A Balaton télen is gyönyörű, ráadásul tömeg sincs, és sok étterem nyitva tart! Mutatjuk a kedvenceinket!
Balcsi Falatozó
Az egyik legnagyobb kincs a Balaton-parton a Balcsi Falatozó, ami egyébként azért különleges, mert nemhogy télen is nyitva van, de egyenesen CSAK télen van nyitva. Nyáron ugyanis a Tölgyfa étteremben működik a csapat, ami azonban télre túl nagy lenne, és a fűtés sem megoldott, így ilyenkor átköltöznek a „Balcsiba”.
Hihetetlenül jó hangulatú hely, egyszerűségében is nagyszerű, ráadásul egész télen, a hét minden napján nyitva vannak, ami tényleg nagy vállalás. Hozzájuk bármikor be lehet esni egy jó, kiadós ebédre. Nem véletlenül népszerűek a környéken, így hétvégén mindenképpen ajánlott foglalni. Étlapjuk sokszínű, ázsiai és vegán ételkínálatunk is van, de nagy mesterei a magyaros fogásoknak is. Mi például legutóbb vadast és paradicsomos káposztafőzeléket ettünk náluk, ami sült oldalassal érkezett.
A vadas igazi, omlós marhahússal érkezett. Nem zsemlegombóccal, hanem spagettivel, ami, vessetek meg, de az én gyengém. Nálunk gyerekkoromban is mindig így készült a vadas. Teljesen elvarázsolt a paradicsomos káposzta is, pedig még csak nem is szeretem. Külön cikket érdemelne a szilvalekváros, habkönnyű derelye, aminek egyetlen baja annyi volt, hogy túl gyorsan elfogyott. Házi vaníliafagyi érkezett hozzá, a szilvát is ők főzik bele.
Cím: 8621 Zamárdi, Vasút u. 1/a
Teri Mama Vendéglője
Ez valóban egy klasszikus vendéglő, sőt mondhatnánk, hogy csárda. A klasszikus ízvilág, a kiadósság, a búbos kemence és a piros terítő megvan. A zsírban tocsogás, a vágható ételszag és a mikrózott köret azonban a Teri Mamában elmarad! A névadó Teri mama Erdélyből érkezett Magyarországra még a kilencvenes évek elején. Ma már lánya, Tünde főz a konyhában.
Az étlap szinte zavarba ejtően bőséges, de ez mit sem csorbít a minőségen. Az összes hagyományos, magyar klasszikus étel megtalálható az étlapon, indíthattok például egy májgombóclevessel, amit követhet egy erdélyi töltött káposzta vagy mátrai borzaska.
Teri Mamáék egyébként most egy kis téli álmot alszanak, na de nem sokáig – február 15-én nyitnak, és akkor végigehetitek náluk az étlapot.
Cím: 8380 Hévíz, Zrínyi u. 147.
Vígmolnár Csárda
A név megtévesztő lehet, hiszen a Vígmolnár nem egy klasszikus értelemben vett csárda, itt ne várjunk kockás terítőket, a hangulatra és az ízekre azonban nem lehet panasz. A belső tér letisztult, az ételek néhány szinttel továbbgondoltak, mint egy hagyományos csárdában, de hát nem véletlenül kapott idén Michelin-ajánlást a hely.
Halászlé és bableves mindig van az étlapon, ahogy kacsacomb és csülök is. Az én kedvencem azonban a rakott túrós csusza, olyasmi, mint egy lasagne, de valódi magyaros ízekkel, házi túróból. A téli időszakban péntektől vasárnapig tartanak nyitva.
Cím: 8229 Csopak, Kőkorsó u. 1.
Mélytányér
Egy szintén egész télen nyitva tartó hely a Mélytányér Almádiban, igaz, ők csak ebédidőre nyitnak ki, akkor viszont kínálnak menüt is. A Mélytányér egy igazán érdekes konstrukció. Bár a napi menü és étlap több darabja valóban magyaros, ehhez azonban görög kaják is társulnak, az étterem tulajdonosa ugyanis görög. Az étlapon ennek megfelelően a görögös vonások igényesen keverednek a magyarok szájízének megfelelővel, ugyanúgy találunk rántott csirkecombot és ajváros csirkemellet is, de a vegetáriánusok sem maradnak éhesek.
A téli időszakban is mindennap nyitva vannak, igaz, csak ebédre, 11 és 15 óra között. Naponta friss ebédmenüvel készülnek, melynek ára igen baráti, 1650 Ft. Rántott hús, tökfőzelék, pörkölt és grízes tészta is szerepel a menüben.
Cím: 8220 Balatonalmádi, Jókai Mór u. 1.
Szőlősi Kocsma
A Szőlősi Kocsma az egyik kedvenc menedékem a Balatonnál, kissé távolabb a parti nyüzsgéstől, Balatonszőlősön. Az egykori falusi kocsmából átalakított étteremben valóban magyaros, szinte falusias comfort foodban lehet részünk, érdemes errefelé kirándulni egyet. A téli időszakban ők is csak hétvégente tartanak nyitva, de az étlap kéthetente megújul. A tepertőkrém, a túrógombóc és a lencsefőzelék mellett azért bisztrósabb irányba is kacsintgatnak. A nyúlcombból készült vadas például mindenképpen egy kuriózum.
A február 10-i hétvégére pedig téli lángosozással készülnek: a ropogós mini lángosokkal megidézik a nyarat! A klasszikus sajtos-tejfölös mellett céklás-mentes és szarvastatáros-gyömbéres lángos is lesz!
Cím: 8233 Balatonszőlős, Fő utca 10.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!