Rengeteg kenyérfajtát ismerünk és szeretünk a klasszik fehértől, a magvasokon át, a teljeskiörlésű, rozsos, kovászos vagy kovász nélküli kenyerekig és mindenkinek megvan melyiket szereti. Mivel mi is eléggé rá vagyunk kattanva a pékárukra, ezért most összeszedtük mi mindent imádunk, ami a liszt, víz és só elegyéből készíthető.
Melegszendvics
Szinte nevetséges mekkora evidenciával nyitjuk a listát, de hát nincs mit tenni: ami jó, az jó. Főleg, ha belegondolunk, hogy már egy kis vaj, fűszerek és egy darab sajt két szelet kenyér közé pakolásával, majd ennek kisütésével milyen fantasztikus végeredmény születik. Tudjuk, sajt nélkül nem lenne az igazi, de a friss, ropogós, még meleg kenyérnél kevés jobb dolog létezik. És csak hogy két extra példát is említsünk: a francia Croque Madame és az amerikai grilled cheese szendvics egy kicsivel több belefektetett munkával elképesztő ízorgiákra képes.
Ugyanezen az analógián haladva mármint ami – az átsütött – kenyeret illeti, mi egy jobb minőségű kenyeret akár önmagában is simán eleszegetünk. Fantasztikus ahogyan ropog, az ízével pedig (ismételten: ha jó minőségű), akkor nem lehet betelni.
kruton
Biztos mindannyiunk kiskorából él egy kép és talán az egyetlen pozitív kép a köménylevest illetően: a kruton, azaz a pirított kenyérkocka benne! Nekem ez volt a mentsváram, mindig csak azt ettem meg belőle és lehetőleg még a leves tálalása előtt. 😀 De persze nemcsak levesbetétnek isteni, hanem a saláták elengedhetetlen eleme. Egy jó roppanós kruton, esetleg egy kis fűszervajjal vagy olívaolajjal megspékelve pedig filmnézős snacknek sem utolsó.
Édességek
Mákos guba, kenyérfelfújt, máglyarakás és társai. Tudjuk, eredetileg kifli kellene mindehhez, de ha nincs kéznél, akkor persze kenyér is megteszi. Az pedig ugyebár többnyire minden háztartásban fellelhető, szóval ha hirtelen ránk tör az édességvágy, akkor kenyérből is simán összedobhatunk valamilyen izgi desszertet.
Partikenyér
Nyugi, most nem a vendégváró vajas szalámis mini szendvicsekre gondolunk, hanem a cipónagyságú, középen felkockázott comfort food-os partikenyér változatra. Tudjátok, az a fajta bűnös élvezetet nyújtó kaja, amit ha magunk elé vennénk, egy ültő helyünkben felfalnánk az egészet és mehetnénk a pékségbe egy újabb kilóért. Alapvetően éppen ezért is számít inkább bulikajának, szóval ha még nem ettetek ilyet, akkor minél hamarabb hívjátok át a haverokat és próbáljátok ki!
ehető tálalási eszköz
Egy jó hagymaleves, vagy egy marhapöri biztosan mindenkinek jobban esik egy friss cipóból, mint egy fancy tányérból. Nemcsak egyedi és stílusos kenyérben tálalni bizonyos kajákat, hanem praktikus is, hiszen a köret/levesbetét így egyenesen a hasunkban landol.
kenyérfelfújt
Bizony, sós vendégváró kaja vagy egy fullos gyors reggeli is rittyenthető kenyérből. Felfújtat bármiből lehet csinálni, kenyér pedig mindenkinél van otthon, szóval ez egyértelműen egy win-win szitu! Van hpzzá egy receptünk ITT.
panírozás
Ha olvastátok a legújabb magazinunkat, láthattátok, hogy van egy “Rántva minden jobb” rovatunk. Nos, ez jól tükrözi a szerkesztőség szemléletét a rántott kajákat illetően és hát elég egyértelmű, hogy ehhez a főzési metódushoz elengedhetetlen a zsemlemorzsa/kenyérmorzsa. Igen, kedves kenyér, köszönjük, hogy vagy és hogy még az ilyen jelentéktelennek tűnő apró komponenseid is értékesek!
Panzanella
Kenyérből saláta? Naná! Elvileg a saláták lényege az lenne, hogy kevesebb szénhidrátot tartalmazzanak, de nyilván az olaszok ezt kicsit máshogy gondolják. Mi pedig semmiképp sem hibáztatnánk őket ezért, hiszen feltalálták a panzanellát, azaz a kenyérsalátát. Ropogós kenyér, olasz fűszerek, egy kis olívaolaj és tetszőleges zöldségek. Imádjuk! Recept ITT
Dolgok, amik nem kenyerek, mégis annak nevezik őket
Húskenyér, banánkenyér, majomkenyér és még sorolhatnánk. A világ annyira szereti a kenyereket, hogy minden teljesen más dolgot is annak nevez el. Nyilván ez a praktikusságából is adódik, hiszen ezek közül mindegyik (és az itt fel nem sorolt változatok is) könnyen szeletelhetőek, jól néznek ki egyben (de persze szeletelve is), frissen a legfinomabbak és ugyan az alapanyagaik különböznek, mégis a formájukból és/vagy az összetevők hasonlóságából adódóan ezeket is kenyérnek nevezzük.
Ha ti is kedvet kaptatok a kenyérsütéshez, akkor nézzetek körül a pékség rovatunkban vagy dobjatok össze egy extra szendvicset!