Orvosi rendelőből a Haller utca színfoltja: reggel és délben csak a Reggel Délben!
Benedek lassan “bennszülöttnek” számít a 9. kerületben, ugyanis 2010 óta a környéken dolgozik – bár 2019 decemberéig merőben más stílusban és pozícióban tette ezt. Egy multinacionális cégnél volt marketing- és kommunikációs szakértő, mielőtt a Haller utcai brunchbisztró büszke édesapja lett. A gyermek neve reggel, délben Reggel Délben, a képen látható szőrös gyermeké pedig Kókusz.
Reggeli meeting helyett reggeliztetés
Benedek korábban megfordult a vendéglátás területén, egy saját hely mégis mély víz volt.
„Mindig is szerettem reggelizni, és Amerikában 2 évig dolgoztam is egy hasonló, brunch stílusú helyen. Rengeteget tanultam az ott töltött idő alatt, különösen egy dán séf hölgy, Charlotte Dudek volt a mesterem. Az ő nevét mindenképp szeretném megemlíteni, mert nagyon nagy hatással volt rám” – kezdi mesélni Benedek.
„A helyválasztás onnan jött, hogy errefelé dolgoztam, és én is szembesültem a környék azon hiányosságával, hogy kevés a jó kis beülős hely.”
Ezzel a felismeréssel egyidejűleg pedig még egy fontos gondolat fogalmazódott meg Benedek fejében: hogy ki akar szállni a mókuskerékből. A két gondolat összekapcsolódott, és egy „kiadó” tábla pecsételte meg szerelmüket. Az egykori orvosi rendelő eleinte nem volt túl hívogató, de a főbérlő felajánlotta, hogy kipucolja és egybenyitja a korábban orvosi rendelőként üzemelő üzlethelyiség kis szobáit… és az álom folytatódott! Benedek meglátta benne a fantáziát, elindult a tervezés, és fél év kemény munka árán a Reggel Délben elérte végső állapotát.
Reggel, délben, Covidban
2019 decemberében járunk időben… Igen, a Covid–19 vihar előtti csendjében. Egy kis történelem: anno 2020. március 12-én a 9. kerület egyik nagy irodaházában találták meg az első fertőzöttet… Emlékeztek? Na, aznap még volt forgalom a Reggel Délben pénztárában, aztán 4 nappal később 650 Ft virított a kasszában, azaz egyetlen kávét tudtak eladni.
Mit diktál ilyenkor az ép ész? ZÁRÁÁÁST! Mit diktál ilyenkor egy lelkes vállalkozó esze? NYITÁÁÁST!
„Alapos mérlegelés után arra jutottunk, hogy egy újranyitás nagyon macerás, ezért elkezdtünk kísérletezni. Az olcsó menüre egyáltalán nem volt kereslet; próbálkoztunk pastramival, ami egy ideig bejött; aztán elkezdtünk házilag fermentálni…” – emlékszik vissza Benedek.
„Az április-május a túlélésről szólt, de júniusban a filmszakma megkezdte a szolid nyitást” – a Reggel Délben nagy szerencséjére.
„A covid miatt bezárt catering cégek ekkor még nem voltak felkészülve, hogy produkciókat szolgáljanak ki, így egyik nap besétált egy producer, és megkérdezte, vállalunk-e cateringet.”
Az „igenleges” válasz nem kevés kihívás és több ezer adag kaja elé állította a csapatot, de kihúzta őket a gödörből. Kialakult egy törzsvásárlói vevőkör, és az irodistákra optimalizált bisztró, hétvégi menüvel kiegészülve, szárnyalni kezdett a siker útján. A sikerben természetesen a képzett csapatnak is hatalmas szerepe van: Köhler Zsuzsa és Görbe Réka oszlopos tagok szinte nyitás óta.
Evés reggeltől délig – és egy kicsit tovább
Az eredeti koncepció alapján nem helyben készültek volna az ételek, de menet közben mégis kialakítottak egy saját konyhát, ahol minden étel frissen sül-fő. Bevallom, mindent nem kóstoltam meg, de egy 3-4 főre való brunchot azért végigettem.
Orosz reggeli
Daaa! Természetesen vodkával (vagy pezsgővel) az igazi, de a többi finomság kedvéért nem vállaltam az orosz rulettet. Az orosz reggelit annál inkább!
Ez egy kis „tapas” tálnak mondható, vajkrémmel, kaviárral, kaporral és hihetetlenül apróra vágott hagymával. A miniszendvicsek alapját sós minipalacsinták biztosítják, a feltét pedig lazac. Innentől kezdve mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogyan állítja össze a falatot: 5 lövésetek van!
Töltött bundás kenyér
Benedektől megtudtam, hogy az egyik legnépszerűbb reggeli fogás – most lepődjetek meg – a bundás kenyér. Ebből is a sajttal és sonkával töltött verzió, amit vajon sütnek ki. Madársalátával (nyami) és paradicsommal érkezett, és egy morzsa nélkül távozott a tányérról!
Klasszik french toast
Juharszirup, bacon és egy ultrapuha bundás kalács: ez a trió a legmorcosabb reggeliző szívét is megszelídíti! Sosem értettem, amikor valaki azt mondja, nem szeret reggelizni… Evett már valaha JÓ reggelit?! Mint mindent, a reggelizést is gyakorolni kell, ehhez a Reggel Délben remek környezet, de kötelező a kondi, ha minden „reggeli edzésen” french toastot esztek!
Dutch baby
„Baby, baby, baby, oh…” Bár Justin Bieber nem ehhez a sütőben sült palacsintához írta az egyik leghíresebb számát, ha kóstolta volna Benedekék verzióját, lehet, kiadott volna egy új verziót, speciálba’… 😀 Jól állt neki a narancs fanyarsága, és a sok piros gyümölcs is kiegyensúlyozta az amúgy igen édes témát. Csak ezzel nem vagyok benne biztos, hogy jól tudtam volna lakni, DE mivel 3 másik ételt is végigettem, nem maradt bennem hiányérzet.
Üres Facebook, kong az Insta
Bár Benedek marketinggel foglalkozott, a Reggel Délben social felületeit más szellemiségben kezeli. Inkább arra próbálja „ösztönözni” az érdeklődőket, hogy személyesen látogassanak el hozzájuk, és úgy alakítsák ki a véleményüket. (A taktika nálam bejött: tényleg rácsodálkoztam a ragyogó, tágas, napos terekre és a csini tálalásra.) Cikkekben sem vállalt eddig részvételt, de az SK-nak azért ő sem tudott ellenállni. 🙂 Szóval ez egy exkluzív anyag!
Én alapvetően viszont jobban szeretem, ha van némi elképzelésem arról, milyen helyre is megyek, árak és kínálat tekintetében. Egy jó ajánlás egy megbízható ismerőstől viszont elég, hogy elinduljak – így jutottam el a Reggel Délbenbe is.
De azért itt van egy kis háttérinfó még, ha nem győztelek volna meg benneteket: a 2 tojásos rántották 890 Ft-ba kerülnek, és végtelen számú extra feltéttel kérhetők, 200 Ft/feltét áron. Házi granola és angol reggeli is elérhető, 1290, illetve 1890 Ft-ért.
A napi menüt nem kóstoltam, de az aktuális kínálat követhető a Facebook-oldalukon. Sokféle leves van, és mindig elérhető húsmentes opció is. A menü ára 2590 Ft. Hétvégén a színvonalas, hagyományos vonal hódít a brunch mellett: tyúkhúsleves, borjú bécsi, mangalica tonkatsu, hasábburgonya.
Ha nem reggeliznétek, de a menü se szimpi, még mindig kérhettek hambit vagy quesadillát, 1890–2290 Ft-ért! Nemsokára római pizza is elérhető lesz a kínálatban, és a koronavírus alatt kikísérletezett fermentációk sem vesznek a feledés homályába…
Végül, de nem utolsósorban pedig a szigorúan diétázóknak sem fog kopogni a szemük, ha a Reggel Délben konyhájára sodorja őket az ebédszünet: csirke vagy lazac + rizs várja őket, meg persze a mindenkinek járó vendégszeretet!
Cím: 1095. Budapest, Haller u. 16-18.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!