Merker Dávid feleségével, Koniorczyk Borbálával közösen alapította meg a Hosszúlépés. Járunk? városi séta projektet, ami pár év alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Hozzájuk fűződik például az Aczél György nyomában Újlipótvárosban, a Rejtett zsinagógák, a Cseh Tamás nyomában Budán, az Újvilág Óbudán című séta.
Dávid mindig imádta Budapestet, ahogy fogalmaz, már gyerekkorában fejből tudta, melyik busszal a város melyik részébe lehet eljutni, és a barátait őrületbe kergette régi fotók és térképek mutogatásával. Ma is a legfőbb célja, hogy mindenkinek megmutassa, mennyi felfedeznivaló van Budapesten, és hogy milyen csodálatos hely ez a város.
Rajonganak Budapestért
Budapest szeretetéhez kötődik újabb nagy projektjük, egy kicsi bisztró nyitása is. Nemrégiben bontották le ugyanis a Normafa közelében lévő Olimpia Szállót, ahová Dávid és Bori szintén azért érkeztek terepszemlére, hogy egy lehetséges sétát készítsenek elő.
Ekkor látták meg az egykori hotellel szemben lévő lepusztult, tíz éve üresen álló apró helyiséget, amibe azonnal beleszerettek. A bolt felett még ott virított a felirat: Normafa Delikát. Dávid azt mondja, egy percig sem volt kérdés, hogy ha lehet, kiveszik a helyet, és végre megnyitják saját kicsi bisztrójukat, amiről olyan régen álmodoztak. Mint Dávid elmondta, ebbe nemcsak gasztronómiai érdkelődésük miatt akartak belevágni, hanem mindig fontos feladatunknak tekintették a közösségformálást is. A kis bisztróban a városi séták alatt megismerkedett és összeszokott közönségük találkozóhelyet is kapott.
Bár vendéglátó tapasztalatuk nincs, a tulajdonos azt mondja, ők is azokat a helyeket szeretik a legjobban, amit nem vendéglátósok csinálnak. Saját maguk újították fel az egész bisztrót, igyekeztek eredetinek meghagyni, amit lehet, például a metlaki padlót és a hely eredeti nevét is megőrizték. Meggyűlt a bajuk a közművekkel, és ahogy lenni szokott, minden csúszott, így a tervezett után fél évvel, éppen március 13-án tudtak megnyitni, egy szűk étlappal. De ennek is hatalmas sikere volt, ez alatt a 3 nap alatt is rengeteg pozitív visszajelzést kaptak.
Jelenleg kiszállítanak
Éppen ezért döntöttek úgy, hogy ha már ennyi energiát belefektettek a Normafa Delikátba, akkor nem zárnak be teljesen a karantén alatt sem, hanem átállnak kiszállításra. Az étterem miatt egyébként is nagyon sok őstermelővel vették fel a kapcsolatot, akik az alapanyagokat szállítják nekik, így webshopjukban most az ő termékeiket forgalmazzák, illetve az I., II., XII. és XIII. kerületben házhoz is szállítják.
A Normafa Delikáttól megrendelhetitek például az Élő Bolygó tejtermékeit, úgymint vaj, joghurt vagy teljes tej. Rendelhettek csodálatos kovászos kalácsot és kenyeret (ezt már én is kóstoltam) és roppanós héjú, igazi békebeli kiflit a KÓPÉK műhelytől, ahol Heiszler Olivér, az egykori Michelin-csillagos Tanti séfje süti a finomságokat. (Erről bővebben itt írtunk.) Rendelhetsz kistermelők által készített lekvárokat, savanyúságot, szörpöket, ajvárt, lecsót, Superjuice-t és többféle zöldségdobozt, ilyen a vitamindoboz, reggeli- és tízóraidoboz, leves- és főzelékdoboz és a roppanós zöldség doboz.
Aztán ha visszatér az élet a normális kerékvágásba, és végre újra lehet étterembe járni, valamint a Normafára kirándulni, természetesen azonnal ki is nyitnak, és mindenféle szuper piknikkosarakkal készülnek majd a kiránduláshoz.