33 évig volt szülésznő, majd cukrászdát nyitott a lányával: a Tök Süti több mint tök jó
A kerületen belül a Corvin-negyedtől egy hajszálnyira található a Tök Süti, amit egy kedves kolléganőm, Juca ajánlott, és bár ő nem édesszájú, sok “pletykát” hallott már az aprócska cukrászdáról.
A pletykák, amik kizárólag pozitív természetűek voltak, arról szóltak, hogy nemcsak a kedves kiszolgálás, de a kreatív és finom, sokféle mentes süti miatt is érdemes ellátogatni a Köztelek utcába. Az utca végén található kedves kis park a Cicatér névre hallgat. (Eredetileg Markusovszky tér.) 🙂 Ennek ellenére a négylábú vendégek közt a kutyusok vannak túlsúlyban, akiknek külön keksz is készül. Ez a gondos odafigyelés a cukrászda minden termékére igaz: a megálmodók és tulajdonosok végtelenül lelkiismeretesen építgetik szerelemprojektjüket.
Székesfehérvár, Telki, Budapest
Míg Molnár Franciska Székesfehérvárról vonatozik fel nap mint nap, édesanyja, Edina Telkiből jár be a fővárosi üzletbe. Nem zárkóznak el a terjeszkedéstől, de a szívükhöz nőtt a 9. kerületi kis egység, nem szívesen hagynák itt.
Korábban egyébként a telki termelői piacon is megtalálhatóak voltak, ide szeptembertől szeretnének visszatérni, de több helynek szállítanak is a finomságaikból.
Fodrászatból cukrászda
Franci és édesanyja közel sem a vendéglátás területéről érkeztek.
“Én úszó voltam, így adta magát, hogy a Testnevelési Egyetemre menjek, de már akkor is mindenkinek azt mondogattam, hogy egyszer lesz egy sütizőm!” – kezdi Franci, akinek a sütik és a sütés iránti szeretete jóval az egyetem előtt kezdődött.
“Amikor kicsi voltam, mindig a nagyi körül sertepertéltem, ha a konyhában sürgött-forgott, már akkor imádtam ezt az egészet” – meséli.
“Édesanyám szülésznőként dolgozott a Semmelweis Klinikán, hány évig is anya?”
A választól majdnem leesik az állam: Edina 33 évig fáradozott az egészségügyben. Ennél nehezebb szakmát nem nagyon tudok elképzelni, testben és lélekben is megterhelő. Edinának is eljött az a pont, amikor fájó szívvel, de váltásra adta a fejét. Szerencsére ez egybeesett azzal, amikor Franci is kezdte egyre kevésbé magáénak érezni az egyetemet, szóval elkezdtek közösen gondolkozni a jövőről.
“A sütiző gondolata hamar megfogalmazódott bennünk, szóval együtt beiratkoztunk egy felnőttképző intézménybe. Akkor már túl voltam egy év cukrász OKJ-n, de átjelentkeztem én is abba a suliba, ahol anya kezdett tanulni, bár ő nem cukrász, hanem vendéglátás-szervezés szakon. Erre azért volt szükség, mert a saját helyhez nem elég csak cukrásznak lenni.”
A jelenlegi feladatmegosztás szerint Franci a műhelyben alkot, míg Edina a pultban szolgálja ki a vendégeket. Az egység egyébként korábban fodrászat-kozmetikaként, egyfajta szépségszalonként működött, sok átalakításra volt szükség, hogy cukrászdává váljon.
A koronavírus-járvány előtt nyitottak, így a felvirágzás után sajnos nem sokkal be is kellett zárják a kapuikat, pedig akkor már fix kisegítő kollégákban gondolkoztak. A karantén alatt megrendelésre azért készültek finomságok, illetve kísérletezgetésre is volt idő. Franci eredeti terve szerint egyébként is inkább a tortarendelés lett volna a fő profil, de az élet mást hozott.
Rengeteg irodaház van a közelben, és a reggeli kávé-szendvics kombót követően a dolgozók az ebéd utáni sütizésre is visszatérnek.
“A közelben dolgozó irodisták a törzsvendégeink, sokukat név szerint ismerjük” – magyarázza Franci.
Miközben bent ülünk, meg is érkezik egy délutáni “roham”. A pöttöm cukrászda előtt komoly sorban állás alakult ki, de senki se bosszankodik: tudják, hogy arra, ami bent várja őket, megéri várni!
Honnan jött a Tök Süti név?
Franci kedvenc zöldsége a sütőtök, innen ered a név. Bár télen valóban sok sütőtökös sütivel kényezteti a vendégeket, azt viszont nem szerette volna, hogy teljesen erre a vonalra asszociáljon, aki meghallja a nevet.
“Egy baráti beszélgetésen ötleteltünk a néven, ahol valaki bedobta, hogy miért nem lesz tök süti? Akkor leszavaztuk, de nem igazán tudtuk, és akartuk elengedni. A designban és grafikában kedves ismerősök volt a segítségünkre, egyikük amúgy rajztanár, és szuper érzéke van a kreatív dolgokhoz”- meséli Franci.
A cukrászda belső tere tényleg nagyon hangulatos, valamilyen franciás bájt áraszt, kellemes zenével és szemet gyönyörködtető pulttal.
Tök jó helyett tökéletes sütik
A pultban található sütik közt volt minden: csokis, gyümölcsös, magos és krémes is. Franci különösen ügyel arra, hogy ne legyen két egyforma desszert.
“Én például nem szeretem a csokis dolgokat, szóval mindig figyelek, hogy ne csak ilyen vagy olyan legyen a pultban” – osztja meg velem.
Éppen ezért viszont nagyon nehéz a választás! Végül a legfrissebb fehér csokis, pisztáciás tart, egy laktózmentes pekándiós pite, egy lisztmentes gesztenyés sajttorta, egy lisztmentes sacher és egy liszt-, cukor- és tejmentes mandulatorta lett a szolid kis ebédem.
Pisztácia és pekán
A pisztácia iránt eleve elfogult vagyok, de a fehér csokis, liofilizált málnával díszített szelet egyszerűen mesébe illő. Franci nagyon kedveli a különféle olajos magvakat, legtöbb sütijéhez használ belőle. Nos, ehhez a pisztáciáshoz nem (sem) finomkodott a mennyiségekkel, és milyen jól tette!
A pekándiós szelet szintén nem egy könnyed darab, az egészet talán nem is lehet megenni egyszerre, olyan töményen édes. Az édesség mellett viszont megjelenik a pekáníz is, ettől a gejl cukorsokk a természetesség útjára terelődik.
Hagyományosabb vonal
A sacherhez házi meggylekvár párosult, és bár a sacher az sacher, higgyétek el, hogy a fanyar, nyári gyümölccsel éppen olyan finom, mint hagyományosan! Ha már hagyományos vonal: a pogácsákért Edina felel, amik olyan omlósak és puhák, hogy szinte megszólalnak!
A receptekhez egyébként Franci külföldi blogokról gyűjt inspirációt, na és persze az SK-s desszerteket is előszeretettel átdolgozza. A pogi családi recepttárból és ismerősök ismerősének az ismerősétől származik, de függőséget okoz, ezért hét pecséttel őrzik. Most már visszakanyarodhatunk a sütikhez.
A sajttorta Franci kedvence
A gesztenyés sajttorta nyáron elsőre nekem furcsa volt, de olyan krémesen könnyű a süti, hogy egyből elfelejtjük a téli gesztenyesütögetős feelinget. A mindenmentes mandulatorta nagy kedvenc a vendégek körében, ez cukormentes is, így a mandula maga remekül érvényesül. A hab nekem picit túl habos volt, jobban szeretem a krémes textúrákat, de ez ízlés kérdése, Lilla biztos imádná, majd talán elviszem egyszer. 😀
Aprósütik és italok
Aprósüti-fronton még két kis rugelach-hal leptem meg magam, ezek, mint amúgy az egész kínálat, változó ízekben készülnek. A narancslekváros-diós verzió mindenesetre mesteri, ha időszűkében vagytok, és jelenésetek van valahol, ahova illik egy kis aprósütit vinni, tudjátok, hol találjátok a Tök Süti üzletét…
Az italkínálatból egy adalékmentes házi mentaszörpöt kóstoltam, de sok más ízben is elérhető. Ezeket Edina főzi, és hígítja tökéletes arányban, hogy ne legyen se túl édes, se túl íztelen. Friss, természetes és üde: amilyennek lennie kell.
Így sütizzetek a Tök Sütiből!
A hellyel szemben jelenleg felújítás zajlik, ha valaki emlékszik, ebben az utcában van a tűz sújtotta Ráday utcai kollégium, ezért a teraszos kiülés helyett egyelőre inkább elvitellel tervezzetek! Ez viszont azért is szuper, mert az ÖSSZES elérhető sütit kikérhetitek, és otthon beosztva (na persze…) tudjátok elfogyasztani. 😉 Ahhoz mondjuk hatalmas lélekjelenlét kell, hogy ne essetek neki még a villamoson / buszon / metrón / kocsiban, de inkább adjátok meg a módját! A Tök Süti sütijei megérdemlik, hogy méltó módon, egy finom ebéd vagy vacsora után lepjétek meg vele magatokat.
1092 Budapest, Köztelek utca 4/b
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!