Nem mellesleg magának a szendvicsnek mint ételnek a története is nagyon érdekes és vicces, még akkor is, ha esetleg nem teljesen igaz. Állítólag feltalálása egy John Montagu nevű grófhoz kötődik, aki az angliai Sandwich tartományban élt, és igencsak kedvelte a szerencsejátékokat. Így inasának olyan ételt kellett felszolgálnia, amit kártyázás közben is el lehet fogyasztani anélkül, hogy a keze maszatos lenne. A legenda szerint tehát Montagu gróf remekül elélt ezen a kaján, úgyhogy mi is elélünk. Következzenek most a világ leghíresebb szendvicsei, melyekhez mind válogattunk receptet is, ha főzés nélkül szeretnél valami kiadósat és finomat enni.
Tramezzini, Olaszország
Az olaszok nem csak a pizzához és a tésztához értenek, ennek egyik bizonyítéka a háromszögletű szendvics, azaz a tramezzini. Ami ráadásul Észak-Olaszországban egy kifejezetten ebédre fogyasztott étel, és egyetlen alapszabálya a héj nélküli, puha fehér kenyér. Azt teszel bele, amit csak akarsz, de azért leggyakrabban sonkával vagy tonhallal készítik. Itt van rögtön egy szuper sonkás-tojásos, emeletes változat.
Bánh mi, Vietnám
A leghíresebb vietnámi szendvics, amit egyébként a franciák ihlettek, nem véletlenül van bagettben. A tölteléket azonban alaposan a helyi ízvilághoz igazították. Többnyire sertéshússal, esetleg tofuval töltik, mellé marinált zöldségeket, szezámolajat, zöldségeket és friss zöldfűszereket pakolnak. Természetesen ehhez is van receptünk.
Smørrebrød, Dánia
A smørrebrød a dánok mára világhírűvé vált szendvicse, ami tulajdonképpen abban különbözik más szendvicsektől, hogy nyitott, azaz a tetejére nem kerül még egy kenyérdarab. És hogy ez miért jó? Hát mert így sokkal jobban néz ki! Csodásan lehet játszani a színekkel és a díszítéssel. Az Instagram sztárja állítólag eredetileg a dán munkásosztály eledele volt a 19. században. Szokás volt ugyanis az előző napi maradékokat mind felhalmozni egy szelet kenyérre, így sokáig csillapítani tudták az éhségüket.
A látvány mellett van még egy nagyon fontos összetevője, nevezetesen a sűrű, kovásszal készült rozskenyér, ami minden smørrebrød alapja.
Cubano szendvics, Florida
Bár ma Florida egyik legnagyobb kedvence, eredetileg Kuba luxusételeként vált ismertté, ami nem csoda, tekintve a drága és bőséges alapanyagokat. A fűszeres, omlós karaj mellé még francia sajtot és sonkát (vagy Florida egyes helyein szalámit) is pakolnak. Miami és Tampa városa is a maga verzióját mondja az eredetinek, bár mifelénk inkább a sonkás változata ismert. Laktató és ráadásul meleg szendvics, fullos ebéd vagy vacsora.
Katsu sando, Japán
A katsu a japánok tökéletes rántott húsa, amit hajszálvékonyra vágott káposztával és mártogatóssal esznek. Vagy éppen puha kenyér közé töltik, és már készen is van belőle a szendvics. És hogy hogyan készítsd el ezt a szuper finom és ropogós rántott húst?
Falafel szendvics, Közel-Kelet
A világ egyik leghíresebb street foodja a falafel-szendvics, ami ráadásul a vegáknak is tökéletes megoldás minden alkalomra. Laktató és egészséges is. A csicseriborsóból készült ropogós golyócskák mellé nagyon jól illik az apróra vágott paradicsom, uborka, hagyma, és persze a hummusz. Mindez egy pitába töltve mennyei. Naná, hogy ehhez is van receptünk! Ha nincs kedved a száraz borsóval bajlódni, konzervből is készítheted!
Reuben szendvics, USA
A marhasonkával készülő Reuben szendvics az én egyik személyes kedvencem. Ez is meglehetősen cuccos darab, rengeteg hússal és sajttal. Klasszikus recept, kicsit a pastrami szendvicsre hasonlít, csak ez meleg. A füstölt marhaszegyet két szelet rozskenyér közé pakolják, megrakják sajttal, majonézzel és tormás salátával, majd összesütik.
Croque madame, Franciaország
A legismertebb reggeli szendvics, a párizsi kávéházak szülötte, amit a selymes besamel szósz tesz különlegessé. Mindenki imádja, de nem kell érte drága brunchozókat felkutatnod, hiszen otthon is el tudod készíteni egy lusta vasárnap délelőtt. Persze férfiasíthatod is a receptet, egy kis sonkával máris croque monsieur lesz belőle.
Ha tetszett a szendvics cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!