Frittatensuppe
Semmilyen magát valamire is adó hüttéből nem hiányozhat ez az isteni leves. Különlegessége, hogy betétként vékony csíkokra vágott palacsintatésztát tesznek bele, valamint apróra vágott snidlinggel szórják meg a tetejét. Bár semmi nem áll útjába, hogy bármikor elkészüljön otthon, ezt valahogy mindig meghagytam a sípályákon elfogyasztott ebédnek – mostanáig!
Az osztrákok sajtos nokedlije pirított hagymával
Na, ez az a kaja, ami számomra valahogy olyan, mint sokaknak a nagyi húslevese. Hiába csinálod ugyanúgy, valahogy ez akkor az igazi, ha eléd teszik. Előbbihez elengedhetetlenül szükséges egy kandalló és a már említett katasztrofális (egyben mégis zseniális) osztrák sramli, utóbbihoz meg a nagyi, ugyebár. Most azonban be kell dobni mindent, mert tél nem telhet el käsespätzle nélkül!
Szalvétagombóc
Oké-oké, ez önmagában nem egy étel, de az tuti, hogy nincs olyan étterem Ausztriában, ahol ne lehetne kérni bármit szalvétagombóccal. Idehaza minta kicsit mellőzött sztori lenne, pedig szuper köret, és gyakorlatilag csak a legalapvetőbb élelmiszerek szükségesek hozzá. Ha épp kallódik otthon pár szikkadt zsemle, akár már most nekiállhattok.
A legfinomabb császármorzsa: kaiserschmarrn
Mivel azért (jobbára…) mégiscsak a mozgásról szól egy hegyekben eltöltött hét, nem ajánlatos degeszre tömni magunkat ebédnél, így gyakori választás egy csésze valamilyen leves és egy édes főfogás, mint például a császármorzsa. A magyar, grízes verzióhoz képest ennek teljesen más a textúrája, nagyobb falatokra szedett, mégis álomkönnyű tészta, amit hozzánk hasonlóan lekvárral fogyasztanak, mennyei!
Perfekt gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal
Édes főfogásként a császármorzsa után vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb választás a mákos gőzgombóc. Nem mondjuk, hogy a következő megúszós könyvben az első oldalon fog szerepelni, de a hüttehangulat és a fantasztikus végeredmény garantált. Ha kicsit több vaníliaöntetet sikerült főzni, véletlenül se öntsétek ki, inkább dobjatok össze egy frankó aranygaluskát!
Bécsi szelet tökéletes sült krumplival
Ha gyerekkel síel az ember, akkor ez az abszolút aduász. Ugyan melyik lurkó ne szeretné a rántott húst és a sült krumplit? A sípályák éttermeiben ezek szinte kivétel nélkül mind embertelenül nagy adagok, így még ketten is simán jóllakhattok vele. Ha dobnátok az olajban sült változatot, szerencsére a perfekt bécsi burgonyasalihoz is van receptünk!
A kihagyhatatlan forralt bor
Igazából teljesen mindegy, hogy a világ melyik táján vagyunk, telelünk, síelünk, vagy csak egy esti sétára mozdulunk ki otthonról, a forralt bor nem hiányozhat a téli estékből. Mivel most még a belvárosban is ritka kincs, készítsétek el otthon, töltsétek át egy termoszba, és irány a szabad!