Street Kitchen Live 3. adás - karaj!
Ezek a kaják készültek a 3. élő adás alatt:
Zé – sült karaj, serpenyős koktélparadicsom-szósszal és Käsespätzle-lel
Lilla – pisztáciás-zöldfűszeres morzsával sült karajszeletek sültkarfiol-salátával
Jani – buffalo-karaj, kéksajtmártással és zelleres coleslaw-val
Sült karaj pisztáciás morzsával és sültkarfiol-salátával
Hozzávalók 2 főre:
- 500 g karaj
- só, bors
- olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 150 ml alaplé
- 50 g hideg vaj
A morzsához:
- 100 g pisztácia
- 2 ek panko morzsa
- 1 csokor friss bazsalikom (kisebb)
- 3-4 ág kakukkfű
- 2 ág rozmaring
A salihoz:
- 1 fej karfiol
- só, bors
- olívaolaj
- 1 kis darab feta sajt
- 1 marék rukkola (nagy)
- 8-10 db koktélparadicsom
- 1 fej lila hagyma (kisebb)
- pár csepp balzsamecet
A salihoz a karfiolt rózsáira szedjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, sózzuk, borsozzuk és egy kevés olívaolajjal összeforgatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, tányérokba rakjuk, megszórjuk a fetával és a rukkolával, rárakjuk az elfelezett koktélparit, a felszeletelt lila hagymát, és meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel.
A morzsához egy serpenyőben megpirítjuk a pankót és a pisztáciát, majd apróra vágjuk a zöld fűszerekkel együtt, és félrerakjuk.
Ugyanabban a serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk a sózott, borsozott karajszeleteket, oldalanként 2-3 percig. Kiszedjük, és a visszamaradt szafton üvegesre pároljuk a felaprított salottahagymát, Sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, és ha összerottyant, belerakjuk a vajat, és elzárjuk. A húst visszarakjuk a mártásba.
Tálaláskor a sali mellé szedjük a húst, egy kis szaftot kanalazunk rá, és megszórjuk a morzsával.
Paradicsomos karaj sajtos galuskával
Hozzávalók 2 főre:
- 4 vékony szelet karaj
- só, bors
- olaj
- 30 g hideg vaj
A galuskához:
- 1 db tojás
- 150 ml víz
- 0,5 tk só
- 250 g liszt
- 150 g érlelt fehér cheddar
- 1 tk keményítő
- 2 ek vaj
- bors
- 2 ek sült hagyma
A paradicsommártáshoz:
- olívaolaj
- 500 g koktélparadicsom
- 1 csokor tetszőleges zöld fűszer apróra vágva
A mártáshoz egy kevés olajon elkezdjük megpirítani a félbevágott koktélparadicsomot. Egy villával szétnyomkodjuk, sózzuk, borsozzuk, és amikor összeesett teljesen, megszórjuk felaprított zöld fűszerekkel, és fokozatosan csepegtetve egy kevés olívaolajjal homogén mártást készítünk belőle, mintha majonézt csinálnánk.
A serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk a kissé kilapított, sózott, borsozott karajszeleteket, oldalanként 2-3 percig. Beledobjuk a hideg vajat, összeforgatjuk, és elzárjuk. A húst kiszedjük, a visszamaradt szaftot megtartjuk.
A tojást kikeverjük a vízzel és a sóval, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és homogén állagúra keverjük. Nokedliszaggatóval forró, sós vízbe szaggatjuk a masszát, majd miután újra felforrt, szűrőkanállal kiszedjük, és hideg víz alatt leöblítjük a nokedlit. Rádobjuk a visszamaradt szaftra, és kicsit megpirítjuk. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a keményítővel, rászórjuk a nokedlire, majd hozzáadjuk a vajat és megborsozzuk. Kevés sült hagymával összekeverjük.
A galuskát a mártással és a hússal tálaljuk.