Kávé kisokos: top 9 kávéfajta röviden
A kávétípusok közötti alapvető különbség a 3 fő összetevő, az espresso, a gőzölt tej és a tejhab arányainak változatosságában rejlik. Persze léteznek olyan elvetemültebb kávézók, ahol elnyomják a kávézás élményét néhány deci cukorsziruppal és több méternyi tejszínhabbal, de eredetileg a közismert típusok nem tartalmazzák ezeket. (Meg persze ma már semmi sincs ingyen, szóval általában ha egy tejes kávét kérsz, nincs akkora szerencséd, hogy kapsz bele bármi más grátiszt is. )
1. Espresso
Más néven “rövid” vagy “rövid fekete”. (Kocsmában ne így kérjétek) Az espresso képezi az összes kávé alapját, vagy a bevállalósak számára igazából ez “A kávé”.
2. Dupla espresso (Doppio)
Soha nem találnátok ki, de a dupla espresso-ba bizony két espresso shot kerül, tehát aki nem bírja a koffeint, az ne ezzel kezdje a koffeintúráját.
3. Ristretto
A ristretto ugyanannyi kávét tartalmaz, mint az espresso, viszont kicsivel kevesebb vízzel van hígítva. Így egy igazán markáns ízvilágú, erős shot a végeredmény.
4. Macchiato
Espresso shot, egy kevés tejhabbal a tetején.
5. Hosszú kávé (Americano)
Espresso forró vízzel hígítva.
6. Latte
Magyar ember számára csak szimplán tejes kávé. Hivatalosan a latte-ba egy shot espresso kerül, amit sok gőzölt tejjel hígítanak. Amúgy már csak azért is megéri latte-t rendelni színvonalasabb kávézókban, hogy a baristák kibontakozhassanak és gyönyörű latte art-okat gyártsanak nekünk legalább a borús hétfő reggeleken.
7. Capuccino
Sokan sajnos ezt a kávéfajtát keverik a latte-val és úgy gondolják csak a méretében különbözik tőle. Ami önmagában igaz is, mivel kisebb csészében adják, de a lényegi különbség az, hogy kevesebb gőzölt tejjel és több tejhabbal készítik.
8. Melange
Kevésbé erős kávévariáció, ami még ráadásul édes is. Többfajta elkészítési módja létezik, de a leggyakoribb melange a mézes változat. Az első lépés a méz, melyre jöhet az espresso, végül pedig mindezt gőzölt tejjel és tejhabbal hígítják.
9. Mocha
Egy király kávé azoknak, akik ebéd után nem tudják eldönteni, hogy kávét igyanak, vagy bekapjanak egy kocka csokit. A mocha tulajdonképpen egy szerelemgyerek, akinek szüleit egy capuccino és egy forró csoki szerepében tisztelhetjük. Espresso egy kevés gőzölt tejjel és tejhabbal, a végén megbolondítva csokisziruppal vagy kakaóval.
Na, most hogy ti is hatalmas kávészakértők lettetek, javasolnánk, hogy főzzetek le pár adaggal, gyártsatok mellé valami finom sütit (mondjuk ezt a fehércsokis loaf-ot), és hívjátok át a barátaitokat, hogy megünnepeljétek e jeles ünnepet, a Kávé Napot!