Hirdetés
Green Kitchen

Mit eszik a Mikulás? Mikulásváró kaják a nagyvilágból

Hirdetés

Mit eszik a Mikulás? Mikulásváró kaják a nagyvilágból

Hirdetés
Mindjárt itt van a karácsony, de előtte még van nekünk egy december 6-ánk is, amikor ugyebár meglátogat minket a Mikulás. Ugyan mi többnyire Magyarországon nem várjuk semmi finomsággal szegényt, de azért egyes országokban, ahová a mi szokásainktól eltérően, karácsonykor érkezik a Télapó, ki szoktak készíteni számára a gyerekek néhány finom vendégváró falatot. Nézzük tehát, hogy hol milyen kaja és pia várja ezt a puttonyos jóembert.
Hirdetés

Anglia

Angliában a klasszikus hagyomány szerint húsos pitét és egy nagy pohár tejet készítenek ki a Mikulásnak, de egyes családok úgy gondolják, hogy a tej helyett frankóbb egy pohár sherry (likőrbor). Ehhez hasonlóan Írországban is inkább alkohollal várják az öreget, szóval egy pohár sör csücsül minden pite mellett.

Dánia

Akármennyire is meglepő, a dánok nem a Mikulást várják, hanem egy mitológiai manót, Nisse-t, aki elvileg védelmezi és fejleszti a gazdaságot. Számára egy finom édes rizspudingot készítenek ki, ami ha esetleg mégis elfelejtődne, akkor a hiedelem szerint a gazdaság nem fog gyarapodni.

Franciaország

A francia gyerekek a saját csizmájukba készítik ki a vendégváró falatot, ami nem más, mint néhány keksz és répaszelet. A Mikulás pedig cserébe ezekbe a csizmákba teszi az ajándékokat.

Svédország

Svédországban Tomte, Skandinávia téli mitikus teremtménye hozza az ajándékokat, akinek elvileg nagyon sok energiára van szüksége, hogy kiszállítson minden meglepetést a gyerekeknek. Éppen ezért, számára kávét készítenek ki, hogy rendesen fel tudjon töltődni. Mondjuk ha az összes háznál ledönt egy csésze kávét ez a manó, akkor esélyes, hogy szegény az út végére koffein-túladagolásban elhalálozik 😀

 

Hollandia

A holland gyerekek inkább a szánhúzó rénszarvasokra gondolnak, így számukra szénát és répát készítenek ki. A Mikulás pedig, úgy néz ki, így nem kap semmit, bár ha szereti a zöldséget, akkor legalább abból csak elrágcsálhat párat Rudolfék mellett..:D

 

Ausztrália

Az ausztrál gyerekek is készülnek répával a szarvasok számára, ők viszont a hollandokkal ellentétben a Mikulásra is gondolnak és egy jó nagy pohár sörrel várják őt.

 

USA

Ahogy azt már számtalan karácsonyi filmben is láthattuk, Amerikában a Mikulás a kéményen keresztül érkezik és a kandallóból kimászva elfogyasztja a tipikus “Miku fogást”: egy pohár meleg tejet és néhány amerikai csokidarabos kekszet.

Chile

Itt az ajándékokat a Mikulás mini változata hozza  (El Viejo Pascuero), ugyanis itt kisebbek a kémények és a normál méretű Télapó nem férne át rajta. A chilei gyerekek gyümölcskenyérrel várják őt.

Japán

És végül a japánok a legfurábbak, akik ugyan nem a Mikulás számára készítik ki a kaját, viszont karácsonykor, a hatalmas ünnepi vacsorán, nem mást esznek, mint rántott csirkét. Rántott csirkét, borral. Hmm!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások