A SZÉK-re keresztelt székely étterem lelke, Varga Szidónia és férje, Zsolt neve is ismerősen csenghet. Szidóniát a Konyhafőnökben ismerhette meg a magyar közélet, míg Zsolt a 90-es évek népszerű együttesének, az UFO-nak volt a frontembere. 🙂 Az erdélyi konyha iránti elhivatottság a Székelyudvarhelyről származó Szidóniától ered. Az alapanyagok javarészt kistermelőktől érkeznek, rengeteg terméket egyenesen Erdélyből szállítanak ide.
„Gyerekkoromban nagyon sok, számomra hagyományos ételkülönlegességet készítettek családi rendezvények, ünnepek vagy a hétköznapok során a nagyszüleim és a szüleim is. Az elmúlt években sokszor felmerült, mi lenne, ha ezt az erdélyi, székely csodavilágot megmutatnánk Magyarország fővárosában, az Andrássy út 41-ben” – emlékszik vissza Szidónia a kezdetekre. Azóta azonban már legalább 5, de az is lehet, hogy 6 menüváltáson van túl a SZÉK. Az étlapot a 2020-as nyitástól a méltán ismert Réti Sebestyén séf jegyzi. Egy napsütötte októberi délutánon én is végigkóstoltam a legújabb őszi-téli menüt. Lássuk, mi került a tányérokra!
A SZÉK étterem menüjén a lángos csak az előétel
A 7 tételes kóstoló menüsort természetesen csak úgy tudtam végigenni, hogy mindenből egy ízelítő adagot kaptam, nem a teljes, normál mennyiséget. A desszertre így is majdnem elfogyott bennem a hely: nem az ételek volumene miatt, hanem mert ízekkel is eltelítődtem.
Pityókás palacsinta, aka krumplis lángos ordával és tárkonyecetes salátával
Lángossal indítani egy ételsort elég erős kezdés. A könnyed, krumplis tésztának és a natúr ordának köszönhetően viszont mégsem nehezített el ez az étel már az első falatoknál. A házilag készített tárkonyecetes saláta kellően savas, így a bő olajban sült pityókás palacsinta összességében egy laza előétellé válik.
Tépett, fűszeres sült hús tejfeles reszelt tormával, házi zsemlével
A SZÉK filozófiája, hogy kreatívan keveri a tradicionális fogásokat és ízeket a kicsit modernebb, bisztrós ételekkel. Ezáltal a nagy népszerűségnek örvendő pulled pork, azaz lassan sült sertés is helyet kapott a menün. Az állaga kevésbé a tépett húsokra hasonlít, inkább egy húspástétomot kell elképzelni, amit a saját szaftja tart össze. Ízeiben nagyon mély, finoman fűszerezett. A tormás tejfölhab légiessége és a masszív hús együtt tökéletes. A langyos, friss házi pékárut senkinek sem kell bemutatni – roppanós külső és puha belső jellemzi.
Káposztás csorba húsgolyókkal
Az ultratárkonyos, káposztás csorbaleves az étlap régi eleme. Népszerűsége a nyitás óta töretlen, úgyhogy aki még nem kóstolta ezt a húsgolyókkal turbózott, savanykás levest, az gyorsan pótolja!
Juhtúrós-puliszkás galuska paprikás gombákkal
A vegetáriánusok sem maradnak éhen a SZÉK-ben ülve. Az innovatív módon kukoricalisztből készülő galuska nagyon extra (amúgy szinte 100%-ban gluténmentes!), a háztáji tejtermékeknek pedig köztudottan nincs párja. Ezen a remek juhtúrós galuska alapon pedig mi más foglalhat helyet, mint egy kápia paprikával készülő, vegyes gombás ragu? Nagyon ízletes, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús.
Kárpát burger
A töltött káposztás Kárpát burger elég jó hívószó az étlapon. Az alap egy köményes-burgonyás házi buci, amire húspogácsa helyett mangalicatarja kerül. Az erdélyi cseresznyepaprika házi sajtkrémmel van töltve, és végül némi pirított kelkáposzta sem marad el a nyitott burgerről. Így a töltött káposzta tulajdonképpen összes eleme, sőt több is megjelenik, de közel sem a megszokott formában. A roppanós textúráért a szintén szinte kuriózumnak számító ecetes chips felel.
Báránycsülök-rolád édesköményes gyöngybabfőzelékkel
Az étlap talán legextrább étele egy húsétel, méghozzá báránycsülök. Bevallom, nekem kívül esik a komfortzónámon, ugyanis ez egy igencsak markáns, intenzív ízű állat, legyen fiatal vagy öreg. A hús állagát viszont megszakértettem: csak úgy omlott szét a villa érintésétől! Aki szereti az erősebb húsokat, az bírni fogja, a babfőzeléket pedig az is kóstolja meg, aki a húsból nem eszik. Bár a főzelék egy egyszerűnek és olcsónak fémjelzett étel, a SZÉK konyháján teljesen új értelmet nyer az apró pluszoknak köszönhetően.
Puliszka és tökmagkrémmel töltött kosárka
A desszert évek óta túrógombóc, ezt váltotta most egy külsőre is modernebb kosárka. Bár a puliszkát klasszikusan sósan szokás enni, édes, vaníliás tejben főzve olyasmi lesz, mint a tejbegríz. Az enyhén sós tökmaggal hibátlan párost alkot: igazából szerintem nincs is szükség a tésztakosárkára!
Házias ízek, házon kívül
A SZÉK éttermet azoknak ajánlanám, akik szeretik a magyaros jellegű, házias konyhát, vagy egy külföldi ismerőst/nagyszülőt akarnak elkápráztatni a Kárpátok finomságaival. Ezen az elegáns, mégsem feszengős vendéglátóhelyen tényleg vendégül látnak, Szidónia amikor csak teheti, háziasszonyként kering a vendégek között. Ezáltal az élmény nem sokban tér el egy alaposan megtervezett-szervezett otthoni lakomától, a különleges fogások és a hangulatos környezet viszont egyértelműen emlékezetessé teszik a látogatást.
Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 41.
Értékelés:
- Ízek: 4
- Ár/érték arány: 4
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 4,5