Hirdetés

Végre megnyílt a Good Karma a pesti oldalon is

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!

Cukormentes zserbó

Picit kevesebb bűntudat fog gyötörni
Hirdetés

Végre megnyílt a Good Karma a pesti oldalon is

Hirdetés
Semmi kétség, a Good Karma egy olyan hely, amelyről nemcsak más éttermek, de mi magunk is példát kéne vegyünk a hétköznapjainkban. Koncepciója csupa jóságon alapszik, amit már az étterembe belépve is érzékelhetünk. A falakról visszaköszönő, inspiráló üzenetek, motívumok, vibráló színek keveredése a letisztultsággal mind átgondoltságra és tudatosságra utal
Hirdetés

Az amerikai származású Jennifer Webster – tulajdonos – egy budapesti filmes cég társtulajdonosa, sikeres producer. Sok helyen élt már, köztük Argentínában is töltött 11 évet, de húsz éve Budapest jelenti számára az otthont, hiszen férje is idevalósi. Mivel sokat látott már a világból, rengeteg inspirációt gyűjtött össze különböző éttermekből, de a valódi utat egy sajnálatos betegség mutatta meg neki az egészséges és tudatos táplálkozás felé. 

Good Karma

Azt vallja, nincs olyan étrend, amely mindenki szervezetére ugyanolyan jó hatással lenne, de az biztos, hogy a nagy mennyiségű zöldség bevitele lehet az alapja az egészségnek. Ez a kiindulópontja a Good Karma koncepciójának. Erre épülnek a visszafogott indiai ízek és egyben az indiai életfilozófia is, valamint egy, Amerikában már igencsak elterjedt éttermi stílus, az úgynevezett „fast casual”. Ez az étteremtípus a gyorséttermek és a barátibb árfekvésű, laza hangulatú vendéglők ötvözete. Egy étterem akkor kaphatja ezt a titulust, ha megfelel a következő feltételeknek: önkiszolgáló, az árak mérsékeltek, a vendég kívánsága szerint készül az étel, különleges fogásokat kínálnak, a dekoráció egyedülálló, friss és többnyire helyi alapanyagokkal dolgoznak, továbbá alapelvük a fenntarthatóság. 

Jennifer olyan helyet szeretett volna nyitni, ahol mindenki megtalálja az ínyére való ételt. Úgy alakították ki az étlapot, hogy a vegetáriánus alapfogásokhoz mindenki kedvére választhasson feltétet, ami akár hús is lehet. A főételeken kívül úgynevezett „chaat snackek” is szerepelnek a kínálatban. Ilyen például a Bombay chips & salsa (790 Ft) néven futó poppadom, amely hasonlít a mexikóiak tortillachipséhez, csak ez csicseriborsóból készül, és kachumbar salsa jár hozzá, ami uborka, paradicsom, hagyma, citromlé és némi chili egyvelege. 

Good Karma

Semmiképp se hagyjátok ki a dosa rollt, ami a dél-indiaiak hagyományos palacsintája. Rizsből és lencséből készül, melyeket egész éjszakán át hagynak vízben ázni, majd reggel pürésítik, és kész is a vegán tészta. Ebbe kerül később mindenféle földi jó: zöld saláta, sárgarépa, uborka, vörös káposzta, ecetes hagyma, friss fűszernövények, és ha úgy tartja kedvünk, némi hús is. Én bárányt kértem bele, ami pirított római köménnyel, gyömbérrel és fokhagymával volt fűszerezve. Ízkavalkádját friss zöldmenta- és koriander-, tamarind- és joghurtchutney fokozta (2100 Ft). Meg kell hagyni, igazán különleges volt.

Good Karma

Kóstoltam még a garden saladnak elnevezett fogást is, ami szintén rengeteg friss zöldségből és fűszernövényből, ropogós lime-os csicseriborsóból, gránátalmamagokból és házi vinaigrette öntetből tevődött össze. Ehhez sweet potato tikkist kértem, ami egy burgonya- és édesburgonya-pogácsa. Bengáli paradicsomos, -chili -és kókuszjoghurt chutney járt hozzá (1800 Ft). Ugyancsak felemelő ízélményben volt részem, amit ezután egy mangós-lime-os rizspuding fokozott (790 Ft). Ebben is a fűszerek visszafogott kavalkádja tetszett a legjobban. Zárásnak pedig még egy brownie-t (600 Ft) is megkóstoltam, ami chai fűszerkeverékkel (kardamom, fahéj, őrölt gyömbér) volt ízesítve, és pirított magvakban volt átforgatva. 

Good Karma

Az alapanyagokat a lehető legjobb, legmegbízhatóbb és legkörnyezetbarátabb forrásból szerzik be. A saláták a tavaszi-nyári időszakban maximum 50 kilométeres távolságból érkeznek, ezzel is figyelve arra, hogy a szállítás által keletkezett ökológiai lábnyomukat minimális szinten tartsák. A téli hónapokban sajnos ezt nehezebb megoldani hazánkban, mert a salátatermesztés jórészt leáll, ezért Olaszországból hozzák azokat. Lebomló anyagokból készült tányérjaik, dobozaik és evőeszközeik vannak, és ezeknek szelektív hulladékgyűjtőt is biztosítanak. Az élelmiszer-hulladékot konyhamalaccal aprítják össze, ami aztán belekerül a szennyvízcsatornába. 

Good Karma

Az általuk árusított italok is izgalmasak, csakis az egészséges életmód, a társadalmi felelősségvállalás vagy legalábbis a fenntarthatóság elvén készült üdítőket és söröket kínálnak. Például Share nevezetű sörük különlegessége – amellett, hogy kézműves -, hogy a teljes profitot jótékony célra fordítják. Én egy Cocolának becézett szénsavas kókuszvizet választottam az ételekhez (750 Ft). Végül azért megkóstoltam még az egyik frissen préselt gyümölcslevüket is (990 Ft), melyet a Fű juice bar külön készít nekik olyan ízkombinációkkal, hogy azok passzoljanak az ételeikhez is. Természetesen a kardamommal fűszerezett grapefruit-alma-málnalevet választottam, mert odavagyok a szív fűszerének is nevezett kardamom ízéért. 

Good Karma
Fotó: Good Karma Facebook oldaláról

Hamarosan lesz egy telefonos applikációjuk, amin keresztül megrendelhetjük és kifizethetjük az elvitelre kívánt menünket. Amiben igazán egyedülálló a dolog, az az, hogy egy polcra lesznek kezdőbetűk szerint kihelyezve a megrendelt ételek, útra készen, becsomagolva. Ez arra ad megoldást, hogy ne kelljen sorba állnunk értük a forgalmas ebédidőben. Nyugati térségekben egyébként ez már egy jól működő rendszer a hasonló éttermekben. Ezenkívül vannak előre elkészített, dobozolt ételeik is, mint például hummusz mártogatós zöldségekkel és különféle salátamixek. A jövőben lesz egy, az üzlet elé kihelyezett dobozuk, amibe ki fogják tenni az ezek közül megmaradt ételeket a rászorulóknak.

Good Karma

Én személy szerint nagyon örülök, a Good Karmának, és remélem, hogy egyre több ehhez hasonló, tudatos és lelkiismeretes hely fog nyílni a jövőben. Ehhez azonban az is kell, hogy mi magunk is tartsunk igényt a tiszta, fenntartható forrásokból származó alapanyagokra, és mindamellett, hogy finomakat eszünk, gondoljunk arra is, hogy ne csak a szervezetünket, hanem a lelkünket is tápláljuk jótettekkel és pozitív életszemlélettel.

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 21.

Fotók: Bokor Brigitta

 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?