Hirdetés

Táplálkozási kisokos: így egyél a járvány idején!

Hirdetés

Táplálkozási kisokos: így egyél a járvány idején!

Hirdetés
A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására sokan drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze. Az így elkészült tájékoztatót és infografikát a Felelős Gasztrohős csapata küldte el nekünk, hogy segítsen a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.
Hirdetés

A szakértők célja, hogy a legfontosabb információk gyorsan és közérthető formában minél több emberhez eljussanak. Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Az elkészült anyag ezekben a kérdésekben segít támpontot adni.

Először is néhány tanács röviden: 

– Érdemes előre vásárolni, hiszen minél kevesebbet megyünk a boltba, annál kisebb az esélye, hogy megfertőződünk, vagy másokat megfertőzünk. De csak az ésszerűség határain belül vásároljunk, nagyjából két hétre elegendő élelmiszert, másokra is odafigyelve! Nem beszélve arról, hogy ha mindent felvásárolunk, azzal rengeteg pluszmunkát adunk a boltok polcainál dolgozóknak. Élelmiszert rendelni hatósági zár idején is lehet. 

– Olyan dolgot ne vásárolj, amit eleve nem szeretsz, mert valószínűleg most sem fogod megszeretni, és a kukában fog landolni. Fölösleges tehát megvenni 5 kiló fagyasztott brokkolit a kifogyott zöldborsó helyett, mert ha utálod a brokkolit, nem fogod megenni. 

– Ha nagy a fagyasztód, főzz több adagot és fagyaszd le!

– Ne tankolj fel nasikból, mert azokat – a fagyasztott brokkolival ellentétben – nagy eséllyel meg is fogod enni. 🙂

– Mivel most kevesebbet tartózkodhatunk napon – és egyébként is tél vége van – a D-vitamin szedése fontos, és a C-vitamin is hasznos lehet. 

– Az instant ételek zsír-, cukor- és sótartalma magas, ezért próbálj meg inkább főzni.

Az ötletgazda, Papp Andrea táplálkozástudományi szakember szerint a legfontosabb az, hogy próbáljunk higgadtnak maradni és gondoljunk másokra is. „Fantasztikus volt látni, hogy alig két nap alatt mennyien fogtunk össze, hogy segítsünk az embereknek. Mindenki segíthet másoknak azzal, ha nem vásárol több élelmiszert annál, mint amennyi valóban szükséges. Véleményem szerint a legnagyobb veszély, ami most az élelmiszer-ellátást fenyegeti, az, ha megrohamozzuk a boltokat és hónapokra betárazunk. Így valóban akadozhat az ellátás” – fogalmazott Andrea.

Grafika: Kőfaragó Anna

Az egészséges táplálkozás alapelveinek követése most is elengedhetetlen, ahogy azt Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára is hangsúlyozza: „Fontos, hogy a karantén idején is próbáljuk betartani az egészséges táplálkozás szabályait. Készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást. Folyamatos nassolás helyett tartsunk napirendet, amihez napi három-öt étkezés tartozik. Ha unatkozunk vagy stresszelünk, evés helyett mozogjunk kicsit vagy olvassunk bele egy jó könyvbe.”

Grafika: Kőfaragó Anna

Zsigovits Angelika, a Smartfood Coach táplálkozástudományi szakembere a túlevés veszélyeire hívja fel a figyelmet: „Beszélnünk kell arról is, hogy az érzelmi evés kockázata hatványozottabban előfordulhat ezen időszak alatt, amit stressz, szorongás, magány, unalom, szomorúság, harag egyaránt okozhat. Nem érdemes irreálisan nagy mennyiségű alapanyagot felhalmozni otthonunkban, így a túlevés rizikóját is csökkenthetjük. Állítsunk fel magunknak egy napirendet, melyben legyenek ismétlődő, egészséget támogató, rituálészerű szokások, mint például a napi ötszöri étkezés, folyadékfogyasztás, és rendszeres otthoni testmozgás.”

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint ilyenkor is fontos a tudatosság, úgy a bevásárlás, mint a táplálkozás során: „Felelős emberként csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi a saját szükségleteinket fedezi. Gondoljunk másokra, és persze ne feledjük azokat sem, akik az élelmiszereinket előállítják és elérhetővé teszik. A mostani időszak legyen inkább egy új, tudatosabb és egészségesebb életmód kezdete, és ne az unaloműző evésé” – fogalmaz a szakértő.

Grafika: Kőfaragó Anna

A Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, Varga Judit az élelmiszerpazarlás megelőzésére hívja fel a figyelmet: „Most kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy lehetőleg ne pazaroljunk élelmiszert. Érdemes okosan kihasználni a fagyasztónk kapacitását, akár előre megfőzni néhány nagyobb adagot, amit később csak ki kell olvasztani. Jól jöhetnek a száraz hüvelyesek, a jól tárolható zöldségek, és az olyan ételmentő receptek, mint a mákos guba. Ki tudja, akár még néhány hasznos új konyhai szokást is felvehetünk ez alatt a furcsa időszak alatt!”

A projekt grafikusa, Kőfaragó Anna szerint rendkívül fontos, hogy a lakosság hiteles információkhoz jusson: „Fontosnak tartom, hogy ezekben a bizonytalan időkben, amit a járvány okoz, a félelemkeltés helyett valós szakértői információkat és segítséget kapjanak az emberek. Hiszem, hogy a grafika nyelvén az információk fogyaszthatóbbak, jobban átláthatóbbak és szemléletesebbek, ezért sokakhoz juthat el ez az étkezési kisokos. Így örömmel vállaltam, hogy a grafikai munkámmal segítsem a szakmai tájékoztatást. Mert hiszem, hogy ezzel nő az esély, hogy egyre többen megfontoltan és tudatosan vásároljanak és étkezzenek ebben a krízishelyzetben.”

A kezdeményezésben számos szakember vett részt: Papp Andrea táplálkozástudományi szakember (Napi Táptudás), Zsigovits Angelika táplálkozástudományi szakember (Smartfood Coach), Antal Emese és Pilling Róbert dietetikusok (TÉT Platform), Meleg Sándor dietetikus (Alimento blog), Varga Judit igazgató (Felelős Gasztrohős), Szűcs Zsuzsanna dietetikus (MDOSZ), Prof. dr. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke. Az infografikát Kőfaragó Anna grafikus készítette.

Az információs anyag létrejöttét támogató szervezetek: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, TÉT Platform Egyesület, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?