Budapest legkeskenyebb épületében is elfért Buda legnagyszerűbb brunchozója: megnyílt a Zileat!
A Zileat augusztusban szállt ringbe a város legjobb reggelizője címért, és igen erősen startolt. A környékbeliek szinte azonnal törzsvendégekké váltak, és a Duna túloldaláról is szép számmal érkeznek éhesen. A tulajdonos, Mocsári Zília korábban egy PR cégnél dolgozott, de mindig is egy saját helyre vágyott. Bárhová is utazott a világban, első dolga volt felfedezni a környék brunchozóit, és felmérni a kínálatot. Mivel párja, Dobos Zsolt már tapasztalt róka a vendéglátásban, mikor megtudták, hogy elérhető az üzlethelyiség, azonnal tudták, most jött el az ő idejük. Zília mindenképpen valami olyat szeretett volna nyújtani a vendégeknek, amit még nem láttak – vagy nem ettek! A reggeli választékért szinte 100%-ban ő felelt, az étlap további részét Zsolttal közösen álmodták meg. Ha van valami, ami mindenképp megkülönbözteti őket a többi helytől, az valószínűleg a tálalásban keresendő. A menü minden egyes fogása olyan gyönyörű, hogy legszívesebben csak néznéd, így ha valami igazán különlegesre vágytok, megtaláltátok a helyeteket.
A Zileat több mint egy reggeliző
Ugyan a legnagyobb hangsúly kétségkívűl a reggeli kínálaton van, ez a hely sokkal több annál. A délután 3-ig elérhető reggeli mellett déltől egészen este 9-ig kérhető az á la carte kínálat is, ami leginkább bisztró jellegű fogásokból áll. Az előételek között találhattok tartalmas levest, illetve olyat is, ami az esti csajos borozások tökéletes kísérője. A főételek között szintén mindenki megtalálhatja a számítását, akár egy kiadós tésztára, akár valami diétásabbra vágyik. Az á la carte étlap egyik legnagyobb kedvence a három mini hamburger, ami bizonyosságot is nyert, ugyanis körülöttem több asztalnál is ezt falatozták elégedetten. Én a magam részéről igyekeztem minden napszaknak megfelelően kérni valamit, de az sem lett volna elég, ha az egész családomat magammal hozom, annyi mindent szerettem volna megkóstolni.
Burrata
Kezdjük is mindjárt az ABSZOLÚT kedvencemmel. Mikor átfutottam az étlapot, egy pillanatig nem volt kérdés, hogy a burratát megkóstolom, mert méltatlanul kevés helyen kapni a város éttermeiben. Aki esetleg nem tudná, hogy mi ez, annak súgom, hogy ez egy olasz, általában tehéntejből készült mozzarella fajta, náluk azonban bivalytejből készült kapható, ami ha lehet, még finomabb. A hagyományos mozzarellához képest annyi a különbség, hogy a belseje szinte teljesen folyós, és úgy önmagában az egész sokkal krémesebb textúrájú. A méretétől és persze a körettől függően lehet kiváló elő- és főétel egyaránt. Itt bár előbbiként fut az étlapon, hatalmas adagban érkezik, szerintem simán jól lehet vele lakni. Köretként issssteni házi pesztó kerül a tányérra, némi paradicsom és fenyőmag társaságában, mellé pedig az Artizánból érkezik a kalács, amit tálalás előtt enyhén megpirítanak. A sajt maga konkrétan egy valóra vált álom, nem viccelek. Fogalmam sincs, mikor ettem utoljára ennnnyire jó burratát. A tetejét egyébként céklaporral szórják meg, amitől kap egy nagyon enyhe extra ízt, de inkább azt a célt szolgálja, hogy vizuálisan erősebb legyen az amúgy hófehér golyó. Srácok, aki kicsit is sajtfannak vallja magát, annak nem lehet kérdés, hogy mire vesse rá magát! (4190 Ft)
Mrs. Oat
Hihetetlen népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben a különböző kásák és reggeli tálak, így a Zileat étlapjáról sem maradhatott le. Itt nagy szemű zabot használnak, amit mandulatejjel készítenek el, így a vegán és laktózérzékeny vendégek is bátran fogyaszthatják. Ehhez szezonális gyümölcspürét kevernek, majd a tetejét bogyós gyümölcsökkel és ehető virágokkal díszítik. Én felfedezni véltem egy enyhén vaníliás ízt, ami kifejezetten tetszett, mert adott neki egy kissé édes vonalat, mégsem volt tömény. Ne tévesszen meg a mérete, mert baromi laktató! Egy nagy pohár narancslé társaságában ennél jobb és egészségesebb napkezdés nincs a világon! (2290 Ft)
Avo toast
Azt hiszem, bizton állíthatjuk, hogy ma már sehol a Földön nem nyithat reggeliző avokádó toast nélkül, így természetesen itt is van. Viszont! Mivel szinte mindenhol van, ezért viszonylag nehéz olyat találni, ami valamiért izgalmasabb a többinél. Zíliáéknak azonban sikerült megoldani ezt a dolgot, így az egyik legnépszerűbb fogásuk ötösfogatába is bekerült. Az egyik különlegessége, hogy itt az avokádó nem darabos, és nem is felszeletelt formában kerül kenyérre, hanem egy teljesen homogén, fényes krém lesz belőle. Ami pedig az egészet feldobja, az a panko morzsában sült lágytojás. Igen, jól hallottátok! Nem tudom, ez kinek jutott eszébe, vagy honnan inspirálódtak, de zseniális. A pankónak köszönhetően a tojás kívül crunchy, belül viszont folyós a sárgája, a kettő együtt pedig annyira jó, hogy végem volt. Ha azt hinnétek, hogy már mindent láttatok, ezt mindenképp próbáljátok ki! (2980 Ft)
GríZileat
Ami a desszerteket illeti, két újragondolt magyar klasszikusból (palacsinta és tejbegríz), valamint a napi süteményből lehet választani (ami egyébként teljesen mentes). Mivel ezer éve nem ettem tejbegrízt, ezért amellett döntöttem. Valóban teljesen más köntösben érkezik, mint ahogy a nagyitól megszokhattuk, ugyanis itt sütemény formát öltött. Természetesen gríz az alapja, viszont pont ezért sokkal tömörebb a hagyományos verzióhoz képest. Mellé házi szilvakompót érkezik, ami szintén nagyon intenzív. Ha őszinte akarok lenni, nekem ez ízlett a legkevésbé, bár valószínűleg csak azért, mert alapvetően nem vagyok édesszájú. A gríz és kompót külön-külön nagyon ízlett, viszont a kettő együtt nekem nagyon tömény. Ez persze ne riasszon el senkit, mert akik édesen élvezik az életet, azoknak tuti befutó! (2490 Ft)
Akár ráérős reggeliről, akár egy finom vacsiról van szó, a Zileat-ért még a város másik végéből is megéri eljönni, mert ilyen szépet még tutira nem ettetek! 😀
Cím: 1013 Budapest, Döbrentei utca 22.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!