Fura étkezési szokások a világ körül
Mindenki ismeri azt a közmondást, hogy „magyar ember teli szájjal nem beszél”, más országokban, lehet, hogy ez nem evidens, sőt lehet, hogy náluk egészen más számít normálisnak. Nézzünk erre pár példát, és jöjjön pár fura étkezési szokás a világ minden tájáról:
- Nálunk minden bizonnyal bunkónak számít az a személy, aki étkezés közben szürcsöl, de ez nem így van Japánban. Ott úgy tartják, hogy aki nem szürcsöl tésztaevés közben, annak nem ízlik az étel, ezzel pedig megsérti a házigazdát, vagy a szakácsot. Így, ha Japánban jártok, és egy jó kis tésztaételt vagy levest esztek, akkor szürcsöljetek jó hangosan, nehogy kilógjatok a sorból.
- Japánban, úgy látszik több olyan szokás is létezik étkezés közben, ami nálunk nincs jelen. Japánban nem adunk ételt tovább pálcikával, mert ez temetésre emlékeztet, ahol a halott csontjait szokták a családtagok körbeadni pálcikáról-pálcikára.
- Tanzániában bizony illetlen dolog egy vacsorára időben érkezni. Mindenkitől elvárt dolog a minimum 15-30 perc késés.
- Kanadának az északi részein kedves dolognak számít pukizni egyet evés után. Ezzel fejezik ki, hogy mennyire ízlett az elfogyasztott étel. Mázli, hogy Magyarországon nem él ez a szokás.
- Aki már járt Olaszországban, az láthatta, hogy az olaszok nem isznak cappuccinot vagy bármilyen tejes kávét ebéd vagy vacsora után. Az ilyen kávékat inkább reggelire fogyasztják, ebéd után csupán egy feketét hörpintenek fel, aki pedig máshogy teszi, az csakis turista lehet.
- Dél-Koreában senki sem kezd el enni egészen addig, amíg az asztalnál ülő legidősebb személy nem vette a szájába az első falatot. Aki nem várja ezt meg, az nagyon tiszteletlen. Egészen elképesztő, hogy a keleti országokban mennyire tisztelik az időseket.
- Kínában több, számunkra talán furcsának talált, étkezési szokás létezik. Az egyik ilyen, hogy étkezés után nagyon is elvárt, hogy a vendég böfögjön egy jóízűt. Ez a hagyomány azt jelenti, hogy ízlett az étel, mindent rendben találtunk. Minél nagyobbat böfög az ember, annál jobban ízlett. Ez a szokás, amúgy több országban is él a mai napig, megtalálható pl. Egyiptomban is.
- Amint tudjuk Kínában elég babonásak az emberek, és sok szokásuk hiedelmeken alapszik. Így van ez a következő étkezési szokásnál is. Amikor a kínaiak egészben sült, vagy főtt halat esznek, sose fordítják meg, hanem ahogy lerakták a halat eléjük, úgy fogyasztják el. A hal megfordítása ugyanis baljós előjel, azt jelenti, hogy fel fog borulni a halászhajó.v
- Az étkezés után hagyott teljesen üres tányér más-más országban egészen ellentétes jelentéssel bír. Például Indiában és Japánban, ha mindent megeszünk a tányérról, és nem hagyunk maradékot a végén, akkor az azt jelenti, hogy nagyon ízlett. Ezzel ellentétben, ha ezt csinálnánk Kínában, akkor az azt jelentené, hogy az étel kevés volt, nem volt elég, és a szakácsot ezzel megsértenénk. Lehet, hogy ezért tömik meg mindig annyira a sarki Kínaiban az elviteles dobozt?!
- Thaiföldön nem tesszük az ételt villával a szánkba. Inkább a villa segítségével tegyük egy kanálba az ételt, és azt emeljük a szánkhoz.
11. Az köztudott, hogy sok országban nem használnak evőeszközt étkezéshez, hanem a puszta kezükkel esznek az emberek, az viszont nagyon nem mindegy, hogy melyik kezüket használják. Ha Közép-Keleten, vagy pl. Indiában jártok, akkor semmiképp se egyetek a bal kezetekkel, mert azt tisztátalannak tartják, ugyanis azzal a kezükkel mosakodnak az emberek (na meg wc-n is azt használják). Így csak is a jobb kézzel szabad enni.
12. Dél-Koreában úgy tartja az etikett, hogy nem önthetsz italt magadnak, hanem meg kell várnod, amíg valaki más önt neked, vagy ha meguntad a várakozást, akkor illedelmesen meg kell kérned valakit, hogy öntsön neked.