Hiszen a Tópart Étterembe bárki betérhet, és tényleg olyan közel van a vízparthoz, amennyire csak lehet. Nagyon szuper ötlet, hogy magát az éttermet egy üvegfallal is körbevették, így szeles vagy kevésbé jó idő esetén is konkrétan a parton üldögélve ebédelhetünk, és élvezhetjük a csodás kilátást. Én esküszöm, már ezzel ellettem volna órákig, és ha jobbra meguntam volna a Balaton látványát (ez nem történt meg), elég volt csak kissé balra fordítani a fejem, hogy a kertben gyönyörködhessek. Melyet, mint megtudtam, nem egy kertész, hanem a tulajdonosok édesapja ápol. Ottjártunkkor éppen 1500 tulipán virágzott.
Családi vállalkozás a javából
Az is csak a helyszínen derült ki számomra, hogy egy ízig-vérig családi vállalkozásról van szó, nem véletlen, hogy még a kertész szerepét is egy családtag tölti be. „2005-ben fedeztünk fel egy elhanyagolt balatonvilágosi üdülőt, és rögtön tudtuk, hogy egy ilyen mesés környezetből nagyon jó dolgokat tudnánk kihozni – meséli a tulajdonos testvérpár, Pintér Anna és Pintér Máté. – Két évvel később belevágtunk: az épületet felújítottuk, kibővítettük, és 2007-ben megnyitottuk a Tópart Hotel és Éttermet.”
Az azóta is családi tulajdonban lévő szálloda vendégeit 18 csendes, családias szoba várja. Engem azonban a szállodánál ez esetben nyilván jobban izgatott az étterem. A kilátás, a kert, a tóparti asztalok és a szűk étlap jó ízlésről árulkodott, és nem csalódtam a rendelés után sem. Pedig Anna, az egyik tulajdonos kissé szabadkozott, hogy a rendezvények miatt nem jut annyi figyelem a konyhára, amennyit szeretnének, de ennek nem láttam nyomát. Az azonban bizonyos, hogy az utóbbi időben az egyik legnépszerűbb esküvői helyszín lettek, így valóban sok náluk a rendezvény. Érdemes tájékozódni a nyitvatartásról, mielőtt elindultok!
Minden vendégre figyelnek
A tulajdonos szerint az étlap összeállításánál a legfontosabb szempont a friss alapanyagok mellett az volt, hogy az ételek ne csak finomak, hanem egészségesek is legyenek. Ez egyébként abszolút érződött: a Tópartban legyünk nyitottak a halételekre vagy éppen a különleges köretekre. Ez persze nem zárja ki a hagyományos ételeket sem, aki erre esküszik, az sem fog csalódni, sőt! Az étterem főszakácsa az idei étlapon klasszikus magyar ízeket gondolt újra, így olyan fogások találhatóak rajta, mint a marhapörkölt vagy a tyúkhúsleves. Emellett Schneider József séf és csapata gondoskodik a vegetáriánus és a vegán vendégekről is, illetve a glutén- és a laktózérzékenyekre is gondoltak a menüsor összeállítása során.
A húsmentes kínálatból kóstoltuk például a hideg előételt, egy citrusos karalábét, amit mogyoróval és burgonyachipsszel tálalnak, valamint a hajdina, cékla és sárgabarack adta ízvilággal összekombinált kecskesajtot is. Utóbbi már a főételek között szerepel, és valóban kiadós, tanúsíthatom, hiszen én például ezt választottam. Előtte azért kóstoltam egy kis húst is, mégpedig a sertéspástétomot, amit a pisztácia és a paradicsom tett még érdekesebbé.
Szép ételek és csodás kilátás
A húsos főételek közül kóstoltuk a marhapörköltet is, ami szintén kiadós, omlós és puha, valamint a pankomorzsában sütött csirkemellet, ami egy tulajdonképpen klasszikusnak mondható, mégis könnyű majonézes krumplisalátával érkezett. Az ételek mindegyikéről elmondható, hogy gyönyörűen tálalt, színes fogások. Desszertnek egy túrógombócot kértünk, amit hagyományosan fahéjas tejföllel kínálnak. Sajnos csak egy adagot, ez hibának bizonyult, sokkal több kellett volna. Egyedüli kritikaként a kenyér minőségét említeném, ennél ma már sokkal ízletesebb kézműves, kovászos kenyér érhető el a Balatonnál is.
Egyelőre csak a klasszikus étlapról tudtunk kóstolni, emellett jelenik meg a szezonális ajánlat is júniustól. Nyáron tehát mindkét étlapról válogathattok majd, illetve a nyár második felében már esküvőket sem tartanak, így nem kell félni, hogy esetleg nem jut nektek hely. Az ételek 5-6000 forint körül mozognak.
Különleges élmény
Nagy szeretettel ajánlom a helyet a szép ételek és a vonzó környezet miatt – a Balaton felé teljesen nyitható „akvárium”, azaz üveggel körbevett helyiség levett a lábamról. A Tópart Étteremben a név szó szerint értendő: én már körbeettem párszor a Balatont, de ilyen közel talán még sosem ebédeltem a vízhez. Ha valami nagyon különleges élményre vágytok, akkor ide mindenképp érdemes ellátogatni.
Cím: 8171 Balatonvilágos, Zrínyi út 1.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!