Hozzávalók
A tésztához
- 120 g vaj
- 80 g méz
- 190 g cukor
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 tk ecet
- 2 db nagy tojás
- 580 g liszt
A krémhez
- 400 ml sűrített tej
- 3 db tojássárgája
- 30 g méz
- 180 g vaj
A tetejére
- durvára vágott dió
A nagy klasszikus - Marlenka
Hozzávalók
A tésztához
- 120 g vaj
- 80 g méz
- 190 g cukor
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 tk ecet
- 2 db nagy tojás
- 580 g liszt
A krémhez
- 400 ml sűrített tej
- 3 db tojássárgája
- 30 g méz
- 180 g vaj
A tetejére
- durvára vágott dió
A tésztához a vajat, mézet és cukrot összeolvasztjuk, amíg feloldódik a cukor. Az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük (ilyenkor felhabzik), hozzáadjuk a mézes keverékhez és kb. 14-15 percig kevergetjük, hogy sötét, narancsszínű legyen a tészta alapja. Amikor langyosra hűlt, belekeverjük a tojásokat és a lisztet. Ha lágy lenne, kicsit hűtőbe rakjuk a tésztát, majd 6 részre osztjuk és 2 sütőpapír között (hogy a lágy tészta ne tapadjon se a deszkára, se a nyújtófára) kinyújtjuk a tepsi méretére és sütőpapírra helyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük mindegyik lapot.
A krémhez a tojássárgáját a sűrített tejjel közepes láng fölött kicsit összefőzzük (3-4 perc), megvárjuk amíg langyosra hűl, hozzákeverjük a többi hozzávalót és a tésztarétegek közé kenjük. A legfelső réteget is megkenjük krémmel és megszórjuk a durvára vágott dióval. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, majd tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát pihenni.