A spanyol tapasbár, a La Nube csapata nyitott ugyanis egy második egységet nem messze a bázisuktól, a Bartók Béla úton. Az Ultramarinos Martinez egy igencsak egyedülálló hely lett: delikátbolt és bár egyben, ahol a helyben árult spanyol finomságokat egy pohár bor vagy pezsgő kíséretében rögtön meg is kóstolhatjuk.
Ultramarinos = sok-sok finomság
Az ultramarinos Spanyolországban egy megszokott elnevezés az ilyen jellegű helyekre. Szóval, ha spanyol utazásotok során ezzel a felirattal találkoztok, térjetek be bátran, hiszen biztosan kaptok valami finomságot! Az első budapesti ultramarinost három spanyol nyitotta, így igazán autentikus hellyel van dolgunk.
Belépve először valóban egy delikátboltban érezzük magunkat, biztos, hogy mindenkit azonnal elvarázsolnak a plafonról lógó óriási sonkák, a sonkaszeletelő, a rengeteg sajt és a hatalmas olívabogyók. Jobbra fordulva azonban ott találjuk a gyönyörűen csempézett kék pultot, amiből máris egyértelmű, hogy itt bizony a csapolt spanyol sört és a finom spanyol borokat sem vetik meg. Sőt, szeretnének minket maradásra csábítani, ami esetemben sikerült is.
A halkonzerv csábítása
Mivel elég korán érkeztem, először furcsa érzés volt egy üres boltban borozni, de mire az első pohár végére értem, kezdett megtelni a hely – látszik, hogy a környékbeliek máris birtokba vették. A koncepció egyszerű: azokat az ételeket, amiket árulnak, meg is lehet kóstolni helyben. Az étlap viszonylag rövid, melegkonyha nincs, a fókuszba természetesen a világhírű spanyol sonka és sajt került, de érdemes szétnézni az egyéb finomságok között is.
Amit igazi különlegességként szeretnék kihangsúlyozni, azok a prémium minőségű halkonzervek. Nagyon vicces, hogy bármelyik halkonzervet ott helyben felbontják nekünk. Pirítóssal, olajbogyóval, na meg persze egy pohár spanyol borra, ne adj’ isten vermuttal azonnal el is lehet fogyasztani. Ez egy magyar vendégnek először furcsa, hiszen a konzervhez mi nem társítunk jó minőséget, de higgyétek el, érdemes kipróbálni! Én szardíniát és paradicsomos makrélát is kóstoltam: könnyű és egészséges borkorcsolya. Ha bevállalósabbak vagytok, akkor a kagylókonzervek közül válogassatok!
A sonka- és sajttálak mellett készítenek még pirítósokat is, köztük a klasszikus paradicsomos-fokhagymás pirítóst, amit Spanyolországban nem lehet kikerülni, és kihagyni sem! Ajánlom, hogy kóstoljatok bele az olívabogyó-válogatásba is, de egyszerűbb halsaláták is elérhetők. Ezek nagyjából tapas-mennyiségek, így ne teljes fogásra számítsatok! De egyébként nem muszáj az étlaphoz ragaszkodni, bármit kérhettek tányérra is a pultból.
Bolt és bár is egyben
Egyszóval egy szuper hangulatú spanyol bár született itt, bár a Bartók Béla út már teljes hosszában kezd olyan lenni, mintha tényleg külföldön lennénk. Nagyon irigylek mindenkit, aki a közelben lakik.
Az Ultramarinos Martinez szerintem garantált siker, nálam valószínűleg rendszeresen használatban lesz találkozóhelyként. Persze azt hangsúlyoznám, hogy ez nem csak egy bár, sőt elsősorban delikát. Így ha otthoni vacsira vennétek valami finomat, akkor is érdemes beugrani.
Az árak szerintem teljesen rendben vannak, de persze figyelni kell, 2 pohár bort meg pár tapast nagyjából 10 000 forintból lehet kihozni. Ahogy jön a jó idő, lesz egy kis teraszuk is, amitől a hangulat valószínűleg még inkább fokozódik majd a spanyol bárban.
Ultramarinos Martinez
Cím: 1111 Budapest, Bartók Béla út 16.
Ha tetszett az Ultramarinos Martinez cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!