Hirdetés

Szuper őszi célpont: Vylyan Terasz

Hirdetés

Szuper őszi célpont: Vylyan Terasz

Gyönyörű dűlők, színpompás falevelek, szuper túra és bicaj-útvonalak, no meg isteni borok és finom falatok – ez mind-mind rátok vár, ha az ősszel a villányi borvidék felé veszitek az irányt. Mutatjuk a legtutibb célpontot, a Vylyan Teraszt!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Az ősz talán a legjobb évszak kirándulás szempontjából, azt ajánljuk tehát, ha épp nem szakad az eső, mozduljatok ki, tessék felállni a kanapéról, és kihasználni a hétvégéket arra, hogy szuper dolgokat fedezzetek fel. Mi legutóbb Magyarország leghíresebb vörösbortermő vidéke, Villány felé vettük az irányt, és nagyon nem bántuk meg. Tudtátok, hogy ezen a környéken a legmagasabb a napsütéses órák száma az egész országban? S azt, hogy itt hívták életre a hazai borturizmus első bástyáját, a mai is működő Villányi Borutat? Meg sem álltunk Kisharsányig, ahol az idén 10 éves Vylyan Teraszon pihentünk, kóstoltunk és ettünk-ittunk csodákat!

Érkezésünkkor a Vylyan Terasz üzletvezetője, Péter Ákos egy pohár jéghideg Kakas rosé mellett mesélte el nekünk a környék leghíresebb legendáját, amit muszáj megosztanunk veletek is. A pincészet legnépszerűbb, és legjobb ár-érték arányú borkategóriájában olyan izgalmas szereplők tűnnek fel a címkéken, mint például egy boszorkány, egy kakas, egy macska, egy ördög, és “Hërka”. Na, de miért pont ők, és kik ezek? Elmeséljük nektek ezt mondát:

Egyszer volt, hol nem volt, élt nagyon régen itt Harsányban egy boszorkány. Ennek a boszorkánynak volt egy leánya, úgy hívták, Hërka. Ez a leány olyan szép volt, hogy még maga az ördög is beleszeretett, és el akarta venni feleségül. A boszorkány nem akart az ördöggel rokonságba keveredni, de félt is tőle. Furfangos egy asszony volt, így nehéz próba elé állította: akkor viheti a lányát, ha kakasszóig felszántja a harsányi kőhegyet. Na, még aznap este neki is fogott az ördög egy csodamacskával szántani. Igen sietett, s káromkodott, mert kemény volt a kő, úgy szikrázott, mint az ’istennyila. A boszorkány meg nézte az ablakon, s látta, hogy az ördög már majdnem a hegy tetejére ért, s megijedt, mert messze volt még a reggel! De hirtelen gondolt egyet, kifutott a tyúkólhoz, s megnyomta a kakas farát, hogy kukorékoljon. Erre aztán felébredt a falu összes kakasa. A nagy kukorékolásra megdühödött az ördög, hogy nem tudta kiállni a próbát! Mérgében eldobta az ekét, s ott, ahol leesett, Beremendnél, lett egy nagy gödör. A macska nekifutott a Drávának, azért olyan örvényes folyó az. Lefutott az Ördögbarázdán nyugat felé, s ahol a csizmájából kigurult a föld, ott lett a Göntér-domb; a másikból meg a siklósi várdomb. Ő maga meg szégyenében a föld alá bújt, ott tört fel a kénes-büdös víz, ami azóta is zubog. Harkányt pedig a szép Hërkáról hívják Harkánynak. A hegy meg úgy maradt, még most is meglátszik a macska körme nyoma a sziklákon – így lettek a címkék főszereplői a fenti karakterek.

A legendában szereplő karakterekről elnevezett tételek mellett kiemelten fontos fajta a környéken a Villányi Franc, aminek termesztéséhez a klíma és a talaj is ideális Villányban. Ez a szőlő a sauvignon őse, kicsit talán karakteresebbnek is mondható, érdekesebb, izgalmasabb bor – tudtuk meg Francisti Attila pincemestertől, aki egyébként bejárta fél Amerikát és Ausztráliát, mielőtt Kisharsányba érkezett volna dolgozni.

Na, de ha már ennyit beszélgettünk a borokról, nézzük meg milyen izgalmas ételeket kóstolhatunk melléjük! A Vylyan Terasz 10 éves szülinapja alkalmából idén tavasszal megújult, a csapat tehetséges fiatal szakemberekkel egészült ki, akik új koncepciót hoztak a vendéglátásba. Isteni grill ételek készülnek a legendás Big Green Egg-ben, azaz a zöld tojásban, omlós húsok, szaftos buregerek, roppanós zöldségek, muszáj kipróbálnotok, brutálisan finomak!

Zé-tipp: előételnek mondjuk egy grillezett kecskesajt friss salátákkal, aszalt paradicsommal, hozzá egy pohár 2016-os Vylyan Kakas Rosé, utána grillezett mustáros tarja, almával, céklával és fokhagymás burgonyával, mellé egy pohár 2011-es Mandolás Franc, és kész a boldogság!

A Vylyan Teraszon tartanak tematikus gasztrohétvégéket és folyamatosan érkeznek vendégséfek is, egyszóval egész évben van történés, induljatok útnak! A programokról bővebben itt: https://www.vylyan.hu/esemenyek/

Fotók: Vylyan Pincészet 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások