Hozzávalók
A piskótához:
- 300 g liszt
- 12 g sütőpor
- 80 g holland kakaópor
- 1 csipet só
- 325 g cukor
- 2 db tojás
- 60 ml olaj
- 200 ml tej
- 100 ml presszókávé
- 40 g tejföl
Az étcsokikrémhez:
- 180 g étcsoki
- 180 ml tejszín (30%-os)
- 80 g vaj
- 2-3 ek porcukor
- 3 ek mascarpone
A tejcsokikrémhez:
- 180 g tejcsokoládé
- 130 ml tejszín (30%-os)
- 80 g vaj
A fehércsokirémhez:
- 100 g fehércsoki
- 50 ml tejszín (30%-os)
- 80 g vaj
- 1 ek porcukor
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
A rétegezéshez:
- 3-3 ek eperdzsem
- 3-3 szem eper
A díszítéshez:
- 60 g étcsoki
- pár csepp olaj
- 1 marék eper
A leggyönyörűbb triplacsokis epertorta
Hozzávalók
A piskótához:
- 300 g liszt
- 12 g sütőpor
- 80 g holland kakaópor
- 1 csipet só
- 325 g cukor
- 2 db tojás
- 60 ml olaj
- 200 ml tej
- 100 ml presszókávé
- 40 g tejföl
Az étcsokikrémhez:
- 180 g étcsoki
- 180 ml tejszín (30%-os)
- 80 g vaj
- 2-3 ek porcukor
- 3 ek mascarpone
A tejcsokikrémhez:
- 180 g tejcsokoládé
- 130 ml tejszín (30%-os)
- 80 g vaj
A fehércsokirémhez:
- 100 g fehércsoki
- 50 ml tejszín (30%-os)
- 80 g vaj
- 1 ek porcukor
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
A rétegezéshez:
- 3-3 ek eperdzsem
- 3-3 szem eper
A díszítéshez:
- 60 g étcsoki
- pár csepp olaj
- 1 marék eper
A piskótához a lisztet, sütőport, kakaót és sót összekeverjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük az olajat, tejfölt, kávét és tejet. Összekeverjük a száraz és nedves keverékeket és szétosztjuk 3 db sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, majd 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 25-30 perc)
A krémekhez a csokikat külön tálakba rakjuk és leöntjük mindegyiket, a krémhez írt mennyiségű forró tejszínnel. Megvárjuk amíg felolvad a csoki, majd homogénre keverjük a krémeket és hűtőbe rakjuk őket teljes kihűlésig (kb. 1 óra). A megsült piskóták púposabb tetejét levágjuk egyenesre, hogy ne dőljön fel a torta összeállítás közben. Mikor kihűlt mindhárom krémalap (ganache), robotgéppel kihabosítjuk őket, amíg lágyabb, de formáját megtartó krémeket kapunk (ha túl sokáig keverjük, kicsapódhat a tejszín, és rögössé válik a krém). A krémekbe ekkor belekeverjük a többi hozzávalót. Ha kicsit lágynak tűnnének. hűtőbe rakjuk még kis időre.
Az egyik alsó tortalapot megkenjük az étcsokikrém kb. ⅔-ával, úgy, hogy középen hagyunk egy kb. 6 cm átmérőjű részt üresen. Ezt a részt megtöltjük kb. 3 evőkanálnyi eperlekvárral és beleszórunk 2-3 apró kockákra vágott epret (a többi krémet a torta oldalára és tetejére használjuk majd). Erre rárakunk egy újabb piskótalapot, amire hasonlóképpen kenjük rá a tejcsokikrémet (kb. 4-5 kanálnyit elteszünk a torta oldalára), a közepére pedig szintén eperlekvár és apróra vágott eper kerül. Erre jön az utolsó réteg piskóta. A torta tetejére kenjük a fehércsokikrémet, úgy, hogy kevés jusson az oldalára is. A torta középső részét körbekenjük a tejcsokikrémmel, az alját pedig az étcsokikrémmel, így kissé összemosódott, “ombre” hatást kapunk a torta szélén. A torta díszítéséhez megolvasztjuk vízgőz fölött az étcsokit, pár csepp olajat keverünk bele, és nyomózsákba, vagy házilag sütőpapírból tekert tölcsérbe öntjük, kivágjuk a végét és lecsorgatjuk vele a torta oldalát. Pár szem eperrel és a maradék étcsokikrémmel díszítjük a tortát.