Újlipótváros egy igazi kis hipszter mekka, hiszen a Jászai Mari tér környéke bővelkedik az újhullámos kávézókban, mentes pékségekben, kézműves sörözőkben és húsmentes lehetőségekben. De nem volt ez mindig így. Pár évvel ezelőtt a Szent István körúton dolgozó Magyar Timinek egészen a Vámház körútig kellett vándorolnia, ha valami finomat és egyben laktató ebédet szeretett volna. Így született meg a gondolat, hogy talán jó befektetés lenne egy olyan helyet nyitni, ami egyaránt kiszolgálja a vegetáriánus, valamint a különböző ételintoleranciákkal küzdő emberek igényeit is. A Tökmag kreatív oldaláért Timi a felelős, míg az operatív feladatokat párja látja el. Az egyébként pszichológus végzettséggel rendelkező tulajdonos számára nem volt ismeretlen a vendéglátás, mert az egyetemi évek alatt a Levendula fagylaltlánc üzletvezetőjeként, majd franchise managereként dolgozott. Párjával eredetileg egy vegán levesbárban gondolkodtak, de ahogy kísérleteztek az ízekkel, egyre jöttek az újabb és újabb ötletek, amik nemcsak nekik, de környezetüknek is annyira tetszettek, hogy úgy döntöttek, belevágnak, és egy szélesebb kínálatot nyújtó ételbárt nyitnak.
Na jó, de mit lehet enni?
A menüsor megalkotásakor elsődleges szempont volt, hogy minimális várakozási idővel, kreatív ételeket alkossanak, amiket könnyedén magukkal vihetnek a sietők. Azt kell mondanom, hogy mindkét elvárást csillagos ötösre teljesítették, hiszen egy hamburgert is 5-10 perc alatt kézhez kapsz, a lunchboxok előre kiporciózott adagokban várják a vendégeket, az ételek pedig egytől egyig fantáziadúsak.
A hamburgerek közül nekem régóta nagy kedvencem a csiperke- és a céklaburger, de most úgy döntöttem, végre kipróbálom a zöldborsópogácsával készült változatot (1890 Ft). Eleve pacsi ezért az ötletért, mert a legtöbb vega burgerező nehezen akar elrugaszkodni a csicseriborsóból, esetleg újburgonyából készült „húspogitól”. Szerintem remek döntés volt ezt bevállalni, mert amellett, hogy esztétikailag is megdobja a burgert ez a világoszöld réteg, ízében mégsem nyomja el a többi alkotóelemet. A hambi úgy épül fel, hogy a buci alját megkenik zöldborsókrémmel, erre kerülnek a spenótlevelek, majd az édesburgonyás borsópogácsa, uborkaszeletek, répahalom és végül mentás kesuszósz. Ami nekem ebben a legjobban ízlett, az a gyufaszál vékonyra vágott, ropogósra sült répa, mert nagyon megdobta az ízeket, és a textúrája is jól kiegészítette a burgert. A bucikat egyébként gluténmentes és teljes kiőrlésű változatban is kérheted, utóbbit a szomszédos Fill Good pékség készíti számukra.
Viszont amitől istenigazából elájultam, az a lunchbox. Érthetetlen, miért nem próbáltam ki eddig. Ebből az édesburgonyás hummusztálat kóstoltam (1690 Ft), amiben az ízesített csicseriborsókrém mellett hajdina, mungóbab és gránátalma keveréke várja a beteljesülést, a tetején pedig a céklaburger pogija alapján továbbgondolt kis gombócok “helyettesítik a húst”. Az egy dolog, hogy maga a hummusz messze veri a legtöbbet a városban, de ezzel a gránátalmás salival annyira jó kombót alkotnak, hogy nem győztem betelni vele. „Érdekes egyébként, hogy kezdetben nem igazán vitték a vendégek, aztán egyszer csak berobbant, és azóta ez fogy el elsőként. Ráadásul remek kiegészítője a leveseknek, ha valaki nem szeretne hamburgert vagy szendvicset, de könnyű vacsoraként is tökéletesen megállja a helyét.”
A lunchboxokon belül helyett kapott még 2-féle tészta: gombás-olívás al’arrabiata és aszalt paradicsomos-zöld pesztós (mindkettő 1690 Ft). A 4-féle szendvics közül nekem a szotyikrémes az örök kedvencem (990 Ft), de a korianderes-bazsalikomos tofusat is nyugodt szívvel ajánlom (1190 Ft).
A salátavonalon szintén új versenyzőnek számító kesudiókrémes brokkolisaláta jelenleg a legnépszerűbb (szintén 1690 Ft). Ebben nyers brokkolit, almát, répát és lila hagymát öntöttek nyakon a kesudiókrémmel, a tetejére pedig diót és szilvát szórtak. Bevallom, én kicsit kétkedve fogadtam a brokkoli + szilva elképzelést, de működik! A saláták összeállításakor Timinek fontos volt, hogy olyan zöldségek és hozzávalók találkozzanak, amelyek elfogyasztása után nem leszel farkaséhes egy óra múlva.
A szomjoltásért a Juiceline hidegen préselt gyümölcslevei felelnek, 5 különböző ízesítésből válogathatunk, ezekből 2 főleg zöldséges és 3 főleg gyümölcsös (1090-1590 Ft). Én az utóbbiakból választottam, ananász, alma, sárgarépa, narancs, citrom és kurkuma keverékét. Kifejezetten tetszett, hogy minden kortynál más-más gyümölcsöt éreztem hangsúlyosnak egyetlen uralkodó íz helyett.
Jövőre nézve
Jó hír a Tökmag-fanoknak, hogy hamarosan bővülnek, ugyanis sikerült megszerezniük az alattuk lévő pincehelyiséget. A vendégoldalról már régóta megfogalmazódott az igény egy másik és/vagy nagyobb üzlethelyiségre, a pár azonban úgy gondolta, hogy amíg itt nem tudnak a maximális szinten kiszolgálni, addig nem gondolkodnak új egységben.
Sikerükről mi sem árulkodik jobban, mint hogy dacára a sok más, frissen nyílt vegán street food bárnak, a forgalmuk töretlen. „Szerintem a törődés a kulcs. Az, hogy folyamatosan jelen vagyunk a Tökmag mindennapjaiban, hogy igyekszünk személyes kapcsolatot kialakítani a vendégekkel és a személyzettel egyaránt. Ami számomra extra elismerés, hogy nagyon sok a húsevő jár hozzánk, akik ugyanolyan elégedetten távoznak, mint a húsmentesen étkező vendégeink.”
Az átépítés alatt igyekeznek megoldani a zavartalan kiszolgálást, de mivel egy egész falat fognak kibontani, január-februárban lehetséges, hogy egy-két hétre bezárnak. Érdemes lesz azonban kivárni, hiszen a megújult üzletrésznek köszönhetően közel 60 négyzetméterrel nő a vendégtér, az eddig sokat hiányolt mosdóval kiegészülve. Valamint újra örülhetünk a smoothie-knak, amik a kapacitáshiány és a nagy forgalom együttese miatt egy ideje lekerültek a tábláról. Ezenkívül lesznek még meleg és hideg reggelik, a hamburgerpaletta is bővülni fog, de nem akarjuk lelőni az összes poént, inkább látogassatok el ti is a 13. kerületi vegán paradicsomba, és kóstoljátok végig az újdonságokat.
Tökmag, 1136 Budapest, Hollán Ernő u. 5.