NÁPOLY
Na igen, ez az a város, ami garantáltan nem maradhat le egy ilyen listáról! Ha nem zavar, hogy akár órákat is sorban kell állnod egy pizzáért, mindezt egy olyan helyen, ahol csak 2 féle feltét közül választhatsz, akkor ez a te városod. Ugyanis mindezekért cserébe olyan autentikus olasz pizza élményben lehet részed, amit meg lehet próbálni lekoppintani, de tökéletesen leutánozni szinte lehetetlen. Elképesztően vékony tészta, hihetetlenül ízgazdag paradicsomszósz, magában is megdöbbentően finom mozzarella és friss bazsalikom. Nápolyban annyira jó a pizza, hogy megéri csak emiatt kiutazni.
A legjobb pizza Nápolyban itt: Da Michele
CHICAGO
Ha létezik tökéletes ellentéte a nápolyi pizzának, akkor azt bizony Chicagoban sütik. Baromi vastag tészta, gazdag feltét, reklámfotókat idéző mennyiségű nyúlós sajt, na erről szól ez a város. Persze megtalálható itt az összes létező autentikus olasz pizza is, és minden egyéb kaja, hiszen a helyi olasz populáció igen-igen kiterjedt, de az igazi klasszikus errefelé a deep dish pizza.
A legjobb pizza Chicagoban: Pizano’s Pizza&Pasta
RÓMA
Mint minden olasz városban, itt is megtalálható a teljes pizza felhozatal, de azért az elmondható, hogy itt nagyon szeretik a fociacca jellegű pizzákat, viszont a konzervatív, kör alakú formához nem ragaszkodnak annyira. Ez a város és néhány pizzériája újabb bizonyíték arra, hogy nincs tökéletes pizza, nincsenek szabályok csak ízlések és pofonok vannak. Erre egy tökéletes példa egy turistás környékektől messze eső utcában megbúvó Pizzarium, ahol mindent rápakolnak a pizzára, ami csak megtalálható ezen a bolygón. Van itt sültpaprikás, padlizsános, articsókás, de még pacalos pizza is! Mindez téglalap alakú kivitelben, szigorúan papírvágó ollóval felszeletelve.Menjetek el ide baromi éhesen és kóstoljatok meg legalább 3 féle pizzát!
A legjobb pizza Rómában: Pizzarium
NEW YORK
Egyszerű dolog ez a pizza, hiszen egy lisztből, élesztőből és vízből álló tésztát kell csak megkenni paradicsomszósszal és már meg is van. Ennek ellenére számtalan verzió létezik és mindenki másra esküszik. Na, ahogy az az egyetemes kultúrával is történik, úgy New York a pizzázás olvasztótégelye is, itt ugyanis tényleg minden műfaj képviselteti magát. Van vastag tésztás, van vékony tésztás, kerek, szögletes, töltött és hajtott, de ha a Nagy Almában jártok, ne hagyjátok ki a város tipikus pizzaszeletét, aminek jellegzetessége, hogy egyet kapsz belőle, viszont az baromi nagy.
A legjobb pizzaszelet New Yorkban: Joe’s pizza
BUDAPEST
Fővárosunk is kezd igazi multikulti város lenni, már ami a gasztronómiát illeti. Ugyebár lacikonyhából egyre kevesebb, gyrososból pedig egyre több van, ja és pizzásból is! Kifejezetten sok helyen ehetünk jó pizzákat a városban, sok olyan étterem van, amit olaszok visznek és tényleg nagyon vágják a témát. Viszont az a poén, hogy nem ők csinálják a legjobb pizzát a városban, hanem a nápolyi pizzára teljesen rákattant Digó pizzás srácok, akik a pop-up pizzázás után végre fix pizzalelőhelyet is felállítottak az Erzsébet téren. Ha most nem akartok Nápolyba utazni, de ennétek egy többnyire 90%-ban nápolyi színvonalú pizzát, akkor irány a Digó!
A legjobb pizza Budapesten: Digó
BÓNUSZ: NIZZA
Az nem kérdés, hogy a pizzát az olaszok adták a világnak, de a franciák is beszálltak a buliba és ők is megalkották a saját pizzájukat, aminek még a neve is hasonlóan cseng: ez a pissaladiére. A tésztája gyakorlatilag megegyezik a pizzáéval, a tipikus dél-franciaországi feeling a feltétekben jelenik meg. Egy jó pizzaladiére alaptartozéka a karamelizált hagyma, az olajbogyó és a szardella. Ha a Cote d’azur-on sütteted a hasadat, akkor semmiképp ne hagyd ki ezt a kaját!