Ebéd a Kálvin térnél? Nem probléma vegaként, húsevőként, a retró ízek vagy az olasz konyha szerelmeseként sem.
Az árak 2023. február elején voltak érvényben!
A retró menzás: Kicsi Mama konyhája
A házias koszt és a nosztalgikus menzás ízek kedvelőinek a Lónyay utcában található Kicsi Mama konyhája tuti befutó lesz. A kifőzde fix étlappal és naponta változó menüvel is rendelkezik. A kétféle menü, ami általában egy húsos és egy vega főételt, illetve levest takar, 2090 forintba kerül. Bár a környéken élők és dolgozók már felfedezték maguknak a helyet, még sincs tömeg és gyorsan halad a sor. Sok asztal van és többen kérnek elvitelre, úgyhogy le is lehet ülni a tálcánkkal.
Nekem egy tárkonyos burgonyakrémleveshez és egy milánói makarónihoz volt szerencsém. A leves elég sűrű volt, szinte főzeléknek is beillett volna, de ízes és laktató. A makaróni, ami minden sulimenza sztárja volt anno, mit sem veszített akkori fényéből. A tésztát mondjuk már kevésbé szétfőzve esszük, de a paradicsomszószos retró ízzel együtt maximálisan hozta az iskolai ebédszünet hangulatát. Nem hatalmas adag, de egy étkezésnek elég.
A vega/vegán: 96zen
A kínai büfék nagy favoritnak számítanak, ha olcsó és gyors ebédopciót keresünk. A 96zen viszont nem édes-savanyú és szecsuáni csirkét, hanem édes-savanyú sütőtököt és kamu szecsuáni padlizsánragut kínál. A hely maga ne riasszon el senkit: nem túl hívogató, de elvitelre tökéletes, és a hátsó asztaloknál le is lehet ülni elfogyasztani a menüt. Egy közepes adag étel 2300 forintba kerül, ami ugyan drágább, mint egy klasszik kínai, de tényleg nagyon ízletes, és vegaként remek opció az ázsiai ízek kedvelőinek.
Az én két kedvenc kínai kajám a szezámmagos csirke és a szecsuáni, szóval igyekeztem megtalálni ezeknek a vega megfelelőjét. Így került a tányéromra a már említett sütőtök és egy szaftos padlizsánragu. A rizstésztás alapnak külön örültem, mert sok kínaiban nem kapni, vagy csak felárral. A ragacsos sütőtökfalatok szinte megtévesztésig hasonlítanak a csirkére: ott is szinte csak a panírt érezni, nem? 😀 A zöldséges ragu is ugyanaz a kicsit pikáns, ázsiai stílus, amit megszokhattunk. Összességében nagyon ízlett, szívesen választanám máskor is – úgy tűnik, nem csak nekem jött be, ugyanis amíg fotózgattam, sok törzsvendég tért be, és kérte „a szokásosat”.
A (nem csak paradicsomos) tésztaimádók paradicsoma: PASTA.
Egységesen 2000 forintba kerülnek a tészták a PASTA. nevű helyen. Általában 4-féle tészta közül lehet választani a Kálvin téri PASTA.-ban, ahol nincs lehetőség leülni, csak elvitelre kérni. Saját dobozzal viszont nem kell készülni, mert egy egész jól záródó papírdobozban „tálalnak”. Előfordul, hogy az utcán is állnak, de gyors a kiszolgálás, úgyhogy nem kell sok várakozással számolni.
Nekem a tikka masalás, indiai stílusú csirkés tészta tetszett a legjobban. A fusillire egy garam masalás paradicsomszósz került, bele csirkemellkockák, és az elmaradhatatlan sajt a tetejére. Épp egy picit csípett, pont jól fűszerezték. Nem túl sós, és a tészta állaga is rendben volt. Nagy adag étel, ami ezért az árért szerintem abszolút megéri.
Pizzaszelet kicsit másképp: Pizza foriù
Pizzát ebédelni mindaddig trash, amíg nem egy olyan tuti helyen csaptok le rá, mint a Pizza foriù. Az aprócska üzletet nápolyi srácok nyitották a covid-járvány kellős közepén, 2021 áprilisában. A kínálatukban a klasszik, téglalap alakú nápolyi pizzaszeletek mellett saját újdonságuk, a pizza mail is helyet kapott. Ez tulajdonképp a calzonéhoz hasonlítható, töltött pizzatészta.
Egy magasított asztalnál le tudunk csüccsenni, amit melegen ajánlok, ha van időtök, mert helyben fogyasztáskor a pultban lévő kis sütőben ráforrósítanak a kiválasztott szeletekre. Így olyan, mintha frissen kapnánk!
Egy szalámis és egy klasszik margherita pizzát kértem, a két szelet 1380 forintba került. Ha tartani akarjuk a 2500-as keretet, akkor majdnem még 2 szelet beleférne a büdzsébe, de szerintem 2-vel is jól lehet lakni. A pizza mailek egy fokkal drágábbak, 900-1300 forintba kerülnek, de laktatóbbak, mint egy hagyományos szelet.
A pizzatészta hibátlan, szellős és vékony, mégsem papírvastagságú. Meg lehet normálisan fogni, van benne anyag, nem ázik a feltétektől. A paradicsomszósznak olyan napérlelte íze van, mintha akkor szedték volna a kertből, a sajtra és a pikáns szalámira pedig szintén nem lehet panaszunk. Nem, ezekre a pizzákra nem illik ketchupot kérni (szerintem nincs is, ahogy ananászos pizza se), de nélküle is kellemes és végtelenül gyors ebéd, amit akár útközben is be tudunk dobni, mégsem egy gagyi szendvics a boltból.
Ráérős fancy ebéd a Kálvin térnél: Púder bárszínház
A Púder bárszínház délben nyit, és a klasszikus étlap mellett napi menüvel is várja az éhes vendégeket. A fix kínálat két fogást takar, 2490 forintért. A hely nagyon hangulatos, kicsit romkocsmás stílusú, de mégsem lepukkant, a konyhája pedig abszolút a bisztrós vonalat képviseli. Az ebédmenüben persze ne számítsatok hatalmas izgalmakra, zellerkrémleves és resztelt csirkemáj petrezselymes burgonyával, vagy épp milánói sertésborda és erdeigyümölcs-ragus áfonyás palacsinta kerül a tányérokra.
Kicsi Mama konyhája vs Púder bárszínház
Ha azt vesszük alapul, hogy a Kicsi Mama menüje 400 forinttal olcsóbb, a minőség összehasonlíthatatlan. A Púderben tényleg éttermi minőségű, tűzforró fokhagymakrémlevest kaptam, nem bolti toastból, hanem kovászos kenyérből készült krutonnal. A második fogás Stroganoff-csirke ízletes és kiadós adag volt (bármennyire is csúnya), a krokettet szinte soknak is találtam, de mindent megettem és huh, fixen nem maradtam se mennyiségi, se minőségi éhes. Viszont ha valakinek nem jön be a napi menü, így járt, mert nincs többféle opció, a klasszik étlap pedig nem kifejezetten olcsó.
Várakozásban se lehet összehasonlítani a két helyet: a Kicsi Mama egy kifőzde, tálcával sorban állós, percek alatt megebédelős dolog. A Púderben helyet foglalsz és vársz – nekem majdnem 15 perc volt, mire meghozták a levest. 5 perccel nyitás előtt már többen voltak a helyen, de nem tömeg, mégis 40 perc volt, amíg megebédeltem. (A fotózást nem számolva, pedig gyorsan eszem.) Azoknak ajánlom, akiknek van ideje picit hosszabban ebédelgetni, és nemcsak jóllakni akarnak, hanem kulinárisan is kielégülnének. (És persze azoknak, akik nem túl válogatósak! Én 3 napig vártam, mire számomra is fogyasztható kaja volt menüre tűzve. De ez az én egyéni szoc. problémám. 😄) Ha pedig megtetszett a hely, érdemes visszatérni „sötétedés után” is, ugyanis színes koktélok és különböző programok teszik felejthetetlenné a Púderben töltött estéket.
* A látogatásom óta bővült a Púder ebédmenü-kínálata.
A környéken persze még számtalan opciót találni, a palacsinta-menütől kezdve a Púderhez hasonló bisztrós menüig.
Ha tetszett az ebéd a Kálvin térnél toplista, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!