Kaiserschmarrn
A jó öreg császármorzsa egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert, Ausztriában járva kötelező elem. Nekem annyira rossz emlékeim vannak gyerekkoromból a császármorzsáról, hogy nagyon sokáig nem voltam hajlandó megkóstolni Ausztriában sem. Aztán egyszer szerencsére megtört a jég, és kiderült, hogy az eredeti Kaiserschmarrn nagyon finom.
A csázszármorzsa a bécsi konyha egyik legismertebb édessége, ami az egész egykori Monarchia területén elterjedt. Más kérdés, hogy kevesen ragaszkodnak a valódi recepthez. Magyarországon például liszt helyett inkább búzadarával készül, ezért is nem szeretem én. Az eredeti receptbe sokszor tesznek tejszínt, a tojásokat pedig szétválasztva, a fehérjét habbá verve keverik hozzá a tésztához, ami így sokkal könnyebb lesz, majd aranysárgára pirítják. Ausztriában sokkal nagyobb darabokban tálalják, mint itthon. Tényleg nagyon finom és kihagyhatatlan. (Ez pedig itt Zé eredeti, osztrák receptje!)
Tafelspitz
A táfelspicc nevű étel osztrák szomszédaink hagyományos marhahúslevesét takarja, bár a hangsúly nem a levesen, hanem a főtt marhahúson van. A szó németül annyit tesz, hogy “asztalfő”, márpedig ezen a helyen mindig a császár ült. A táfelspiccnek hamar elterjedt kultusza lett Ausztriában, ahol hagyományosan elérhetőbb a jó minőségű marhahús, mint nálunk.
A táfelspicc tulajdonképpen a mi marhahúslevesünknek a gazdag, osztrák kiadása, csak ebben a hús és a sok zöldség mellett velőscsont is fő, legalább 5 órán keresztül. Először a forró levesből szedünk, majd következik a finom, rezgős velőscsont pirítóssal, főfogásként pedig jöhet a főtt marhahús, hozzá pirított burgonya, tormás almaszósz és spenót. Ezek mind fontos kiegészítői a marhahúsnak!
Ausztriában külön táfelspiccező éttermek is vannak, ahol mindenki ezt az ételt rendeli. Ezek közül a leghíresebb a bécsi Plachutta.
Leberkäse
Ez az én kedvencem, pedig igazából semmi különös nincs benne: a friss császárzsemlébe melegen teszik bele az úgynevezett húskenyeret, ami nem sokban különbözik a párizsitól. Mégis, melegen tálalva, néha egy kis friss mustárral a ropogós zsemlében, isteni tud lenni. Bár ez egy tipikus street food étel, élelmiszerboltokban is kapható, és el is készítik nekünk. Sosem értettem egyébként, hogy Magyarországon miért nem hajlandóak kettévágni az üzletben a zsemlét. Ausztriában sosem lesz ilyen gondunk.
Kärntner Kasnudel
Ez a karintiai töltött tésztatáska kevésbé ismert étele az osztrák konyhának. Ezeket a töltött batyukat, tésztákat a legtöbb nemzet konyhája jól ismeri, bár nálunk, Magyarországon pont inkább az édes változat terjedt el a derelye formájában. Ausztriában a kis táskákat fűszeres, sós, túrós-krumplis töltelékkel töltik meg, a szélét pedig jellegzetesen csipkésre formázzák. A szlovén határhoz közeli részeken gyakran pirított szalonnát is tesznek a tetejére.
Käsespätzle
Ez az osztrák sajtos nokedli nagyon kiadós és laktató étel, így inkább téli síelés után ajánlott, de nagyon jól jön egy nagy úszás után is. A nokedlit pirított hagymával és jó sok sajttal ízesítik, és vaslábasban szolgálják fel. (Ehhez is találsz az oldalon tuti receptet.)