Street Kitchen Live 1. adás - fokhagymás ételek
Ezeket a kajákat csinálták meg a srácok:
Zé – Sült fokhagymás spagetti
Lilla – toszkán oldalas
Kinga – Szuper extra fokhagymás szendvics, pirított gombával
Sült fokhagymás pasta
Hozzávalók 2 főre:
A sült fokhagymához:
- 2 fej fokhagyma
- só, bors
- olívaolaj
A tésztához:
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 150 ml tejszín
- só, bors
- 250 g spagetti
- 200 ml főzővíz
A morzsához:
- 2 szelet kenyér
- 1 csokor friss zöld fűszer (rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, oregánó vegyesen)
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
Az egész fej fokhagymákat sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajat öntünk rá, alufóliába csomagoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Félidőnél bedobjuk mellé a kenyeret, hogy megszikkadjon és kicsit megbarnuljon. A morzsához a megsült kenyeret egy aprítógépben lezúzzuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal és 2 evőkanál olívaolajjal.
A tésztához 4 gerezd fokhagymát vastag szeletekre vágunk, olívaolajon ropogósra sütjük, majd kiszedjük. Közben sós vízben felrakjuk a tésztát főni.
A sütőben sült fokhagymát egy villával szétnyomkodjuk, és belekeverjük a tejszínt. Ezt a keveréket nyomatjuk vissza a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk, és a tészta főzőlevét is hozzáadjuk. A megfőtt tésztát ebbe a mártásba tesszük, és jól összeforgatjuk. Sült fokhagymaszeletekkel és a ropogós, fűszeres morzsával megszórva tálaljuk a pastát.
Toszkán oldalas sült babpürével és fokhagymás mángolddal
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg oldalas
A páchoz:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db piros chili
- 3-4 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
- 5-6 levél zsálya
- só, bors
- 4 ek balzsamecet
- 4 ek olívaolaj
A babpüréhez:
- 3-4 gerezd fokhagyma héjastul
- só, bors
- 2 konzerv cannellini bab (500 g)
- olívaolaj
- pár csepp citromlé
- kb. 30-40 ml víz
- 30 g parmezán
Mángold:
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor mángold (nagyobb)
- 1 tk édesköménymag
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors
A pác hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk, és bekenjük vele a húst. Enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük egy órát, majd fólia nélkül még egy fél órát.
A mángoldhoz az olívaolajon addig melegítjük az édesköménymagot, amíg el nem kezd pattogni. Ekkor rárakjuk a felszeletelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit megpuhuljon. Rárakjuk a nagy darabokra vágott mángoldot, és hagyjuk, hogy egy kicsit összesen.
A babpüréhez a fokhagymagerezdeket alufóliába csomagoljuk. A lecsepegtetett babot összeforgatjuk kb. 2 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk, rárakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire a becsomagolt fokhagymával együtt, és ezt is 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Kivesszük, aprítógépbe tesszük, és lezúzzuk az olívaolajjal, a citromlével, a vízzel, a megpucolt fokhagymával és a reszelt parmezánnal.
Tálaláskor egy adag babpürét teszünk a tányérra, majd 2-3 db húst, szedünk mellé a mángoldból, ha szeretjük, megszórhatjuk chilivel, és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
Szuper extra fokhagymás szendvics, pirított gombával
Hozzávalók 4 szendvicshez:
A sült fokhagymához:
- 1 fej fokhagyma
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
A gombához:
- 2 ek olaj
- 300 g barna csiperkegomba
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db biocitrom héja
- 20 g vaj
- kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
Az összeállításhoz:
- 2 db (gluténmentes) rusztikus bagett
- vaj
- 150 g comté vagy gruyère sajt
- 180 g sonka szeletelve
Elkészítés:
A fokhagyma felső részét 1 cm sávban levágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd szorosan alufóliába csomagoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Amíg a fokhagyma sül, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a felaprított gombát, sóval és borssal ízesítjük. Gyakran kevergetve 5-7 percig sütjük, közben hozzáadunk 2 gerezd fokhagymát, a citromhéjat, a vajat, megszórjuk a kakukkfűvel és a felaprított petrezselyemmel, és félretesszük.
A bagetteket keresztben és hosszában is félbevágjuk, megkenjük őket a sült fokhagyma gerezdekkel, ráreszeljük a sajtot, majd forró, száraz serpenyőben, sajtos oldalukkal lefelé addig sütjük, amíg a sajt megolvad. A nyúlós sajtrétegre jöhet a gomba, majd gazdagon a sonkaszeletek, legvégül pedig a bagett teteje.