Budán barangolva olyan helyek nyomába eredtünk, amiket könnyedén el lehet érni akár tömegközlekedéssel, és rövid sétákkal is. Így állt össze a fagyikörképünk 5 szuper egységgel!
Kő fagyi?
A Bartók híres-neves fagyizóját nem sokszor találjuk vendégek hosszú sora nélkül, ami nem is meglepő! A Káli-medencéből indult a történetük, ahogy korábban Györgyi már mesélt róluk cikkében. A fagyikészítést igazi olasz meseterektől tanulták, az alapanyagok mind környékbeli termelőktől származnak (kivéve az olyan különleges hozzávalókat, mint a pisztácia, mert azt Olaszországból hozatják), és a főzés is helyben, a pult mögötti részen történik. Mindez pedig pontosan érződik a termékeken, a gyümölcsös ízek tényleg természetesnek hatnak, nem holmi mesterséges ízfokozós pacsmagként. A kedvencem a szeder volt, ami pont annyira savanykás, amennyire kell, és tényleg tele van gyümölccsel. De a mangó is zseniális, frissítő sorbet változat, ráadásul cukormentes! Így hát én személy szerint csatlakozom Györgyi korábbi véleményéhez, és jó szívvel ajánlom a helyet mindenkinek, aki a 11. kerületben fagyira vágyik. A fagyikörkép első állomásán két gombóc fagyiért 1250 forintot fizettem. (Tajnay Dóri)
Kő fagyi?
1114 Budapest, Bartók Béla út 35.
Mikrokosmos
A budai listánk majdnem teljes egészét ki tudnánk tölteni a Bartókkal, hiszen egyre több jégdermesztő hely nyílik, aminek mi rendkívül örülünk, hiszen nincs messze a bázistól, így nehéz is megállni, hogy ne térjünk be mindennap egy fagyira. A paletta legfrissebb tagja a Mikrokosmos, amit a Fügések nyitottak nemrég. Tökéletesebb kihívója nem is akadhatna a Kő fagyi?-nak, a Fügére jellemző magas minőség itt is megnyilvánul. A mangó volt a kedvencünk, amiből mindenmentes változatot kóstoltunk, mégis egy édeskés, gyümölcsös ízt kaptunk. A Nero Madagaszkár pedig egy igazán extrás csokis verzió, étcsokis ízvilággal, de nem bántó keserűséggel, krémes, finom fagyi. Itt is számíthattok kígyózó sorokra a nyár folyamán, de cserébe minőségi fagyit kaptok! És még az ára sem olyan vészes, kettő gombóc 1070 forintból jött ki, papírpohárban. (Tajnay Dóri)
Mikrokosmos
1114 Budapest, Bartók Béla út 35.
KedvesKrém – a fagyikörkép 3. állomása
A Batthyány utcában található apró, kedves fagyizót könnyen meg lehet közelíteni a Széll Kálmán vagy a Batthyányi térről is, mégis egy csendesebb, nyugisabb helyen találjuk magunkat. Az egység elhivatott amellett, hogy jeges desszertjeiben nem használ mesterséges adalékanyagot és ízfokozót sem. Minden gombóc gluténmentes és gondolnak a cukormentességre is. A gyümölcsös változatok pedig még tejmentesek is, sorbet jellegű fagyit főznek belőlük. Itt sem nagyon tudnánk panaszkodni, a sós karamell életem egyik legfinomabbja volt, krémes, enyhén sós, fullos karamellízzel! A másik gombóc esetében a napi fagyit választottam, ez valamilyen bogyós gyümölcsből készült, talán acai-ból, itt egy picit más ízre számítottam, de csalódottságnak ezt sem nevezném, biztosan visszatérek ide is! Egy gombóc ára pedig 600 forint volt. A KedvesKrémben egyébként tortát is lehet rendelni, szóval ha valamilyen nagy esemény előtt állsz, akkor is látogass el ide! (Tajnay Dóri)
KedvesKrém
1015 Budapest, Batthyány utca 26.
Artigiana Gelati
Ha kedvencet kéne választanom, akkor számomra a KedvesKrém mellett ez a hely lenne a másik favorit. Az Artigiana már 33 éve boldogítja a Széll Kálmán tér környékén élőket, de egészen tuti biztos vagyok benne, hogy annál messzebbről is érkeznek ide egy jó fagyira. Mi a titkuk? Az igazi, olasz gyökerek. A hely tulaja ugyanis tényleg Olaszországból származik, ezt pedig le se lehetne tagadni. Itt nem gombócokat kapunk, hanem egy lapátnyi mennyországot, de tényleg! Két ízt próbáltunk, én bevállaltam az olívaolajos pisztáciát, ami valami elképesztően krémes volt és intenzív pisztáciaízű, megkockáztatom, hogy párja nincsen az országban! A másik pedig egy igazán frissítő, mentás lime, ami tökéletesen ellensúlyozta a töményebb, pisztáciás változatot. Nincs mese, ha egy fagyizó három évtizede töretlen sikernek örvend, annak bizony oka van! Árak tekintetében a fagyikörkép negyedik állomásán is a 600 Ft/ “gombóc” a jellemző, de vannak kivételek, ilyen a pisztácia is, ami 700 forintba kerül, de ez szerintem érthető is az alapanyag miatt. (Tajnay Dóri)
Artigiana Gelati
1122 Budapest, Csaba utca 8.
Auguszt Cukrászda
Ha budai fagyi, akkor nem lehet szó nélkül elmenni a Fény utcai Auguszt mellett, ami régi nagy kedvencünkek számít. Főleg a klasszikusok miatt szeretek ide járni: ez az a hely, ahol mindig van mákfagyi és rizsfagyi, amit még Auguszt József édesapja kezdett el készíteni hatvan évvel ezelőtt, és sokan ma is ezért járnak hozzájuk. Na, és másik kedvencem a puncs, ami az utóbbi években a legtöbb fagyizóból kikopott, pedig igazi gyermekkor íze van – még ha nem is sikerült soha megfejtenem, hogy a puncsfagyi miért éppen rózsaszín…
De ne higgyük, hogy az Auguszt csak retróban nyomul, nagyon komolyan veszik a fagyikészítést ugyanis. Auguszték a főzött fagyira esküsznek, amibe csak tej, tojás és cukor kerül, na és persze a gyümölcsös ízekbe friss gyümölcs. Vadonatúj ízük a nápolyi pisztácia, amit nemrég kóstoltunk, és levett minket a lábunkról. Ráadásul minden egyes pisztáciagombóc után 250 forintot a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségének adományoznak. Így ha fagyizás közben jótékonykodnál is, akkor irány a Fény utcai Auguszt! Ráadásul itt nagyon jutányos áron, 450 forintért kapunk egy gombócot és akár elvitelre is kérhetjük, hogy otthon fogyasszuk el! (Kalas Györgyi)
Auguszt 1870 – Auguszt József cukrászdája a Fény utcában
1024 Budapest, Fény utca 8.
Ha tetszett a fagyikörkép cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!