A VI. kerületben nyílt Pisztácia Cukrászda első pillantásra egy klasszikus, elegáns hely, de a tradicionális nagyi-féle krémesek helyett sokkal egzotikusabb tortaszeletek várakoznak a pultban.
Török szerelem
Aydemir Viktória Magyarországon ismerte meg férjét, aki török üzletemberként sütemények forgalmazásával foglalkozott, és foglalkozik azóta is.
Számtalan budapesti helyre, török vendéglátó egységekbe szállítanak baklavát, amit Törökországban készítenek, és fagyasztva hoznak Budapestre. A tálcás baklava 6 óra alatt szobahőmérsékleten kiolvad, és olyan, mintha az izmiri piacon ennénk! Na ezéééért olyan finom minden büfés baklava!
Gyermekei születése után Viktória egy ideig főállású édesanya volt, amiben férje maximálisan támogatta, de később abban sem gátolta, hogy saját üzletbe kezdjen a sütis vonalon maradva.
„Mivel a férjem régóta mozgott a nagyker vonalon, elkezdtem gondolkozni rajta, mi lenne, ha én nyitnék egy kiskert?” – meséli Viktória.
És tényleg… Ha mindenhol szeretik a beszállított finomságokat, miért ne nyithatnának egy saját cukrászdát a termékeknek?
„A koronavírus első hulláma alatt kezdtünk el üzlethelyiségeket nézni. Megláttam ezt a helyet, megtetszett, de az ingatlanos abszolút nem vett komolyan. A férjem viszont végül szerencsére megtalálta a tulajdonost, aki egyébként arab. Vele sikerült megegyezni, az arab és a muszlim összeállt, és baráti áron aláírtunk egy 10 éves szerződést“ – magyarázza Viktória.
Utána elindult a tervezés és a felújítás: a szövetek is eredeti török textilboltból valók, és a falakat is hagyományos török mintázatok díszítik. Összességében megvan a keleties impulzus, de mégsem erőteljes, tolakodó stílusban.
A törökös hatást viszont nemcsak a külcsíny, hanem nyilvánvalóan a sütik is közvetítik. Ezeket török mestercukrászok helyben készítik.
A Pisztácia Cukrászda szinte minden sütije pisztáciás
A név kötelez – szokás mondani. Nos, a Pisztácia Cukrászda neve mi másra kötelezhetne, mint töménytelenül sok pisztáciás finomságra?!
Van közte törökmogyorós, csokis, epres, de “egyszerű” pisztáciakrémes pisztáciás is. Aki szereti a zöld olajos magvat, annak igazi kánaán lesz itt egy ebéd utáni sütizés. Én is így tettem, és megkóstoltam a Viktória által ajánlott sütiket. Az áruk szinte egységesen 1200 Ft/szelet, ami manapság teljesen korrekt, de tekintve a minőségi, különleges alapanyagokat inkább kedvező is.
Törökmogyorós-epres tekercs
A hagyományos piskótatekercsre hasonlító süti csak külsőre emlékeztet a Lajos által is elkészített desszertre. A tésztája nem a megszokott piskóta-állagú, sokkal darabosabb, ugyanis törökmogyorós! A krém nem túl édes, lágy mascarponés jellegű, a közepén lévő eper pedig mutatós, és szuperül harmonizál az ízekkel is.
Pisztácia inception a Pisztácia Cukrászda kínálatában
A pisztáciakrémes pisztáciaszelet több fronton is pisztáciás. Első ránézésre nyilván a tetején lévő szórat fogja meg az ember fantáziáját, de az epres krém szintén pisztáciával van fokozva. A vékony, puha piskóta szinte elveszik a habos krémben.
Törökmogyorós-csokis-pisztáciás
Az egyik személyes kedvencemben nemcsak az egyik vagy a másik népszerű török alapanyag van: egyből mindkettő, egy kis csokival karöltve! Kevésbé habos, inkább tömör, krémesebb, amit én személy szerint jobban kedvelek, úgyhogy ha ti is, akkor csapjatok le egy szeletre! (Vagy egy egész tortára, mélyhűtve, hogy otthon kiolvasszátok, és villogjatok a vendégek előtt.)
A süti, amibe nincs szíved beleenni
Na jó, ez a süti is a kedvencem volt: egyrészt, mert nagggyon csokis, másrészt, mert csodaszép! Bár az ízét egy ideig csak találgattam, mert nem volt szívem belevágni a villával… Olyan, mint egy apró műalkotás, szóval ha egy édesszájút terveztek meghódítani, akkor egy csokor virág, egy ilyen süti, és nyert ügyetek van!
Aprósütik bulira vagy otthonra
Egy egyszerű, sós aprósütit nem nagy ördöngösség házilag sem elkészíteni, de ha nincs kedvetek vagy időtök, a Pisztácia Cukrászda istenien omlós finomságokat kínál. Egyáltalán nem sós, inkább a natúr magvak dominálnak, szóval senki se mondhatja, hogy csak azért tömitek aprósütivel, mert itatni akarjátok! 😀
Diós és pisztáciás baklava
Ahogy már említettem, a tradicionálisan török recept szerint készülő baklavák annyira törökök, hogy szinte megszólalnak, hogy Merhaba! (jelentése: Szia!) De visszaköszönés helyett inkább harapjatok bele egy nagyot, akkor is, ha diétáztok: ezért a baklaváért olykor-olykor érdemes bűnbe esni. 😀
Sütikánaán, amivel meg lehetne tölteni az Anatóliai-fennsíkot
A kínálat összes sütijét még én sem kóstoltam végig – nektek is hagytam egy kis feladatot. Az viszont biztos, hogy ha a belvárosban sétálgatva egy nem éppen hagyományosan magyar, de mégsem túl újhullámos-mentes sütire éheztek, akkor a Pisztácia Cukrászda felé vegyétek az irányt! Kávé helyett pedig török teával desszertezzetek, hogy teljes legyen a közel-keleti életérzés!
Cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10.