Guacamole
A guacamole azon kevés nyersvegán cuccok közé tartozik, amit még a legnagyobb húszabálók is imádnak. Ennek pusztán csak az az oka, hogy nagyon finom. És mivel semmi egyébről nincs szó, mint mindenféle hőkezelés nélkül leturmixolt/összezúzott zöldségekről, ezért érthető módon elég egészséges is: az avokádó már önmagában is egy superfood, pfff, akarom mondani: nagyon egészséges alapanyag. Az egy dolog, hogy tele van telítetlen zsírsavakkal és sok-sok vitaminnal, de jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre és még a kolszterinszintet is látványosan csökkenti. Az avokádó mellett pedig betolunk még a szervezetünkbe egy kis friss paradicsomot és fokhagymát is, szóval, guacamole zabálásra fel!
Párolt lazac
A lazac bővelkedik omega 3 zsírsavakban, szóval a képletet nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy gyakori fogyasztása mellett jóval kisebb az esély arra, hogy komoly, szív és érrendszeri megbetegedéseink lesznek. Az omega 3 emellett még jó a látászavarok, a reumatikus fájdalmak és az ekcéma ellen is, de még a depressziót is elűzi, szóval télen egyetek sok-sok lazacot! És bár jóízű falatozgatás közben erre valószínűleg ritkán fogunk gondolni, de a lazac tartalmaz egy astaxantin nevű anyagot, ami fokozottan gyulladáscsökkentőnek bizonyult. Van is egy jó lazacos receptünk, kattintsatok ide!
Kimcshi
Rengetegféle kimcshi létezik, de a legalapabb összetevői közé tartozik a káposzta, a retek és az uborka – mindezek erjesztett, avagy fermentált formában. Ez így talán ijesztően hangzik, de ez a felállás egyrészt rettentően egészéges és ráadásul még nagyon finom is. Ez a dél-koreai cucc sok kutató szerint egyenesen a világ legegészségesebb étele. És bár ritkán szeretünk a bélrendszerünkről beszélgetni, főleg nem egy gasztronómiai portálon, de egy dolgot mégis le kell szögezni: valójában ott dől el minden és nem pedig fejben. Orvostudományi mélyelemzés következik: vannak a gonosz baktériumok és vannak a jó baktériumok. Na, ez utóbbiakat szeretnénk életben tartani, hogy jó legyen nekünk. Tehát ha le vagyunk robbanva, vagy túl régóta van tél, akkor az immunrendszerünk jó működése szempontjából nagyon hasznosak az ilyen probiotikum-bombaként funkcionáló erjesztett ételek, mint amilyen a kimcshi is. Nem állítjuk, hogy csupán kimcshi zabálással mindent meg lehet úszni, de igazolt tény, hogy jót fogtok tenni vele magatoknak, szóval irány Dél-Korea (de még véletlenül sem Észak-, az nem lenne annyira egészséges)!
Curry
Jó hír, hogy a világ egyik legnépszerűbb ételének alapfűszere, a kurkuma egy igazi kis gyöngyszem az egészséges életmódot hajszolók számára. Hatékony gyulladáscsökkentő és a veseműködésnek is jót tesz, emellett viszont a legérdekesebb infó ezzel kapcsolatban az, hogy statisztikai tények igazolják, hogy Indiában a világ átlagnál ritkábban fordul elő az Alzheimer kór. A kutatók (vagy a kurkuma forgalmazók) egyelőre nem találtak jobb magyarázatot erre, minthogy mindez a kézről lemoshatatlan sárga fűszernek köszönhető. Teljesen biztos eredmény még nem született a témában, de ha ti hisztek ebben, és mégis kiderül, hogy marhaság volt, akkor nagy bajotok nem lesz, legalább ettetek csomó finom curryt. Itt pl. van is egy jó receptünk.
Spárgasaláta
Spárgaszezon idején érdemes amibe csak lehet spárgát pakolni, mondjuk is, hogy miért: egyrészt ugye egy tök finom zöldségről van szó, ez egy dolog. Ezen kívül tisztítja a vesét, javítja a látást és sok folsavat tartalmaz, aminek a hiánya bizony általános fáradtsághoz és rossz közérzethez vezethet. Ha ez még nem lenne elég, a kutatások szerint segít megelőzni a rák kialakulását, szóval spárgaszezonban készítsetek spárgás carbonarat, spárgát hollandi mártással, spárgát sütve, párolva, grillezve, de a legjobban egy jó kis spárgasalival jártok. Vágjatok belőle vékony csíkokat egy zöldséghámozóval, forgassátok össze sok más zöldséggel és persze készítsetek hozzá egy cuccos salátaöntetet is, a lényeg, hogy a nyers zöldségekkel csak jól járhattok!
Paradicsom salsa
Nem hinném, hogy bárki is azért enne paradicsom salsát, mert hiperegészséges akar lenni, pedig a finom íze mellett ez is a csomag része. A paradicsom piros színét adó likopin nevű anyag ugyanis egy antioxidáns, amivel különféle étrend-kiegészítő cuccokban is találkozhatunk, de hát ki a franc akarna ilyeneket szedni, ha ehet helyette friss paradicsomot?? Ez jó hatással van a vérnyomásunkra, valamint különféle kutatások kimutatták, hogy a fényterápiához és a kiscicás videókhoz hasonló módon nagy mértékben segít felszámolni a depressziót is. Azonban ez a cucc a hőkezelt paradicsomos ételeknél már nem fejti ki a hatását, mivel azonban a salsa nyers paradicsomból készül, ezért fogyasztása nagyon is ajánlott. Főleg egy jó nagy burritóban! 😀
Párolt brokkoli
Nos, párolt brokkoli: sokak szemében ez a szóösszetétel már elegendő oknak bizonyulhat arra, hogy elhagyják a Földet és egy másik bolygón kezdjenek új életet. Ám aggodalomra semmi ok, a párolt brokkoli lehet egy körete, vagy kísérője is pl. egy szép szelet húsnak is, vagy mondjuk lazacnak – így máris kellemesebb az összkép. Megéri kísérletezni vele, ugyanis ha nem főzzük agyon a brokkolit, akkor életben tartjuk benne a szulforafán nevű anyagot, ami a szív és érrendszeri megbetegedések mellett a Alzheimer kór és az ízületi gyulladások kialakulásának esélyét és a koleszterinszintet is csökkenti. A kutatások pedig azt is kimutatták, hogy a rák bizonyos fajtáinak megelőzése és a szulforafán gyakori bevitele között lehet összefüggés. Szóval a mai vacsi egy szelet steak sült krumplival és szulforafánnal!
Étcsokoládé
A csoki és a fogak állapotának kapcsolata szempontjából valószínűleg mindenkinek az jut az eszébe, hogy ha valamitől rossz lesz a fogunk, akkor az a sok csokievés. Ez a tejcsokira igaz is, de az étcsokoládé magas kakaótartalma kifejezetten jó hatással van a fogakra. Emellett kifejezetten jót tesz az agyunknak, ugyanis MR kutatások segítségével bizonyították be, hogy élénkíti az agyi keringést, aminek hatására jobb lesz a teljesítőképességünk és kevésbé leszünk stresszesek. Szóval ha topon akartok lenni és nem akartok befeszülni, akkor egyetek sok étcsokit!
Céklalé
Oké, ez nem kaja, hanem pia, de annyira egészséges, hogy nem maradhatott le erről a listáról! Azt már jól tudjuk, hogy a házilag préselt zöldség-/gyümölcslevek elég egészségesek, viszont a legtöbb ezek közül rendkívül finom is, így a fogyasztásuk nem jelent problémát, simán betoljuk őket a baconos szendónk mellé. A céklalé azonban a legtöbb ember számára instant hidegrázás klasszikus esete. Magában fogyasztva tényleg nem a legjobb élmény, ami velünk történhet, de ha csalunk egy kicsit és házi gyümölcslevekkel vegyítjük, akkor kifejezetten finom ízeket kaphatunk. És ami a dolog egészséges részét illeti: tágítja az ereket, így magas vérnyomás ellen jó választás lehet, rengeteg C-vitamint és különféle ásványi anyagokat tartalmaz, de a káliumtartalmának köszönhetően még állítólag a szívritmuszavarok ellen is hatásos fegyver lehet. A hosszabb távon gondolkodó fiatalok számára is jó hírünk van, ugyanis a cékla rendszeres fogyasztása nagy eséllyel csökkentheti az Alzheimer kór kialakulásának esélyeit.
Ennyit mára az egészséges ételekről, most pedig elmerülünk egy kádnyi besamelmártásban.