Hirdetés

Töltött gofri csokiba mártva – megtaláltuk a város legütősebb édességét

Hirdetés

Töltött gofri csokiba mártva – megtaláltuk a város legütősebb édességét

Hirdetés
A gofriért minden formában rajongok, így szívesen adok hírt róla bármikor, ha jóféle gofrival találkozom. A nemrég nyílt Waffle Wonderland egy egészen új formáját mutatja ennek az édességnek: töltve és csokiba mártva kínálják a keményre sütött ostyákat, amik csodásan néznek ki.
Hirdetés

Kevesen gondolnák, de a gofri egy viszonylag régi finomság, amit már a középkor óta készítenek. Akkor persze még forró és nehéz vassütőkkel. A gofri formája nem véletlenül rácsos: a lépre emlékeztet, annak idején ugyanis a gofrit mézzel ették, és a mély redők azt a célt szolgálták, hogy ne csurogjon le a gofriról, azaz az ostyáról a méz. Bár nálunk már a vastagabb, puha, sütőporos változat terjedt el, a gofri eredetileg inkább egyféle ostya volt. Később Amerikában alakult ki az a puha változat, amit mi is ismerünk. 

Fotó: Waffle Wonderland Buda /Facebook

Ezért is érheti nagy meglepetés azt, aki kipróbálja a nemrég megnyílt Waffle Wonderland nevű helyet, ami a Széna térhez közel, a Csalogány utcában kapott helyet. Itt ugyanis nem a mindenki által ismert gofrit árulják, hanem a keményebb, holland változatot. Igaz, ezért még senki nem reklamált, amit nem is csodálok, hiszen a gofrik remekül néznek ki. Látszik, hogy a tulajdonosok megszállottak, amikor ott voltam, akkor is egész végig új változatokkal kísérleteztek, és már az utcán érződik a friss illat.

Kerek gofri, karamellel töltve

A stroopwafel Amszterdamban klasszikus street food, amit szinte minden utcasarkon árulnak. Ezt is gofrisütőben sütik, de sokkal keményebb, nem folyós tésztából készül ostyaszerűre. A gofrikat aztán még melegen kettévágják, majd megtöltik, Hollandiában többnyire melasszal, itthon inkább a karamellkrémre szavaztak. Bár a melasz is éppen elég édes, de tény, hogy van egyféle mellékíze, amit nem mindenki szeret, ezért töltik ők is inkább karamellel a kis ostyákat. Amiket utána meleg csokiba mártanak, majd kívánság szerint díszítenek, apró cukorkákkal, mogyoróval, mandulával. A végeredmény így egy szuper esztétikus, ámde rettenetesen édes termék, amiből én még a kis méretet is alig bírtam legyűrni. (A kis ostyák 590, a nagyok pedig 890 Ft-ba kerülnek.)

Fotó: Kalas Györgyi

Érdekes módon egyébként ez volt a véleménye a gyerekeimnek is, pedig köztudott, hogy a gyerekek imádják az édes dolgokat. Még a kisebb változatot sem tudták megenni. Nekem a tallér maga nagyon ízlett, de jobb lett volna, ha nem töltik meg ezzel az édes szósszal, csak a csokiba mártják bele. Ettől függetlenül édesszájúaknak biztosan nagyon bejön majd a hely. Én már egy darab után is úgy éreztem, mindjárt cukorsokkot kapok. 

Fotó: Waffle Wonderland Buda /Facebook

Szélesítik a kínálatot 

Vissza fogok azért menni, hiszen a tervek szerint hamarosan sokkal többféle gofrit árulnak majd, jelenleg is folyamatosan megy a kísérletezés. Nagyon büszkék például a sós gofrira, amit sajttal és tejföllel fognak árulni, de lesz buborék gofri és hagyományos gofri, valamint nyáron természetesen fagylalt is. 

Fotó: Waffle Wonderland Buda /Facebook

Az egész hely szuper jól néz ki (bár egyelőre megmaradt a karácsonyi dekor), és külön jó pont, hogy a gluténérzékenyeknek kikísérleteztek egy gluténmentes tésztát is. Minden saját fejlesztés egyébként, és nekem különösen tetszik a tálalás: a zsebesre hajtogatott piros kartonpapír. A töltött gofrikat áruljűk egyébként elvitelre is, előre csomagolva, ez esetben nincsenek csokiba mártva, ami lehet hogy jót is tesz nekik.

Összességében nekem ez a termék túlságosan édes, de aki éppen ezt szereti, az mindenképpen keresse fel a helyet, ahol ihat hozzá specialty kávét vagy forró csokit is. 

Waffle Wonderland Buda – 1027 Budapest, Csalogány utca 21.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?