A dédi receptje szerint sütik a flódnit a Sütit akarok-ban, amit meg akartok kóstolni!
A Sütit akarok története 6 évvel ezelőtt kezdődött. Menyhért Attila korábban is a vendéglátásban dolgozott, a Mikszáth téren üzemeltetett kávézót. 6 éve viszont úgy hozta az élet, hogy lehetősége nyílt egy saját helyre. Feleségével, Kapusi Gertivel belevágtak, és elkezdték egyengetni a Sütit akarok útját, ami azóta is egy 100%-ban családi vállalkozás. Gerti korábban Sütit akarok-néven blogolt, és szervezetfejlesztő tanácsadóként is arról ábrándozott, hogy az irodát cukrászműhelyre cseréli. Végül nem kellett a nyugdíjig várnia vele. 🙂
A cukrászdának helyet adó épület a ‘60-as évek óta áll, és számtalan üzlet megfordult benne a közérttől a számítástechnikai boltig. Eredetileg szépségszalonnak épült, az átalakítások során az álmennyezetben megtalálták a hajszárító búrák csatlakozóit is. 😊
Egy ugrásra van a Császár-Komjádi Uszodától, ha lelkiismeret-furdalásotok lenne a sok süti után, irány a medence!
A Sütit akarok kínálata naponta változik és bővül
Gerti jelenleg 1,5 éves kislányával, Glóriával otthon van, de aktívan részt vesz minden Sütit akarok-os ügyben, nyár eleje óta heti háromszor sütni is bejár. Alapvetően minden desszertet Attilával közösen álmodnak és alkotnak meg. Csak saját receptekkel dolgoznak, és úgy tűnik, kreativitásuk határtalan.
„Egy olyan helyet szerettünk volna, ahol nem mindig ugyanaz az ötféle sütemény vagy tortaszelet elérhető. A kínálatunk ezáltal folyamatosan változik, de persze van néhány fix kedvenc, ami szinte mindig kapható. Ilyen a flódni, aminek van egy kedves története. A feleségem sose szerette, de jó pár évvel ezelőtt egyszer karácsonykor mégis készítettem, és rávettem, hogy kóstolja meg. A negyedik szelet után elvettem előle a tányért. 😀 Akkor megbeszéltük, hogy ha lesz egy saját helyünk, a dédmamám-féle flódni nem hiányozhat a kínálatból” – meséli Attila.
Ezt az ígéretet be is tartották, a dédmama receptje azóta is változatlanul készül napról napra, a vendégek hatalmas örömére. 😊 150 sajttorta-receptjük mellett zserbó és mentes tortaszelet variációkban is erősek. A másik híresség a karácsonyi szezonban megjelenő “bejgli”, ami tulajdonképp egy zsírosabb tésztájú kalácsszerűség.
„Január 7-én van Attila nap, így ahhoz tudom kötni, hogy a karácsonyi bejglit száradás és morzsálódás nélkül még a névnapomon is tudjuk enni” – tudom meg Attilától.
Pozitívum az is, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. A gyümölcsök nagy része például a Káli-medencéből érkezik, Gerti édesapjának gazdálkodásából. Innen jön a bor is, amiben a töltelékek egy részét főzik, illetve a sütik tésztájába is kerül alkalmanként. Ez lenne a titkos összetevő?
Sütit akartok? Irány a Sütit akarok!
Pisztáciás-málnás zserbó
Nem tudom, kell-e bármit hozzáfűzni ehhez. A liofilizált málna savanykás frissessége kivételesen jól harmonizál a krémes pisztáciával. A pisztácia nem intenzíven füstölt ízű, sokkal inkább a lágyság jellemző rá, mégis ez a nyers íz érvényesül, nem a cukor édessége.
Sütőtökös sajttorta
A “sajttorta-biblia” egyik őszi különlegessége a sütőtökös verzió, ami egy kis mézeskalács-beütéssel párosul. Ettől maximálisan őszi/téli hangulatú ez a könnyed sütiszelet, amiben a sajt nem tapadósan krémes, inkább habosan könnyed.
Flódni
Aki egyszer megkóstolja a Sütit akarok flódniját, soha többé nem eszik máshol. Legfeljebb otthon, ha szintén van egy mesteri dédmama-féle receptje. A legszaftosabb, legízesebb, legháziasabb flódni volt, amit valaha cukrászdában kóstoltam! 5 rész tészta, 4 rész töltelék, színtiszta élvezet.
Gesztenyés-amarénás-csokis tortaszelet
Bár a csokin kívül se a gesztenye, se a meggy nem a szívem csücske sütiben, inkább a hozzáadott cukormentesség vonzó. A gesztenyemasszában és a gyümölcsben természetesen található cukron kívül ugyanis ez a süti semmi cukrot nem tartalmaz, de az ízén nem érződik. A gesztenyéhez egyáltalán nem hiányzott a tejszínhab, a meggy és a csoki pont tökéletesen elég volt.
A Sütit akarok jövője
A cukrászda vendégei szinte egytől egyig törzsvendégek, így költözés semmiképp sem merült fel Gertiben és Attilában. Egy újabb hely nyitásától nem zárkóznak el, de egyelőre a budai egységet szeretnék tökéletesítgetni, és visszahozni a koronavírus előtti időket. Akkoriban több tanfolyamot is tartottak, ahol kis csoportok Attila tolmácsolásában tanulhatták meg a sajt- és más tortakészítés csínját-bínját. Kövessétek az oldalukat, le ne maradjatok, ha legközelebb megnyit a Sütit akarok akadémia! Addig is a Sütit akarok barátságos hangulatáért már érdemes betérni, a sok csodálatos süti csak hab a tortán. 😊
Cím: 1023 Budapest, Frankel Leó út 72.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!