A Costes étterem nemcsak feltette Budapestet a gasztroturisták térképére, de egyértelmű lökést adott az egész hazai iparág szakmai fejlődésének is. A fine dining vendéglátás Ráday utcai fellegvára tizenkét éve őrzi a csillagát, de a pandémia alatti korlátozások, a turizmus visszaesése és a vendéglátást sújtó munkaerőhiány őket sem kímélte. Az elmúlt hetek azonban már az újranyitási előkészületek jegyében teltek. Ráadásul az újratervezésben nem más segédkezett, mint Rácz Jenő.
A Costes új séfje egyébként egy fiatal tehetség, Koppány Levente, aki a San Pellegrino Young Chef versenyen megnyerte a közép-európai elődöntőt Hamburgban, majd a milánói döntőn a világ 9. legjobb fiatal séfjeként végzett. Vele együtt tevékenykedik séfpatronként Rácz Jenő, aki nyilván nem tudta volna teljes egészében átvenni az éttermet, hiszen éppen elég elfoglaltságot nyújt neki saját étterme, a Rumour. Természetesen ott is jártunk, és írtunk is róla. Egyelőre azonban vele is mindennap lehet találkozni az étteremben, hiszen aktívan jelen van, sőt az asztalokhoz is kimegy beszélgetni.
A Rumour egyébként a Salt mellett talán az egyetlen fine dining étterem, ami a pandémia ellenére is folyamatosan teltházzal működött. Nem csoda, hiszen Rácz Jenő konyhája és valószínűleg személyisége is igen meggyőző a vendégek számára. A Rumour is a Costes csoport része egyébként, így az együttműködés ötlete nem véletlen.
Nyitnának a magyar közönség felé
A Costes csoport tulajdonosainak ezzel az együttműködéssel amúgy nem titkolt célja, hogy a korábban főleg gasztroturisták által látogatott Ráday utcai étterembe ezentúl jobban bevonzzák a magyar vendégeket is. Mondjuk amikor én ott jártam, nem volt rajtunk kívül magyar, az viszont biztató volt, hogy az újranyitás után egy héttel már kifejezetten pörgős este volt. A Ráday utca egyéb részein is azt érzékeltem, kezdenek visszatérni a városba a turisták.
A Costes étterem az első időszakban egy hatfogásos kóstolómenüvel várja a vendégeket. Más opció vagy a la carte nincs, így én is ezt a hat fogást ettem végig, ami tényleg valódi Michelin-csillagos élmény volt. Különösen tetszett a rengeteg alapanyag felvonultatása. Ugyanúgy lehengerlő élményt tudott okozni egy zelleralapú, tisztán zöldséges fogás, mint a Kacsa trió nevű étel a szuper puha kacsamellel és a fahéjas kacsaszívvel.
Az élmény rögtön beszippant
A menü eleje nagyon jól ki van találva, azonnal beszippantja az embert az élmény és az ízkavalkád. Még az első fogás előtt érkezik néhány üdvözlőfalat, egészen konkrétan három. A látványelem sem semmi, a magas tányérba azonnal beleszerettem, ráadásul ez tényleg jellegzetesen Rácz Jenős. A Rumourban is hasonlóan extravagáns tányérokat használ. A kecskesajtmousse-szal párosított paradicsomsalsa különösen levett a lábamról, de a mangalicasonka és a fürjtojás is jelentős íz- és látványélményt nyújtott.
Az első fogás konkrétan a kedvencem lett: zellerbatyukba töltött extra krémes stracciatella sajt zöldalma-mártással. Imádtam. Jellemző amúgy a menüre a látszólag szokatlan alapanyagok vegyítése. A következő fogásban például az angusmarha-tatárhoz avokádót és kaviárt társítottak a séfek.
Meghökkentő és látványos párosítások
Ezután ismét egy nagy kedvencem következett, ismét egy zöldséges fogás: fehér spárga, aminek remekül kiemelte az ízét az édes égetett vaj, és a kukorica még különlegesebbé tette. De az igazi mélységet a chorizochips adta meg hozzá. Nem mellesleg szerintem ezt a fogást tálalták a legszebben. Minden fogást a Rácz Jenőtől megszokott látványos tálalás, valamint meghökkentő kombináció jellemzett. Volt persze, ami kicsit számomra túl volt gondolva, én például annyira szeretem a házi vajat, hogy nem hiányzott a tetejéről a kimchipor, meg az égetett póréhagyma, de tény, hogy ez is egy nagyon különleges látványelem. (A kenyérfogás az előételek után érkezett.)
A következő fogásban a tőkehal, a kagyló és az osztriga hármasa játszotta a főszerepet, nekem ez így együtt egy kicsit sok volt, de meglehetősen szubjektív ugye, hogy valaki mennyire bírja a tengeri herkentyűket. A már említett kacsa trió pedig tényleg szuper csúcspontja volt a vacsorának. Ehhez is járultak érdekes párosítások, mint például pisztácia vagy a kacsaszívhez fahéj. A desszert csoki-körte kombója már kevésbé szokatlan, de azért a cékla díszítés itt is különlegessé emelte a fogást.
Szuper hangulat, kellemes tempó
Nemcsak a konyhai csapat és az étlap révén újult meg egyébként a hely, hanem az étterem hangulata, stílusa is kicsit lazább lett a korábbinál. A dizájn is felfrissült, bár a hátsó rész nekem még mindig kicsit sötét, igaz ez a helyből adódó adottság is. A nyitvatartása kapcsán is elég egyedi lesz a Ráday utcai Costes étterem, ugyanis a főváros fine dining éttermeitől eltérően csak három napra lesz nyitva. A szombat megszokottnak mondható, viszont a másik két nap a vasárnap és a hétfő lesz, amikor a fine dining helyek többsége zárva tart.
Azt kell mondjam, hogy az újra megnyitott Costesben minden tökéletesen el lett találva, pedig azért kevés étteremnél szoktam ezt érezni. Külön szeretném kiemelni a zenét, amit ritkán sikerül jól belőni. A legtöbb helyen vagy nincs zene, vagy zavaróan hangos, vagy annyira jellegtelen, hogy fel sem tűnik. Itt bár egyáltalán nem halk a zene, de iszonyúan megy a hangulathoz és az ételekhez. Főleg azért, mert a szerviz tempója is pont kellemes.
Sokszor erős túlzásnak érzem a négyórás vacsorákat, itt nagyjából 2 és fél óra alatt lehet végezni a hat fogással (ami ugye sosem hat fogás, hanem a köztes falatokkal mindig több), és ez még éppen az az időtartam, amennyit szívesen ücsörög egy magamfajta túlmozgásos újságíró is egy helyben.
Maradandó élmény, bár koránt sem olcsó
Bár nem kértem borpárosítást, egy Michelin-csillagos étterem esetében teljesen természetes a kiemelkedő borkínálat, amiből egy magyar és egy osztrák tételt én is megkóstoltam. Bár nyilván nem igénylem a tányéron pukkanó tűzijátékot és egyéb látványelemeket, de azt gondolom, a tálalás egy fine dining étteremben igenis fontos. Van olyan is, amikor ez kevésbé számít, de szerintem a fine diningnak élményt is kell adnia. Így én nagyon örültem a szépen tálalt ételeknek, a színes díszítésnek és a különleges tányéroknak, hiszen ez sokkal összetettebb élményt ad. Egy laza, de mégis fine dining hely lett a Costes, ahol maradandó élmény egy vacsora.
A menü ára 42 990 Ft.
Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 4.
Értékelés
- Ízek: 5
- Ár/érték arány: 4,5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összesen: 4,87
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!