Lényeg, hogy tartsunk otthon a megfelelő alapanyagokból, és ne féljünk hozzájuk nyúlni, amikor salátaöntetet készítünk. Kezdésként azért tisztázzuk először azt, mi a jó vinaigrette titka, hiszen ezt is elég sokan rosszul készítik el. Pedig ha egyszer ráérzel, menni fog, és utána ezt az alapötletet bármivel kombinálhatod.
Nagyon fontos, hogy először mindig az öntetet készítsd el, és ez kerüljön elsőként a tálba. Ehhez keverd hozzá a saláta hozzávalóit, így ugyanis egyenletesen eloszlik a zöldségeken és a salátaleveleken az öntet, így a dresszing összefogja a salátádat, ettől lesz finom.
Alap vinaigrette
A lényeg az arányokba rejlik: 3 rész olajhoz kell egy rész savat keverni, ez lehet citrom vagy ecet is, amelyiket szeretnéd. Ecetből is rengetegfélét használhatsz, almaecetet vagy különböző boreceteket. Hogy mi a különbség az ecetek között, és hogy miért nem érdemes ipari ecetet használni, arról ebben a cikkünkben olvashatsz. Az öntet lényege, hogy az olajat és a savat nagyon alaposan keverd össze emulzióvá, hogy kissé kifehéredjen. Több adagot is készíthetsz egyszerre, hiszen a hűtőben is elvan. Én mindig teszek bele egy kávéskanál mustárt és egy icipici mézet is. Az alapreceptet bárhogy ízesítheted: mehet hozzá petrezselyem, chili, friss oregánó vagy akár miso paszta is.
Szezámos-szójaszószos öntet
Ha salátáról van szó, szinte automatikusan nyúlunk az olívaolaj után, pedig a szezámolaj nagyon fel tudja dobni a salikat. Nem is túl drágán beszerezhető a nagyobb szupermarketekben is. Még egy kis szójaszósz kell hozzá, és már kész is a szuper öntet. Rizstésztához is remekül illik például, itt egy szuper recept, de más salátákat is feldobhattok vele.
Mogyorós dresszing
Bármilyen meglepő, a mogyoróvaj is kiváló dresszing lehet. Nagyon jól megy az ázsiai stílusú salátákhoz, de a sült csirkéhez is. Érdemes szezámolajjal és rizsecettel hígítani, aztán mehet bele gyömbér vagy akár fokhagyma is. Ha szeretnéd, hogy kissé pikáns legyen, keverj hozzá chiliszószt, chilipelyhet vagy csípős currypasztát.
Cézársaláta-öntet
Abszolút alaprecept, mégis ritkán állunk neki. Érdemes gyakorolni, hiszen ha csak egy fej salátánk van otthon, ezzel az öntettel teljes értékű vacsorát varázsolhatunk belőle. Az öntethez kell egy kis szardella, ami igazán sós és pikáns ízt kölcsönöz neki. Ha tökéletesen akarjátok elkészíteni, kövessétek Lajos receptjét.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!