Sajtfanoknak kötelező állomás a Ráday utcai Holló és Róka
A Holló és Róka négy évvel ezelőtti nyitása előtt fondüt is alig lehetett valahol kapni a városban (ez számomra azóta is fájó űr), nemhogy raclette-et. Na, de mi is az a raclette? Az olvasztott sajtnak ez a fajtája Svájcban kapott szárnyra, a szó jelentése pedig a „kaparni” igéből származik. Ez annak tudható be, hogy miután a sajt megolvadt, a teflonfelületről különböző dolgokra „kaparják rá” egy pici, lapos kanál segítségével. Hagyományosan parázsburgonyával és ecetes savanyúságokkal tálalják, ami leginkább gyöngyhagymát és csemegeuborkát jelent. Hallatlan előnye, hogy elrontani gyakorlatilag képtelenség, ráadásul egy tök jó közösségi élmény is, ami mégiscsak egy picit többet ad, mint egy „sima” vacsora.
Amennyiben nem lesz sokadik hullám, és az égiek is úgy akarják, minél hamarabb szeretnék ha étlapra kerülne a fondü, hiszen a város fondülelőhelyeinek száma továbbra is a nullához konvergál. Az biztos, hogy ha ez így lesz, elsőként állok majd az ajtóban, és remélhetőleg arról is beszámolhatok majd nektek. Addig is azonban lássuk, milyen volt a raclette.
Raclette Original / Raclette sonkával és alpesi szalámival
Kezdjük is a lényeggel, vagyis a raclette-tel. A tulajdonos meg sem állt Svájcig, hogy a legjobb és legfelhasználóbarátabb gépeket szerezze be a tökéletes élmény érdekében. Ugyanígy járt el a sajttal és a krumplival kapcsolatban is, vagyis rengeteg kóstolás és kísérletezés eredménye, ami végül a tányérokra kerül. A kiválasztott sajt egy közepesen aromás, könnyen olvadó fajta, kellemes ízjegyekkel. Miután ráraktuk a teflonra, pár perc alatt el is érte a kívánt halmazállapotot, és mehetett is a burgonyára.
A hozzá érkező savanyúság hibátlan kísérő, nekem a gyöngyhagyma különösen ízlett. Tamás kapta a húsos verziót, amin a serrano sonka mellett volt még egy jó adag borskérges szalámi is, és természetesen tőle se sajnálták az uborkát és a hagymát. A sima sajtos 2490 Ft, a húsos 2990 Ft, ami a belvárosi árakhoz képest szerintem kifejezetten baráti egy ilyen különleges fogásért cserébe. Engem teljesen zenbe rakott az olvadó sajt látványa, és alig vártam, hogy kipróbáljam a különböző finomságokkal. Arra érdemes csak figyelni, hogy miután lekerült a teflonról, mihamarabb fogyasszátok el, mert az idő múlásával, valamint a hideg hatására hamar gumiszerű lesz állaga.
Erdélyi sajtválogatás
Cikkeim lelkes olvasói már jól tudják, hogy hatalmas sajtőrült vagyok, életem legdurvább sajttálát pedig éppen ezen a nyáron sikerült magamévá tennem. Szégyenkeznie a Holló és Rókának sem kell, mert itt is baromira finom. Ezzel együtt nem titkolják, hogy a zöldségek nagy részéhez hasonlóan, a sajtokat is a közelben található Fővám téri csarnok egyik sajtszaküzletéből szerzik be, hiszen ott mindig magas minőségű árut kapni. Ezen a tálon találtok sajtot Gyimesről, Tekerőpatakról és Csíkról is, összesen 5-félét (egy cheddar, egy kapros lágysajt, egy félkemény, egy szarvasgombás és még torockói érlelt sajt. Nekem és Tamásnak is egyértelműen a szarvasgombás és a kapros ízlett a legjobban, de a középen található fügelekvár is nagyon finom volt. A hozzá érkező bagettnek és többféle gyümölcsnek köszönhetően teljesen korrekt, kétemberes tál, de egyszemélyes is kérhető (1990 Ft / 3890 Ft).
Róka tál
Szintén nem kis adag a szalámi- és sonkaválogatás, ami serrano sonkát, sült császárt, püski kolbászt, mangalica-vastagkolbászt és tepertőkrémet tartalmaz. A sült császár, a vastagkolbász és a püski kifejezetten jó, az adag pazar, és az ára is reális a mennyiséghez mérten. A tepertőkrém sertéstepertőből készül, a fűszerezése nagyon neutrális, viszont kellemesen zsíros. Nem darabos, nem is krémes, pont ideális. A mellé érkező bagett a sajttálhoz hasonlóan a közeli kézműves pékségtől érkezik, a héja finom ropogós, belül puha, így azzal is nagyon elégedettek voltunk. Ha nem vagytok különösebben éhesek, de azért falatoznátok valamit, ebben a két tálban nem fogtok csalódni. A kétszemélyes húsos verzió szintén 3890 Ft.
Crème brûlée
Desszertfronton nincs óriási választék, de szerintem ide nem is azért érkezik az ember, hogy sütizzen. A csokikedvelők a lávasüti mellett tehetik le a voksukat, mi azonban a crème brûlée-t választottuk. Lehet kérni simán vagy narancslikőrös flambírozással. Szerintünk megéri az utóbbival, mert ezáltal sokkal különlegesebb ízt kap a karamellizált réteg. Kellemesen roppan, alatta pedig szép krémes, és nem bántóan gejl a végeredmény (990 Ft).
Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy aki kicsit is szereti a sajtot, az feltétlenül töltsön el egy estét a Holló és Rókában. Egy baráti beszélgetéshez, jó borozáshoz és persze pazar vacsorához tökéletes választás.
Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 23.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!