Hozzávalók
A tésztához
- 12 ½ dkg liszt
- 2 dl tej
- ½ dl víz
- 5 ek vaj
- 1 tk cukor
- ½ tk só
- 4 db tojás
A krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 1 nagy ek mogyorókrém
A bevonathoz
- 25 dkg mascarpone
- 2 db tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 2 dl hideg habtejszín
A csodálatos profiterol
Hozzávalók
A tésztához
- 12 ½ dkg liszt
- 2 dl tej
- ½ dl víz
- 5 ek vaj
- 1 tk cukor
- ½ tk só
- 4 db tojás
A krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 1 nagy ek mogyorókrém
A bevonathoz
- 25 dkg mascarpone
- 2 db tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 2 dl hideg habtejszín
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük. Felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be – kb. 2-3 perc.
Áttesszük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Nyomózsákba tesszük és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kis halmokat nyomunk a tésztából. A gömbök csúcsát nedves kézzel visszanyomjuk. Az előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokosra és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a mascarponét simára keverjük a mogyorókrémmel és nyomózsákba töltjük. Megtöltjük vele a profiterol golyókat és egy tálra rendezzük őket.
A bevonathoz a mascarponét kikeverjük a tojássárgájával és a porcukorral. A tejszínből lágy habot verünk és összeforgatjuk a mascarponés krémmel. A töltött tésztagolyókat bevonjuk vele és akár egész éjszakára behűtjük. Vagy azonnal is fogyaszthatjuk, ha nem bírjuk ki.