3 különleges hely a Tisza-tónál, amit muszáj kipróbálnod
Megjelent a Street Kitchen magazin nyári száma, amit ezen a linken gyorsan meg is tudtok rendelni, ha eddig lemaradtatok volna róla. Ebben összeszedtünk néhány szuper éttermek a Tisza-tó körül. De azért igyekszem leszögezni, hogy egy percig sem állítom, hogy csak ezek a jó éttermek vannak a környéken, pusztán azt, hogy ez három jó hely, amit egy túra során fel tudtam fedezni. De ha ti bármilyen másik jó étteremről tudtok még, akkor szóljatok!
Ferdinánd bisztró
Túránk első állomása a tótól egy kicsit távolabb található Kunmadaras, ami nagyjából 20 perc autóút Tiszafüredről, így nem jelent túl nagy kitérőt. Igen ritka, hogy egy településre kizárólag egy étterem miatt zarándokoljon el valaki, de például az Anyukám mondta esetében is működik, hiszen nagyon sokan csak miattuk veszik Encs felé az irányt. Ez a helyzet a Ferdinánd bisztróval is, ami két éve nyitott meg a pár ezer lakost számláló Kunmadaras községben, de máris országos törzsközönséggel rendelkezik.
Kálmán Éva lányával, Pap Évával és férjével, Guba Lászlóval nyitotta meg a község egyetlen éttermét, a Ferdinándot, amit egy korábbi sörözőből alakítottak át. Éva tősgyökeres kunmadarasi, és régóta szerette volna, hogy a faluban is legyen egy olyan kisvendéglő, ahova bárki szívesen beülne. Az ötlet aztán egyre nagyobb tervvé nőtte ki magát, míg Éva sokak biztatására végül egy bisztrót nyitott. A Ferdinánd történetét tovább olvashatjátok a magazinban!
Mariska étterem
Ezek után Tiszafüred felé vettük az irányt, ami számomra szintén ismeretlen terep volt, hiszen eddig csak Poroszló környékén jártam. Bevallom, a füredi rész nekem jobban bejött, mintha sokkal közelebb lenne a Tisza, és a természet is vadregényesebb. A tótól pár méterre nyílt meg tavaly nyáron a Mariska étterem, ami nemcsak kínálatában jelent újdonságot, hanem egy teljesen új, modern épületet is kapott.
Az étlap terén ők is visszanyúlnak a tiszai nagymamák receptjeihez, de azért erősen átgondolták és újracsomagolták az ételeket. Természetesen nem hiányozhat egy tiszai étterem étlapjáról a halászlé, amit a Mariskában bográcsban főznek és leginkább ponttyal ajánlják, hiszen a hagyományos halászlevet nem harcsából, hanem mindig pontyból készítették. Még többet a Mariskáról a magazinban!
LI-BA pékség – A kovász, ami összeköt
És hogy mi a közös a Ferdinánd és a Mariska étteremben? Furcsán hangzik, de a kenyér. Mindketten egy nemrég alakult kézműves pékségből rendelik a csodás kovászos kenyeret, Tiszaszőlősről.
A LI-BA pékség egy szemtelenül fiatal pár, Frisch Lilla és Várnagy Balázs (a pékség neve az ő keresztnevükből született) közös vállalkozása. Eredetileg mindketten mással foglalkoztak: Lilla informatikus, Balázs pedig Szekszárdon borászkodott. Mivel Balázst érdekelte a kovász és a kenyérsütés, egy hirtelen ötlettől vezérelve Lilla gyerekkorának helyszínére, Tiszafüredre költöztek, és nyitottak egy apró péküzemet. Ehhez Tiszaszőlősön találtak egy nagyon kedves helyiséget, ami egykor Bikakert néven helyi kocsmaként üzemelt. Viszonylag ritkán lesz falusi kocsmából kovászos pékség, így történetük már csak ezért is érdekes. Olvass még többet a szuper pékségről a nyári magazinban!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!