Persze a cím rögtön kiegészítésre is szorul: nem arról van szó, hogy csak ezek a jó olasz helyek Budapesten, pusztán arról, hogy egy napba csak ez a négy kedvenc helyünk fért bele. Viszont szerencsére éppen megjelent a nyári Street Kitchen magazin, amiben összegyűjtöttük nektek Budapest legjobb olasz helyeit, leírásokkal együtt. Így bátran belevághattok egy olasz körútba itthon is! A magazint itt tudjátok megrendelni.
Scusi Focacceria
Mi mással kezdhettük volna a napot, mint egy kiadós olasz reggelivel, és mi lehetne jobb reggeli, mint egy focaccia? Szerencsére már Budapesten sem kell nélülözni a jó focacciákat, sőt már egy külön focacceriának is örülhetnek a műfaj rajongói. Én nagy rajongója vagyok amúgy a helynek, főleg a csodás olasz alapanyagok és a hatalmas adagok miatt. Áradoztam is már róluk egy cikkben. Ez a hely tulajdonképpen olaszos stílusú, nagyon bőségesen megpakolt szendvicseket kínál, amihez a focaccia ropogós héja adja meg a végső élvezetet.
A Scusi Focacceria, ami igen bátran a járvány közepén nyitott meg, a töltött focaccia műfajának hódol. A szuper olasz alapanyagok mellett magyar kistermelők zöldségeivel és salátáival is alaposan teletömik a focacciákat. Lilla egy prosciuttósat kért, de azért elárulom, hogy nekem a vega és a mortadellás változatok a kedvenceim. Készüljetek fel a hatalmas adagokra és a remek hangulatra! Mindennap egyféle focaccia kérhető ebédmenüben is egyébként, ez levest, egy fél focacciát és kedvező árat jelent.
1088 Budapest, Bródy Sándor utca 11.
Dolcissima
Öt éve nyílt meg Budapest máig egyetlen, autentikus olasz cukrászdája: a Dolcissima. Davide Deligio több mint tíz éve érkezett Magyarországra Bariból, és már Olaszországban is cukrászként dolgozott, így valódi szakértője az olasz süteményeknek. Fahmi Szuzannal együtt nyitották meg a Dolcissimát a Frankel Leó úton, ami azóta az olasz édességek rajongóinak kedvenc zarándokhelye lett.
Itt már Lilla is nagyon izgatott lett, és azonnal rávetette magát a sfogliatellére, ami az egyik legemblematikusabb olasz édesség: zsírral készült, hajtogatott rétestészta feltekerve és kagyló alakúra formázva. Ezt készítik sima és töltött változatban is. Ezután jöhetett is a rum baba, ami szintén egy tipikus dél-olasz édesség: rumba áztatott fánktészta. Természetesen a Dolcissimában ezt is megtöltik, biztos, ami biztos alapon. Ezután már gyerekjáték volt Lillának a pisztáciás torta és a fagyi elfogyasztása.
Sajnáljátok egy kicsit, nagyon nehéz ilyen sok édességet megenni! 🙂
1023 Budapest, Frankel Leó út 21.
Due Fratelli
Számomra egy teljesen új egység volt a Due Fratelli Pizzéria, eddig még nem jártam itt. De szerintem visszatérek még, mert igen kedves, hangulatos, családias hely, ami látszik, hogy nagy kedvence a környékbelieknek. Ebédidőben annyira tele volt, hogy egy üres szék sem volt. Saját lisztkeverékükből készítik a pizzákat és nagy az olasz tészták választéka is. A budaiak szívét leginkább azzal nyerték meg, hogy tésztából és pizzából is készítenek gluténmentes változatot, amit ráadásul külön kemencében sütnek meg, így a gluténérzékenyek valóban biztonságban tudhatják magukat.
Bevallom, én nem annyira szeretem ezt a fajta vékony pizzát, de ez nem jelenti, hogy amúgy ez ne lenne kitűnő. Sőt, sokan kifejezetten ezért keresik őket, és a tulajdonosok nem is tagadják, hogy bár Toszkána ízeit igyekeznek az asztalra csempészni, de mindezt a magyar vendégeknek szánják. Nagyon ajánljuk a tésztákat és a lasagnét is!
1027 Budapest, Erőd utca 9.
Caffé GianMario
Ki ne ismerné a GianMariót, ami tényleg egy talpalatnyi Olaszország Budapesten. Ha autentikus olasz hangulatra, nyüzsgésre vagy csak egy kis olasz beszédre vágytok, itt a helyetek! Nem csoda, hogy a hely mindennap tele van, már ebédidőben is akkora a nyüzsgés, mintha valami buliba csöppentünk volna. Pedig ez simán csak egy olasz étterem. A Bajcsy-Zsilinszky út még csak nem is a leghangulatosabb része a városnak, ezért is kisebb fajta kincs az a hangulat, ami itt uralkodik.
Mindkét tulajdonos olasz, régóta Magyarországon élnek, és mint mondják, meg is szerették az országot és a magyarokat is. De azért szerencsére az ételek terén maradtak a teljesen autentikus olasz vonalnál. Az étlapot naponta írják, és húzzák le róla a fogásokat, amik elfogytak – ez is jelzi tehát a frissességet. Bár a caffé kifejezés itt nem túlzás, nem egy puccos helyről van szó, és az étlapon is az egyszerűbb olasz vonal uralkodik.
Lilla itt halat rendelt, éppen azért, hogy erről a vonaláról se feledkezzünk meg az olasz konyhának. A tésztába is tenger gyümölcsei kerültek, méghozzá nem kevés. Hozzá pedig nem hiányozhatott az Aperol Spritz. Ha néha kicsit hiányzik Olaszország, ide mindenképpen nézzetek be!
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!