A Neptunról számomra egyértelműen az egyetemi évek és a tárgyfelvétel jut eszembe – a Neptun Hotel gasztronómiai részéért felelős Tilia Borvendéglő viszont sokkal szebb élményeket ébreszt. De mielőtt a menüről értekeznék, nem tudom említés nélkül hagyni magát a szálláshelyet sem. Az épület büszke tulajdonosa 1999 óta Nagy Miklós, aki már gyerekkorában érezte, hogy a Neptun Hotelhez húz a szíve.
„6-7 éves gyerekként jártam itt először, amikor nagyapám, id. Nagy Miklós, aki pedagógus és egyben helytörténész is volt, előadásokat tartott az itt üdülő vendégeknek. Az épület hangulata már akkor magával ragadott. Mint jelenlegi tulajdonos, arra törekszem, hogy az egykori nagypolgári miliőt sugárzó falak és a századforduló romantikája egyensúlyban legyen a kényelmet szolgáló modernitással és az egyedi berendezéssel.”
Pincéből szálloda, szállodából boutique hotel
A századfordulós épület alapkövét 1896-ban tették le, majd 1897. június 27-én nyitotta meg kapuit a vendégek előtt a Neptun Hotel Badacsony. Akkoriban park és szőlő vette körül a parttól egyébként laza 5-10 perc sétára található épületet. Most 15 szoba várja a turistákat, és ősszel még bővítések várhatóak a tetőtérben.
Ahhoz, hogy minden utazó megtalálja a számításait, az egyes emeletek különböző hangulatban vannak berendezve. A földszinten a századelő indusztriál stílusa tarol, míg az emeleten a nosztalgikus vintage rajongóinak kedveztek. A tervezett tetőtérben a minimál design lesz a fő csapás és egy konferenciaterem is helyet kap.
A kertben több száz éves hársfák árnyékában kávézhatunk…vagyis borozhatunk, és kóstolhatjuk meg a Tilia Borvendéglő századfordulós jellegű, de modern, bisztrós fogásait.
Rossz idő esetén a meghitt atmoszférájú, bazaltkövekkel kirakott pincevendéglő hűvösében ízlelhetjük meg a bor- és ételsort.
„Ha az ember a badacsonyi borvidéken él, és itt nyit éttermet, azt csak a borvidék legkiválóbb borászaival együttműködve teheti. Badacsonyban a szőlőtermesztés és borkészítés több száz éves múltra tekint vissza, és ahol ital van, ott általában étel is akad, ami persze fordítva is igaz. Számunkra tehát ebből adódóan a badacsonyi gasztronómia elképzelhetetlen bor nélkül. A jó étel vagy a jó bor önmagában is remek, de igazán csak együtt válnak gasztronómiai élménnyé” – írják oldalukon.
A borok mellé együnk, ne az ételek mellé borozzunk
A Neptun Hotel alapvetően szálláshely, nem pedig a gourmet étkeztetésre specializálódott. A minőségi, igényes alapanyagok viszont a Tilia Borvendéglő gasztronómiájában is egyértelműen érvényesülnek.
Látogatásomkor egy “kóstoló” menüsorhoz volt szerencsém: pisztráng és padlizsánkrém, zalai tokhal grillzöldségekkel, illetve Csáky-rostélyos is helyet kapott a kínálatban.
Desszertfronton egy eperragus kölespudinggal, illetve klasszik (mazsolamentes!) túrós palacsintával kedveskedtek.
Füstölt pisztráng savanyított zöldségekkel, padlizsánkrémes bagett
A pisztráng kifejezetten ízletes volt, de a bőre nekem picit bizarr volt dekorelemként – azt nem ettem meg. A savanyított zöldség viszont telitalálat volt mellé!
A hagyományos padlizsánkrém nem volt túlízesítve, de szerencsére nem csak egy késhegynyit kentek a pirított bagettre, így tudott érvényesülni a natúr padlizsán íze.
Tokhal grillezett zöldségekkel
Szerintem nem vagyok egyedül a ténnyel, hogy bár nincs bajom a hallal, mégis ritkán eszem. A Tilia Borvendéglő zalai tokhala viszont újra felébresztette bennem az ösztönt, hogy gyakrabban kell ehhez az egészséges fehérjeforráshoz folyamodjak! Bár a fűszerezés itt is igencsak natúr, a hal íze önmagában is elég. A harmadik falat után pedig rájöttem, hogy a tányérra nem olívaolaj, hanem egyfajta édeskés mártás van locsolva, ami prímán harmonizált a hallal és az enyhén roppanósra hagyott grillzöldségekkel. Édeskömény, cukkini, paprika…Szezonálisan, ami elérhető a környékbeli kistermelőktől. A hozzá kínált 2019-es olaszrizling egyébként kiváló magnéziumforrás!
Csáky-rostélyos
Miután a magnéziummal (és a hallal) jóllaktunk, jöhetett a magyaros vonal zászlóshajója, a Csáky-rostélyos, amihez a méltán híres kéknyelűt kóstoltuk. Ez egy érett, nem kifejezetten savas fehérbor. (A szőlő többször majdnem a kihalás szélére került, jelenleg kb. 44 hektáron 30 borász foglalkozik vele.)
A Csáky-rostélyos eleve nem annyira az én kajám: túl húsos. 😀 Így tényleg csak egy falatot ettem belőle, az ízek rendben voltak, de az állaggal nem békültem ki. Utólag mondták, hogy valóban picit rágósabb volt a hús, mint kellett volna, de erről érdemben nem tudok nyilatkozni. A széles tészta és a mártás jóízű volt, tradicionális magyaros módra. Aki szintén nem rajong a rostélyosért, malactekercset vagy malacpofát is választhat, de érdemes érdeklődni az aktuális kínálatról is.
Desszertek
A desszertnél édesebb desszertbor ezúttal a Négy80 pincészet Napolaja volt. A 480 egy ritka sortávolságra utal a szőlősorok közt, a Napolajat pedig senkinek sem kell bemutatni. 🙂 Aki szereti az édes bort, kedvelni fogja ezt az olajosan csúszó, édes fehéret. Na, de vissza az ételekhez: némi kettősség van bennem a pisztrángos előétel és a túrós palacsinta között. Míg egyik azért egy kicsit a fine dining felé hajaz, a másik annyira egyszerű, hogy szinte felejthető. Nyilván elronthatatlan, de az illusztris pince és a borsor után valamiért én egy fokkal előkelőbb desszertet vártam.
A mazsolamentesség viszont mindenképp plusz pont, a desszertbor után pedig nem maradt más hátra, mint egy hatalmas élményhajókázás a szeles Balatonon!
A Phoenix vitorlással keltünk útra a habokon, természetesen néhány üveg pezsgő társaságában. A 2 árbocos vitorlás cirkáló érdekessége, hogy angol megrendelésre készítették Magyarországon, kihasználva a kedvező áron dolgozó, de szakavatott munkaerőt.
“A hajót Hankóczy Benacsek Jenő tervei alapján, egy 15 hajóból álló sorozat részeként, angol megrendelésre építették a Váci és a Balatonfüredi Hajógyárban. 1956-ban készült el, de a forradalom miatt a megrendelő nem vehette át.” Így szerencsére 2 órát élvezhettük a balatoni nyarat a vízről is: méltó lezárása volt az élmény-, étel- és borteli napnak!
Értékelés:
- Ízek: 3
- Ár/érték arány: 3
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 4
Cím: 8261 Badacsonytomaj, Római út 170.