A menzán anno repetázni szinte cikinek számított: senki se merte bevallani, hogy valójában igenis ízlik neki a meggyszószos hús vagy a rögös tejbegríz. Ezek a menzás kaják viszont bebizonyítják, milyen ételkülönlegességekkel leptek meg minket valójában a suliban!
Szuperfinom tárkonyos csirkeragu
Amikor előző nap valamilyen tárkonyos raguleves volt a menü, várható volt, hogy másnap krumplival, rizzsel vagy tésztával megkapjuk a koncentrált változatát. De mi ezzel a gond? #maradékmentés 😀 Valójában mind a kettő, a raguleves és a ragu is lehet finom, ha jól készítik. Ez a tárkonyos verzió egyszerűen csodálatos!
Bácskai rizses hús
A rizses hús volt az a kaja a menzán, aminél sose lehetett megállapítani, pontosan mi is van benne. Ez most egy húsdarab? Vagy egy krumpli? De miért lenne krumpli a rizsben? Jaaa, hogy egy paprika volt! A tippelgetés helyett kövessétek Lajos receptjét, amiben mindenről tudni fogjátok, hogy micsoda! Több régi magyar és szerb szakácskönyvet is áttanulmányozott hozzá, hogy a legfinomabb és legautentikusabb bácskait mutathassa be a Street Kitchen oldalán.
A legretróbb ebédmenü: paradicsomleves és grízes tészta
Ezekért a napokért érdemes volt felkelni, és bemenni az iskolába. A tanároknak pedig extrán figyelmesnek kellett lenni, mert sok volt a sunyiban repetázó felsős, ugye?! Az olaszos paradicsomlevest is imádjuk, szó se róla, de ezt az édeskés változatot mindenki ismeri, aki evett életében menzás kaját. A grízes tésztára a suliban nem sok lekvár jutott… de otthon ezen változtathattok: kapjatok le a polcról egy finom házi barackot vagy epret, és tegyetek rá annyit, amennyit nem szégyelltek!
Lajos-féle csirkepaprikás és gombapaprikás
A paprikás fogalma a menzás értelmezésben kimerült a fűszerpaprikás lében úszó hús/zöldségdarabokban. Aki szereti a magyaros ízvilágot, az valószínűleg már kipróbálta otthon, milyen is egy IGAZÁN finom csirke- vagy gombapaprikás, de ha valaki mégsem tette, akkor itt a remek alkalom! Bár a suliban sokszor tészta volt a köret, otthon vegyétek a fáradságot, és dobjatok össze hozzá egy galuskát – nem olyan macerás, mint elsőre gondolnátok.
Retró menü: Tojásleves és tarhonyás hús
A tojáslevest (gazdagon) a menza után a híres, vagy inkább hírhedt „Angilali házunk!” videó tette ismertté. 😀 Azonban vicces vagy sem, ez a kaja elég megúszós, jól elkészítve pedig nagyon finom és laktató. A tarhonyás hússal hasonló fenntartásaink voltak, mint a rizses hússal, de otthon nem fog ragadni a tarhonya, ha odafigyelünk a főzési időkre!
Lajos-féle krumplis tészta
Ezzel az étellel a menzán az volt a legnagyobb baj, hogy sosem járt hozzá elég savanyúság. Lajos receptjét követve, és megfelelő mennyiségű céklával és/vagy csemegeuborkával tálalva viszont otthon megszépíthetitek a krumplis tésztás ebédek emlékét. Óvatosan repetázzatok belőle, mert nagyon el tud telíteni a szénhidrátbomba!
Resztelt máj
A máj nemcsak gyerekkorban, hanem felnőttként is elég megosztó. Aki viszont a menzás élmények miatt csak a resztelt májtól viszolyog, más formában megeszi, az adjon egy esélyt Lajos receptjének! A menzás kaják közül ez az egyik legszaftosabb, friss kenyérrel tunkolva teljesen más, mint a suliban szétfőtt krumplival tálalt belsőség.
Ha tetszett a menzás kaják toplista, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!