Paradicsomleves
Kicsit már nevetséges, hogy micsoda evidenciával nyitjuk meg a listát, de mindenki jobb ha felismeri a tényt: a paradicsomleves az egyik legzseniálisabb “folyékony étel” (értsd: leves) a világon! Hidegen, melegen, betűtésztával, krutonnal vagy sajttal, egyszerűen mindenhogyl finom!
Bruschetta
A bruschetta az olaszok egyik fantasztikus előétele, de vacsoraötletnek sem utolsó. Ennek a salátának paradicsom az alapja, de ha azt vesszük, a bruschetta már önmagában is egy paradicsomsaláta. A kockákra vágott zöldséget ugyanis csak fokhagymával, olívaolajjal és fűszerekkel turbózzák, de lám-lám, mégis ez az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legnépszerűbb olasz saláta a világon.
Paradicsomos spagetti
A paradicsomos spagettinél kevés egyszerűbb főétel létezik az univerzumban. Tészta kifőz, paradicsomszósz ráborít, spagettit elfogyaszt. Jó, nyilván akkor vagytok igazán menő arcok, ha házilag készítetek paradicsomszószt (ehhez van egy jó receptünk itt), de azért a közértben kapható jó minőségű passatát sem szabad alábecsülni. A paradicsomos spagettiteket pedig ezek után még a végtelenségig tudjátok variálni, de az alapreceptet jobb, ha mindenki “megtanulja”, mivel azzal soha nem lehet mellélőni!
Pizza Napoletana
Felejtsük most el kicsit a vastag tésztás, sajtrengeteggel fedett, rendelős pizzériákból származó pizzákat, amiknek a többsége aligha látott valódi paradicsomot (már ami a rajtuk lévő paradicsomszószt illeti). A tejfölös alapú verziókról nem is beszélve…hát milyen pizza az olyan?!) Nápoly tradicionális pizzájának ugyanis a vékony tészta, a fullos paradicsomszósz és egy kis mozzarella sajt az ismertetőjegye, ami a paradicsomos alap nélkül nem is lenne az, ami. Erre a pizzára kifejezetten ráhúzható a “minél egyszerűbb, annál jobb” duma, hiszen itt még a pariszósz sincs túlfűszerezve, mégis úgy tökéletes, ahogy van!
Caprese
A caprese saláta is tipikusan egy olyan kaja, amiből nehezen lehetne kifelejteni a paradicsomot, mivel az olajon, a fűszereken és egy kis balzsameceten kívül a mozzarella és a paradicsom alkotja magát a salátát. Nem szabad elmennünk persze a mozzarella zseniális ízvilága mellett sem, viszont ez is azt bizonyítja, hogy a paradicsom mennyire király zöldség, hiszen az olaszok egy véletlen folytán egyszer ettek egy kis sajtot a paradicsomuk mellé (vagy fordítva) és megalkottak még egy paradicsomsalátát a világnak, a caprese formájában.
Salsa
Igen, a jó salsa alapja a paradicsom! Nem mondjuk, hogy a mozis vagy boltban kapható szószok sok paradicsomot láthattak, de ha ti is igazán rajongtok a paradicsomért, akkor a sajtszósz helyett biztos inkább a salsa után nyúltok! Nyilván ha igazán minőségi salsát akartok enni, akkor ehelyett is a friss paradicsomot választjátok, amiből pillanatok alatt isteni házi paradicsomos salsát tudtok rittyenteni!
Paradicsomos menzás kaják
A menza akármennyire is rengeteg gyerek rémálma, azért be kell vallanunk, hogy menzás pályafutásunk során akadtak olyan kaják, amiket egész szívesen fogyasztottunk iskolás korunkban. Nem mondjuk, hogy ezek a legegészségesebbek voltak, de a konklúzió akkor is levonható, miszerint ha valami paradicsomos, az még a menzán is finomabb! Gondolunk itt például a paradicsomos káposztás főzelékre, a paradicsomos húsgolyóra vagy éppen (a zöldséget feltehetőleg nem sokat látott) milánói makarónira.
Ennyi gondolat talán elég is mára a paradicsomról. Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi a kedvenc paradicsomos kajátok,aztán dobjatok össze egy frankó paradicsomlevest!