Hirdetés

Tépett csirkecombos ciabatta

Saját készítésű rubbal!
Hirdetés

Street Kitchen Live 1. adás - fokhagymás ételek

A vámpírok lehetőleg ne jöjjenek ennek az adásnak a közelébe. :D
Hirdetés

Ezeket a kajákat csinálták meg a srácok:

Zé – Sült fokhagymás spagetti

Lilla – toszkán oldalas

Kinga – Szuper extra fokhagymás szendvics, pirított gombával

Sült fokhagymás pasta

Hozzávalók 2 főre:

A sült fokhagymához:

  • 2 fej fokhagyma 
  • só, bors
  • olívaolaj

A tésztához:

  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 3 ek olívaolaj
  • 150 ml tejszín
  • só, bors
  • 250 g spagetti
  • 200 ml főzővíz

A morzsához:

  • 2 szelet kenyér
  • 1 csokor friss zöld fűszer (rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, oregánó vegyesen)
  • só, bors
  • 2 ek olívaolaj

Az egész fej fokhagymákat sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat öntünk rá, alufóliába csomagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. 

Félidőnél bedobjuk mellé a kenyeret, hogy megszikkadjon és kicsit megbarnuljon. A morzsához a megsült kenyeret egy aprítógépben lezúzzuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal és 2 evőkanál olívaolajjal. 

A tésztához 4 gerezd fokhagymát vastag szeletekre vágunk, olívaolajon ropogósra sütjük, majd kiszedjük. Közben sós vízben felrakjuk a tésztát főni. 

A sütőben sült fokhagymát egy villával szétnyomkodjuk, és belekeverjük a tejszínt. Ezt a keveréket nyomatjuk vissza a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk, és a tészta főzőlevét is hozzáadjuk. A megfőtt tésztát ebbe a mártásba tesszük, és jól összeforgatjuk. Sült fokhagymaszeletekkel és a ropogós, fűszeres morzsával megszórva tálaljuk a pastát.

Toszkán oldalas sült babpürével és fokhagymás mángolddal

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg oldalas

A páchoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros chili
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 2 ág rozmaring
  • 5-6 levél zsálya
  • só, bors
  • 4 ek balzsamecet
  • 4 ek olívaolaj

A babpüréhez:

  • 3-4 gerezd fokhagyma héjastul
  • só, bors
  • 2 konzerv cannellini bab (500 g)
  • olívaolaj
  • pár csepp citromlé
  • kb. 30-40 ml víz
  • 30 g parmezán

Mángold:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csokor mángold (nagyobb)
  • 1 tk édesköménymag
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A pác hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk, és bekenjük vele a húst. Enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük egy órát, majd fólia nélkül még egy fél órát. 

A mángoldhoz az olívaolajon addig melegítjük az édesköménymagot, amíg el nem kezd pattogni. Ekkor rárakjuk a felszeletelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit megpuhuljon. Rárakjuk a nagy darabokra vágott mángoldot, és hagyjuk, hogy egy kicsit összesen.

A babpüréhez a fokhagymagerezdeket alufóliába csomagoljuk. A lecsepegtetett babot összeforgatjuk kb. 2 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk, rárakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire a becsomagolt fokhagymával együtt, és ezt is 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Kivesszük, aprítógépbe tesszük, és lezúzzuk az olívaolajjal, a citromlével, a vízzel, a megpucolt fokhagymával és a reszelt parmezánnal. 

Tálaláskor egy adag babpürét teszünk a tányérra, majd 2-3 db húst, szedünk mellé a mángoldból, ha szeretjük, megszórhatjuk chilivel, és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.

Szuper extra fokhagymás szendvics, pirított gombával

Hozzávalók 4 szendvicshez:

A sült fokhagymához:

  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ek olívaolaj

A gombához:

  • 2 ek olaj
  • 300 g barna csiperkegomba
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db biocitrom héja 
  • 20 g vaj
  • kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem

Az összeállításhoz:

  • 2 db (gluténmentes) rusztikus bagett
  • vaj
  • 150 g comté vagy gruyère sajt
  • 180 g sonka szeletelve

Elkészítés:

A fokhagyma felső részét 1 cm sávban levágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd szorosan alufóliába csomagoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 

Amíg a fokhagyma sül, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a felaprított gombát, sóval és borssal ízesítjük. Gyakran kevergetve 5-7 percig sütjük, közben hozzáadunk 2 gerezd fokhagymát, a citromhéjat, a vajat, megszórjuk a kakukkfűvel és a felaprított petrezselyemmel, és félretesszük. 

A bagetteket keresztben és hosszában is félbevágjuk, megkenjük őket a sült fokhagyma gerezdekkel, ráreszeljük a sajtot, majd forró, száraz serpenyőben, sajtos oldalukkal lefelé addig sütjük, amíg a sajt megolvad. A nyúlós sajtrétegre jöhet a gomba, majd gazdagon a sonkaszeletek, legvégül pedig a bagett teteje.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások