Hirdetés

Tapasélmény otthonra: a Padron étterem fogásait ezentúl otthon is megfőzhetjük

Hirdetés

Tapasélmény otthonra: a Padron étterem fogásait ezentúl otthon is megfőzhetjük

Hirdetés
Már Budapesten is nyílnak az éttermek – ugyan eddig csak a teraszokon lehetett ücsörögni, de péntektől már a belső térben is lehet fogyasztani. Ezzel párhuzamosan több étterem fel is hagy a kiszállítással, de számos olyan vendéglátóssal is beszéltünk, akik mindenképpen a kiszállítás megtartását tervezik. A Padron tapasbár például most vágott bele a kiszállításba, és mindenképpen érdemes megkóstolni.
Hirdetés

Sokan gondolkodnak úgy, hogy érdemes meghagyni ezt a második lábat, amivel újabb vendégkört érnek el. Ráadásul sosem lehet tudni, mikor tér ismét vissza a vírus. Több szakértő egyetért abban, hogy a jelenlegi lazítás nem végleges. A jövőben együtt kell majd élnük a lazítás-zárás különböző fázisaival, és lesz még olyan időszak, amikor otthon kell maradnunk. Ekkor pedig ismét előtérbe kerül majd az ételrendelés.

Fotó: Erdőháti Áron

Egy igazi családi étterem

Így gondolkozik többek között Beck Márton is, a Padron étterem egyik tulajdonosa. A sok fővárosi régi kedvencének számító Padron egy száz százalékban családi étterem. Olyannyira, hogy a pult mögött is többnyire valamelyik családtag áll. Egy-egy napot Marci és testvére, de többnyire a szülők. Ez volt az oka annak, hogy a Padron szinte azonnal, még a kötelező bezárás előtt leállította a konyhát, hiszen Marci szülei már a veszélyeztetettebb korosztályba tartoznak.

A Padron családi vállalkozás, fotó: Erdőháti Áron

Kiszállításon csak április közepén kezdtek el gondolkodni, és már bőven május volt, mire kísérleti jelleggel belevágtak. De terveik szerint az elviteles/kiszállítós rendszer a jövőben is marad. Bármikor haza lehet vinni tehát ezentúl a Padron-élményt a saját konyhánkba is. Mivel a Padronban csak a család dolgozik, az elmúlt években alig pihentek, mindenkinek jól jött egy kis leállás. Emellett Marcinak voltak kétségei afelől, hogy érdemes-e kiszállítani, hiszen hirtelen túlkínálat lett a piacon.

Fotó: Mudra László

Miközben azt tudni kell, hogy az elviteles ételeknek 27%-os az áfakulcsa, erre jön még a kiszállítási díj, így sokszor ugyanúgy éttermi áron kell kínálni az ételt, holott az éttermi élményt nem kapja meg hozzá a vendég. Marci azt mondja, számára egyértelmű volt, hogy csak jó minőségű termékkel lehet labdába rúgni, és sokkal inkább a DIY termékek lesznek a befutók, mintsem a készételes kiszállítás. 

Új receptek otthonra

Egy hónap pihenés után tehát elkezdtek kísérletezni új receptekkel, amik elviteles rendszerben is jól működnek. Ennek eredményeképpen összejött 8-10 olyan fogás, amit kifejezetten otthoni elkészítésre találtak ki. „Számunkra nagyon fontos volt, hogy át tudjunk valamit adni a vendégeinknek otthonra is a Padron-érzésből. Ha a klasszikus kiszállításba vágunk bele, a törzsvendégeink csalódtak volna, hiszen a kiszállított étel nem tudja ugyanazt az élményt nyújtani.

Tapasok az étteremben, fotó: Mudra László

Viszont az is fontos volt, hogy gyorsan elkészíthető ételek legyenek, senki nem akar órákat a konyhában tölteni egy rendeléssel. Ezért döntöttünk végül a 90%-ban elkészített, vákuumozott ételek mellett” – mondta Marci, hozzátéve, hogy ő maga is többször tesztelte a fogásokat. Úgy véli, a padronos ételekből akár egy nagyobb társaság számára is lehet többfogásos menüt készíteni fél óra alatt, így bulikra is jó választás lehet. 

Pár perc alatt kész

Pár fogást én is kipróbáltam otthon, és valóban, mindegyik étel elkészült 5-7 perc alatt. A két előétel, a padron paprika és a fokhagymás királyrák (gambas pil pil) elkészítése összesen alig tíz percet vett igénybe. Ráadasul sok más otthon főzős verzióval ellentétben az egész művelethez elég volt egyetlen serpenyőt bekoszolni, amit nagyon értékeltem.

A csináld magad sous vide technológia egyébként szerintem a járvány legjobb hozadéka. Én eléggé kiszállításellenes vagyok – kevés az olyan étel, ami ne veszítene az élvezeti értékéből a kiszállítás által, kezdve a pizzával. Emellett mindig zavar a hatalmas hulladékmennyiség is. A szuvidált, előkészített, pár perc alatt megfőzhető termékek viszont tényleg remek alternatívát nyújtanak, és némileg kevesebb hulladékkal járnak. 

A Padron paprika papírzacskóban érkezik, rajta az elkészítés, fotó: Kalas Györgyi

Olyannyira, hogy a Padron ikonikus fogása, a padron paprika például egyenesen papírzacskóban érkezett. Ez egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis fantasztikus fogás. És érdekes módon amúgy itthon nem könnyű beszerezni – aminek az egyik oka, gondolom, hogy nálunk nem is terem meg. A paprikák alig 3-4 perc alatt megsültek, rájuk szórtam a nagy szemű Maldon sót, és kész is volt a tökéletes Padron-élmény. Majd ugyanabban a serpenyőben megpirítottam a rákokat, rálöttyintettem néhány korty fehérbort, és már ment is a tányérra.

Nagyon egyszerű elkészíteni, fotó: Kalas Györgyi

Ez a két fogás egyébként a Padron állandó étlapján is szerepel, és mindig fogyasztom is őket, amikor arra járok. Másik kedvencem a sült padlizsán mézzel és kecskesajttal. Utóbbi például nem szerepel a kiszállítós ételek között, ahogyan a patatas bravas sem, éppen azért, mert ezeket nehezebb otthon elkészíteni. 

A két előétel után aztán kipróbáltam két olyan fogást, amit kifejezetten a karanténos kiszállításra fejlesztettek ki. Az egyik egy morcilla, azaz véres hurka, annak is egy tortaváltozata, a másik pedig kecskelapocka kuszkusszal. Miközben az előételeket készítettem, a sütőt előmelegítettem, és ott összesen 7-8 perc alatt elkészült a két másik étel, amit rögtön tudtunk is enni. Mindkét fogás zseniális volt, bár elismerem, hogy elsőre mindkettő kissé furcsán hangzik. 

A rák is egy perc alatt kész, fotó: Kalas Györgyi

A kecskehús nem egy szokványos étel – én sem eszem túl gyakran, sőt inkább soha. Marci szerint azonban a Padrontól sosem álltak távol az extravagáns fogások, vagy akár a belsőségek. Tudják, hogy a bárány- és kecskehús megosztó, de a spanyol konyhának ez is a része. Szerintem amúgy a kecske sokkal kevésbé intenzív, mint a bárány. Állagában marhahúshoz hasonlít, és nincs olyan erős mellékíze, mint a báránynak vagy a nyúlnak. A szósz hozzá isteni, tényleg őszintén ajánlom.

Hurkatorta otthonra, fotó: Kalas Györgyi

A morcillatorta pedig a maga nemében egy műalkotás! A morcilla a spanyolok hagyományos véres hurkája, amit fahéjjal készítenek, így igazából nem áll tőle messze az édeskés íz, amit ebben a fogásban is kapott. A karamellizált almával a tetején tényleg úgy néz ki, mint egy sütemény, a véres hurka a közepén pedig első ránézésre olyan, mint a csokikrém. Miközben az ember mégis húst eszik, bizarr, de rendkívül finom. És nagyon barátságosak az árak is, egy étel sem kerül 2500 Ft-nál többe, de vannak fogások már egy ezresért is. 

Bármikor rendelhető

Marci nem bánja, hogy viszonylag későn vágtak bele a kiszállításba, hiszen, bár az étterem a jövő héten kinyit, terveik szerint a Padron egyfajta pick-up pontként is fog működni, és egyelőre az újranyitástól függetlenül a kiszállítás is marad heti 1-2 napban. Egyelőre úgysem fognak tudni ugyanannyi asztallal működni.

A Padron étterem, fotó: Mudra László

Beck Márton is hangsúlyozta, hogy szerinte bármikor visszajöhet még a karanténidőszak, amikor jól fognak jönni a most kifejlesztett kiszállítós fogások. Marci szerint a vendéglátóhelyeknek ez mindenképpen egy nagyon nehéz időszak volt, és még lesz is egy darabig. Szerinte a megmaradás azoknak fog sikerülni, akik tényleg nagyon jó minőséget adnak – bár ennél is többet számítanak majd az érzelmi okok.

A vendégek ugyanis azokat az éttermeket fogják a pénteki nyitás után először felkeresni, amiket szeretnek, ami hiányzik nekik, és amihez valami érzelem köti őket. 

Padron, Budapest 1085 Horánszky utca 10.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?