friss citromon át! Fűszerezés terén a kapor és a bors tarol, a hagyományos répa-gomba leveszöldségen kívül olíva- és kapribogyó hódítja meg a szíveket (és szájakat). Az ára 990 Ft.

pelmenyi-kiraly
Fotó: Mudra László

Hagyományos gombás pelmenyi

A pelmenyit nem kell túlgondolni – és ezt Laciék is tökéletesen tudják. Hagyma, só, bors – az arányok a fontosak! A vega verzióban (is) remekül eltalálták, hogy kellően ízes legyen, de mégis hagyja érvényesülni a gombát. Kell hozzá a vajmártás és a tejföl, de olyan laktató, hogy a kisebb adag is elég lehet két étkezésre.

pelmenyi-kiraly
Fotó: Mudra László

Teljes kiőrlésű csirkés pelmenyi

Aki szereti az “egészséges ízű” cuccokat, az gondolkodás nélkül csapjon le a teljes kiőrlésű változatra! Nem “túl” húsos, ne bolognai-élményre számítsunk, de épp elég a töltelék, a fűszerezés pedig itt sem tolakodóan intenzív, mégsem hagy hiányérzetet.

Túrós-barackos derelye édes morzsával

Ki tudna ellenállni a túrós derelyének? Klasszikus nagyiféle édesség, a hagyományos ízekre kell számítani. Lekvár helyett barackbefőtt kockákkal kapjuk meg a gyümölcsöt. Az ára 790 Ft.

pelmenyi-kiraly
Fotó: Mudra László

Pelmenyit mindenkinek! 

A Pelmenyi Király missziója a pelmenyizés meghonosítása. Laci kifejezetten figyel, hogy a gyerekek jó élményeket társítsanak a tésztához, és a felnövő generáció gyros vagy pizzaszelet helyett ezt válassza (buli után hazafele :P). A színes kínálatban tényleg mindenki talál kedvére valót, úgyhogy ha a közelben van dolgotok, például épp a reptérről tartotok hazafelé éhesen, ejtsétek útba a 17. kerületi kis egységet! A jövőben mindenképp terjeszkedni akarnak, úgyhogy a belvárosiaknak is felkészülni, nemsokára érkezik az eredeti Pelmenyi Király! 

Cím: 1171 Budapest, Pesti út 368.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?